Skuespilhuset

Culture

Skuespilhuset
Photo: Adam MørkLundgaard & Tranberg Architects
 

Audiences, café guests and passers-by all have access to the lovely promenade, views, intimacy and warmth of the impressive Royal Danish Playhouse.

However it’s first encountered – at the end of picture perfect Nyhavn; at the end of elegant Sankt Annæ Plads; or from its glassy cousin Operaen across the harbour – Skuespilhuset is a showstopper. Due to its architects’ consideration of scale, proportion and materials, the Royal Danish Playhouse harmoniously contributes to its historic Frederiksstaden home. Its wide wood promenade directs theatregoers and admirers to its glittering façade of warm wood, copper, glass and slim, deep brown, custommade bricks. Visitors are drawn through its open restaurant, softly lit like a starry night sky, deep into the building, where three stages – Den Store Scene, Portscenen and Det Røde Rum – accommodate around 1,000 people in custom-made theatre seats. Above this, a green glass upper storey, home to the costume department, rehearsal rooms, offices and canteen, glows with life after dark. At the building’s centre, the stage tower soars 35 metres, its radiant copper-clad façade a solid answer to the fluid, glistening water. A leading light in sustainability, Skuespilhuset’s meaningful technical solutions reduce its overall energy consumption by nearly 40%, through initiatives like using seawater for cooling and repurposing excess heat from the building’s users and lighting.

Area

City Centre

Architect

Lundgaard & Tranberg Architects

Client

Det Kongelige Teater
Ministry of Culture Denmark

Engineer

COWI

Contractor

E. Pihl & Søn A/S

Built

2008