KU.BE

Culture

 

Six cubes of varying sizes and materials provide a setting for many different activities and meeting places in this award-winning cultural center.

The 3,200m2 urban space KU.BE – or ‘House of Culture and Movement’ – morphs and moves in both its environment and its programme, having been designed to draw people together and improve quality of life. The building houses spaces for theatre, sport and education, connecting people no matter their age or physical ability.

Framed by an ‘urban curtain’ for art projects, light sculptures and physical activities, KU.BE’s interior comprises six freestanding cubic forms, each clad in a unique colour and material. They’re also different in size and purpose – the larger are for performances or public meetings, the smaller hosting exhibitions or debates. Some are faster in pace for dance or parkour, while others are chill zones for yoga and meditation.

Between these are flexible play zones defined by the user: on the passage through the building, the Labyrinth brings kids to a crawl as they travel a 3D network from second to third floor, while the vertical Mousetrap’s nets connect levels and cross voids, before users descend via slides and fireman poles.

Outside, the microclimates of KU.BE’s urban gardens are embedded with changing sounds, lights and scents, designed to hint at its interior, while also connecting to and extending its neighbourhood’s landscape.

Area

Frederiksberg

Client

Frederiksberg Kommune

Collaborator

Lokale og Anlægsfonden
Realdania

Architect

ADEPT
MVRDV

Landscape architect

SLA

Engineer

Søren Jensen

Built

2016
 

You haven't seen it all!

Danish Architecture Center's free app puts the city's best contemporary design in your hand. The essential tool for exploring architecture.