Tip of Nordø: A Contemporary Lighthouse

Commercial

800
© Vilhelm Lauritzen Arkitekter & Cobe
 

Like an uncut diamond, the Tip of Nordø (Spidsen af Nordø in Danish) towers at the entrance to Copenhagen Harbor. Situated on the edge of the Århusgade neighborhood, Tip of Nordø stands as a modern lighthouse and the workplace of the future

Even from a distance, Tip of Nordø glows – the shiny facade of the 60-meter-high silo-shaped office building reflecting both sky and sea. It marks the edge of the first zone to be completed in Copenhagen’s new urban district, Nordhavn – a transition from industry to buzzing city neighborhood.

Facade with Form and Function

The building is clad with 12,000 square meters of facade elements in glass and galvanized steel. Each element is carefully placed in an asymmetrical pattern and at angles that constantly reflect the sun as it moves across the sky throughout the day.

When you step into the office landscape on the building’s many floors, you experience first-hand how the specially designed facade lets in the natural light and ensures a comfortable temperature for the people who work there.

The glass facade also helps reduce the building’s energy consumption, while offering impressive panorama views of Øresund and Copenhagen.

Everyone is Welcome Inside

As the name suggests, Tip of Nordø is situated on the tip of the quay. The building is designed to create a third space where the urban district’s public areas merge with the building’s private spaces.

The enchanting exterior of Tip of Nordø is accompanied by an impressive interior space – big enough to house Copenhagen’s Round Tower. The building’s round shape invites both nature and people inside a vast rotunda featuring a lush winter garden with tall trees that is open to the public. Looking up, visitors can admire the treetops bathed in the daylight flowing through the glass roof at the very top.

A New Urban District

The new neighborhood of Nordø was once part of Copenhagen’s Freeport under the name Redmolen. Tip of Nordø marks the transition from industrial harbor to recreational urban area. And as the home of a modern office landscape, the building captures both the past and the future – its cylindrical shape recalling the area’s industrial heritage and many silos, and its innovative design exemplifying developments in both work life and architecture.

Area

Copenhagen, Nordhavn

Architect

Vilhelm Lauritzen Architects
Cobe
THIRD NATURE

Engineer

Rambøll

Built

2023