Banebrydende byggerier der ændrede verden

Dansk Arkitektur Center viser i udstillingen 100 byggerier, der har været med til at forme danskernes og omverdenens billede af dansk verdensklassearkitektur.

“Bygningskunst er, som ordet siger, en kunstart. Men arkitekturen er en brugskunst, og den rører først folk, når de oplever den – når den bliver til virkelighed som konkrete bygninger. Udstillingen viser, at det kun kan ske, når forskellige fagdiscipliner samarbejder.Hver for sig er byggeriets enkelte parter som forskellige fodboldspillere uden et hold – kun som hold og gennem fænomenalt sammenspil kan spillerne bringe sig i superligaen og skabe banebrydende præstationer og banebrydende byggeri. Det er den erkendelse, vi gerne vil vise med den her udstilling,” siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

“Jeg synes, det er en meget væsentlig pointe i udstillingen, at det er sammen, vi skaber de bedste resultater. Kvalitet og innovation i det byggede miljø opstår oftest, når mange faggrupper går sammen om at stille nye spørgsmål til gamle problemstillinger. Spørgsmål som: Hvor langt kan en bro udspændes mellem to punkter? Hvor tynd kan en konstruktion blive, før den bryder sammen? I Realdania tror vi på, at vi sammen kan skabe noget, der er større, end hvad vi kan hver for sig. At det også gælder for samarbejdet mellem, ingeniøren, arkitekten, bygherren og entreprenøren, det illustrerer denne udstilling meget tydeligt.” Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania, der er i med partnerskabet bag udstillingen, fremhæver det tværfaglige samarbejde som kernen i at skabe kvalitetsbyggeri

Vidste du, at Storebæltsbroen er Europas længste hængebro? At Operaen i Sydney er udnævnt som umistelig verdenskulturarv af FN? Eller at Bella Sky Hotel i Ørestad er skævere end det skæve tårn i Pisa? Alle har de gjort en forskel i verden – og alle er de tænkt og skabt i samarbejde mellem danske arkitekter og ingeniører.

Disse tre og 97 andre byggerier og anlæg kan opleves på Dansk Arkitektur Centers efterårsudstilling ‘Banebrydende byggeri – 100 danske gennembrud, der ændrede verden’, som åbnede på Kulturnatten. Udstillingen stillede skarpt på udvalgte gennembrud i dansk arkitektur, der har sat nye standarder og rykket vores opfattelse af, hvad byggeri kan gøre for mennesker.

Byggeri i verdensklasse

Danske byggerier er anerkendt over hele verden: Uanset om man befinder sig i Frankrig, Iran, Australien eller USA, så fortæller danske arkitekter og ingeniørers projekter altid en historie om stærk innovation, høj formgivningskvalitet og en humanistisk tilgang.

I udstillingen ‘Banebrydende Byggeri’ satter Dansk Arkitektur Center fokus på 100 byggebedrifter i Danmark og i udlandet, hvor visionære danske arkitekter og innovative ingeniører har været med til at udvikle, opfinde og genopfinde arkitekturen og derved sætte helt nye standarder inden for byggeverdenen – såvel den danske som den internationale.

Europas skæveste bygning og andre overraskelser

Udstillingen rummede foruden kendte danske bygningsværker også en del overraskelser eller ukendte projekter. De færreste ved, at det var den danske ingeniør Jørgen Saxild fra danske Kampsax, der forestod anlæggelsen af den Transiranske jernbane – fra Den Arabiske Golf til Det Kaspiske Hav – i begyndelsen af 1930’erne. Jernbanen løber 1.349 km. gennem det uvejsomme Iran og rummer 251 store og 4.000 mindre broer samt 245 tunneller, som skulle opføres i et klima med 35 minusgrader i bjergene og over 50 plusgrader i den iranske ørken. Det kan også overraske, at Bella Sky Hotel i Ørestad har Europas skæveste bygningsfacade og er en ingeniørmæssig bedrift, hvor man har forskudt øverste og nederste etage 20 meter og dermed skabt en skævhed, der overgår det skæve tårn i Pisa i Italien.

Eksperimenter med rundbuer og sæbebobler

I udstillingen introducerede de publikum til de mange fascinerende byggebedrifter og deres bagvedliggende historier. Og man kunne prøve kræfter med konstruktionsprincipper som for eksempel et af verdens ældste arkitektoniske elementer; rundbuen. Publikum blev inviteret til at bygge sammen – for det er svært alene, men sammen er det sjovt!

Deltagerne afprøvede også hvordan sæbeboblers smidighed og styrke og deres såkaldte ‘minimalflader’ kan inspirere til konkrete løsninger, som tilfældet var i det store prestigebyggeri ‘Menneskehedens Triumfbue’ i Paris. På kulturnatten indledes efterårsferien, og det er ensbetydende med Dansk Arkitektur Centers tilbagevendende familieworkshop Leg LEGO® arkitekt, hvor børn og legeglade voksne sammen kan bygge deres eget banebrydende byggeri.

Historisk set har samarbejdet mellem innovative ingeniører og visionære arkitekter ikke bare skabt nogle af verdens største og mest prisvindende og anerkendte arkitektoniske ikoner, men også ført til bl.a. mere sundhed, bedre arbejdsforhold og store energibesparelser i byggeriet. Med udstillingen ‘Banebrydende Byggeri’ hylder Dansk Arkitektur Center og Realdania i samarbejde med Rambøll, Sund & Bælt, DISSING+WEITLING Architecture og schmidt hammer lassen architects de danske byggebedrifter ved at sætte fokus på 100 af de allerstørste.

‘Banebrydende Byggeri – 100 danske gennembrud, der ændrede verden’ er udviklet i et partnerskab mellem Realdania og Dansk Arkitektur Center. Projektet er foruden Realdania støttet af Rambøll, Sund & Bælt, DISSING+WEITLING Architecture og schmidt hammer lassen architects.

Om udstillingen

Banebrydende byggeri – 100 danske gennembrud der ændrede verden blev vist fra d. 9. oktober – 3. januar. Udstillingen åbnede på Kulturnatten d. 9. oktober kl. 17

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center (DAC) er Danmarks nationale center for udvikling og formidling af viden om arkitektur, byggeri og byudvikling. DACs formål er at skabe bred interesse for arkitektur, by- og landskabsudvikling samt at være platform for netværksskabende aktiviteter, debat og videndeling, der baner vej for ny innovation og bæredygtig udvikling på tværs af byggebranchen. Dansk Arkitektur Center sætter kort fortalt fokus på, hvordan arkitekturen i bred forstand skaber både kulturel og økonomisk værdi for mennesker, virksomheder og samfund med fokus bæredygtig samfundsudvikling både i økonomisk, socialt, sundheds- og miljømæssigt perspektiv.

Pressefotos

Find pressefotos her