Niels Bohr Bygningen

Education

Niels Bohr Bygingen
Photo: Rasmus Hjortshøj - COAST
 

Facades in pyramid-shaped glass, two buildings and a connecting bridge spanning the busy Jagtvej thoroughfare. The new home of the Faculties of Science and Computer Science at the University of Copenhagen is designed to reflect the research that will be conducted inside.

Connected via a skywalk over Jagtvej, one of Nørrebro’s busiest roads, two airy buildings fully clad with pyramid-shaped glass elements are taking shape.

The process hasn’t exactly been easy, with unforeseen expenses and exceeded budgets. But with its characteristic transparent façade, Niels Bohr Bygningen has already become one of the city’s most notable new developments.

The combined 50,000m2 of the buildings make up the University of Copenhagen’s brand new science park, built in a ground-breaking energy efficient and sustainable manner. The park brings the teaching of mathematics, physics, chemistry, computer science and natural science under two roofs, connected by an underground subwalk, as well as with the skywalk.

Inside is everything the ultimate study environment requires: laboratories, teaching facilities, offices, coffee spots, hangout areas and spaces for reading, research and meetings.

Though consistent through their semi-transparent façades, the buildings manage to resist being too uniform. Inside, they’re filled with distinct interactive design solutions such as uniquely shaped spaces.

The trapezoidal research units, and six large atria slice through the buildings vertically to let daylight in on every floor.

Area

Nørrebro

Architect

Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Christensen & Co Arkitekter

Client

Ministry of Higher Education and Science

Landscape architect

GHB landskabsarkitekter

Engineer

Rambøll
Colin Gordon & Associates

Built

2019