After
DAC

Hver måned inviterer vi til AfterDAC – en aften med fordybelse og nye vinkler på arkitekturens verden. AfterDAC er en aften med perspektiv og fordybelse.

Ane Cortzen er moderator for en samtale om kunst, arkitektur, by og kultur. På scenen kan du opleve kulturpersonligheder; kunstnere, forfattere, musikere, forskere og samfundsdebattører til en aktuel samtale om arkitekturens rolle og betydning.

Glæd dig til en aften med inspiration og nye indsigter i arkitekturens verden ud fra et tværfagligt perspektiv.

Før og efter AfterDAC kan du tage en tur igennem vores aktuelle udstillinger. Her er DACs udstillingsværter parat til at tale med dig om udstillingen. DAC Café er åben og serverer torsdagsmiddag med udsigt ud over byens tage. Husk at købe selvstændig mad-billet.

I AfterDAC-baren serverer vi vores lækre signaturdrink DAC ‘n’ Stormy.

Er du klubmedlem?

Som medlem af DAC Klub har du gratis adgang til AfterDAC. Men du skal booke billet. Log ind med din e-mail og få adgang til klubpriser. Klubmedlemmer kan tage lige så mange gæster med, som klubkortet angiver.

Vores vært Ane Cortzen.

De har været her

Er der kærlighed i moderne arkitektur?

Samtalegæster: billedkunstner John Kørner og arkitekt og partner hos BIG, David Zahle. Moderator: Ane Cortzen.

Fordi vi netop havde åbnet vores udstilling Understanding the Impact of Architecture med 12 værker af John Kørners litografier af samme navn, inviterede vi John Kørner og David Zahle, til en samtale om arkitektur og kunst.Siden 2014 har arkitekturen fyldt i Kørners arbejde.

Arkitekturen som vi oplever den som mennesker. Hvad er det, der går galt, når vi mistrives i arkitekturen? Og hvornår gør arkitekturen os godt? Det blev en filosofisk, indsigtsfuld og ikke mindst sjov aften om arkitekturens betydning for vores hverdag.

Byens sjæl

Samtalegæster: digter og essayist, Søren Ulrik Thomsen, og sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard
Moderator: Ane Cortzen

Med udgangspunkt i vores aktuelle udstilling ’Bag facaden’, var aftenen dedikeret til at dykke ned i byens sjæl. Hvad skal der til for at sjæl opstår?

Vi havde inviteret to af tidens bedste sproglige fortolkere af det levede liv til en samtale om byens sjæl. Hvad er det byen kan? Hvad er det byen gør ved os? Både Søren Ulrik og Katinka formidler det rå og det uperfekte – begge finder skønheden i det upolerede. Begge er optagede af eksistentielle spørgsmål sat ind i en fortælling om hverdagen med blik for skønheden i det nære.

Det blev en aften, hvor oplæsning, samtale, musik og sang flød sammen, og gav os billeder af byen og dens sjæl.

Kan et fængsel blive for lækkert?

Samtalegæster: Fangekoret, korleder Louise Adrian, professor ved Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, arkitekt fra SHL, Jette Birkeskov Mogensen og instruktør Ole Stenum
Moderator: Ane Cortzen

Med afsæt i udstillingen Bag facaden, zoomede aftenens AfterDAC ind på frihedsberøvelse.

I udstillingen kunne man finde en flot model af det nye fængsel i Nuuk, der har skabt diskussion om hvorvidt det er rimeligt, at indsatte skal beriges med en fantastisk udsigt og lækre arkitektoniske rammer.

Med indsigt og autencitet, delte medlemmer af Fangekoret og Louise Adrian deres erfaringer fra anstalten i Nuuk, og Linda Kjær Minke og Jette Birkeskov Mogensen bidrog med perspektiveringer fra forskning og erfaringer fra byggeriet af fængslet.

Endelig så vi klip fra dokumentarfilmen med den beskrivende titel – Udsigten, den hårdeste straf, instrueret af Ole Stenum.

Ingen forlod Salen og AfterDAC den aften uberørt, hvor sang, livserfaring og arkitektur gik op i en højere enhed.

Ingen slinger i valsen

Samtalegæst: tidligere politiker, minister, EU-kommissær og overborgmester i København Ritt Bjerregaard og pianist Katrine Gislinge
Moderator: Adrian Hughes

På tærsklen af et kommende kommunalvalg havde vi inviteret Ritt Bjerregaard til en samtale om et København der var. Hvad har ændret sig siden midt nullerne og hvad har byen lært?

Det blev en tur ned gennem memory lane, hvor vi kom omkring de mange begivenheder og historiske beslutninger fra dengang, som stadig spiller en rolle i København i dag: Metropolzonen, Nordhavn, Carlsberg, Cirkelbroen, 5 gange 5 gange 5 ….

Et personligt portræt, hvor vi også fik indblik i det at være byens første kvindelige overborgmester i perioden 2006-2010.
En periode, der beskrives i fjerde bind af Ritts erindringer ’Ovenpå’, som netop var udkommet i forbindelse med Ritts 80års fødselsdag, og som det var muligt at købe og få signeret denne aften.

Ved flyglet sad den internationalt berømmede pianist, Katrine Gislinge, der spillede et udvalg af Ritts klassiske favoritter.

Når hverdagen er vores stærkeste våben: Bliv hverdagsaktivist!

Samtalegæster: foredragsholder, klimaaktivist, journalist, digital formidler, forfatter, hus- og haveejer Signe Wenneberg, partner i virksomheden Green Behaviour Daniel Flendt Dreesen og poetry slammer, Rasmus Rhode
Moderator: Ane Cortzen

Med udgangspunkt i den netop åbnede udstilling ’Bo bedre bæredygtigt,’ tog denne AfterDAC livtag med de mange muligheder der ligger i at gøre hverdagen mere bæredygtig. De små greb, der gør en stor forskel. Signe Wenneberg har været klimaaktivist før det blev moderne. Siden hun hørte Gro Harlem Brundtlands tale til FN i 1987, har hun hver eneste dag talt for hverdagsaktivisme i kampen for klimaet.

Sammen med ungdommens stemme, Daniel Flendt Dreesen fik vi denne aften udfoldet nødvendigheden af at handle og ændre adfærdsmønster – og at det nytter. Poetry slammer Rasmus Rhode skubbede til os og gjorde os alvorlige i sin poetiske lydkunst.
Alt sammen forenet i følelsen af, at hverdagsaktivisme og grøn omstilling i høj grad handler om følelser og vaner – og at vi alle kan være med til at gøre en forskel.

Gider vi overhovedet hinanden?

Samtalegæster: arkitekt og grundlægger af tegnestuen Vandkunsten, Jens Arnfred, forbrugerekspert, Anne Glad og medlemmer af Aske Skat & His Psychedelic Country Band, Aske og Emil
Moderator: Ane Cortzen

Stadig midt i en Corona tid blev denne AfterDAC både en life oplevelse på scenen, og en streamet Anne Glad fra hjemmekontoret. Det var en aften, der bød på sprøde country toner og erfarne og kloge indsigter fra Jens Arnfred og Anne Glad.

Udstillingen ’Bo bedre bæredygtigt’ var en hyldest til tegnestuen Vandkunstens aldrig svigtende tro på fællesskab og bæredygtige løsninger i måden vi bor og indretter os på efter 50 år i branchen. AfterDAC var denne aften en samtale om fælles værdier og et kig tilbage i 1970’erne, hvor tegnestuen tog sit udgangspunkt. Og ser man på dagens nye metoder indenfor byggebranchen som genanvendelse, færre kvadratmeter og fællesarealer, så har Vandkunsten aldrig været mere moderne og innovative end de er i dag. Med Anne Glads indsigter i os forbrugere, fik vi perspektiveret, hvad det er, der gør Vandkunsten evig unge.
Tiden med Corona lærte os det nære og enkle liv med fokus på kvalitetstid. Hvorfor ikke holde fast i den?

Med Aske Skat & His Psychedelic Country Band i øregangene kunne AfterDACs gæster herefter gå i udstillingen og vurdere de 37 kvm bolig, der 1:1 stod i udstillingen – kunne jeg bo der med min familie? De fleste sagde ja til mindre bolig og mere fællesskab.

 

Skal vi virkelig bo på månen?

 

Samtalegæster: rumarkitekt og grundlægger af tegnestuen SAGA Space Architects, Sebastian Aristoteles, og Mariann Albjerg, der i mere end 30 år har arbejdet i NASAs rumprogrammer og sanger og sangskriver Maja Brøns med band.
Moderator: Ane Cortzen

I 60 dage boede rumarkitekterne SAGA Space Architects i LUNARK i Nordgrønland, en særlig rum-kapsel-lignende bolig på bare 4,5 km2. Det sted i verden der minder mest om klimaet på månen. De ville undersøge levevilkårene på egen krop i ekstremt klima. Hvad gør det ved krop og sjæl at være indkapslet i 4,5 m2?

En rum tid var vi på månen med Sebastian Aristoteles og Mariann Albjerg, som kender hinanden fra deres involvering i forskningsprojekter hos NASA. Om vi en dag skal bo på månen? Ja, siger Sebastian. Ja siger Mariann. Og vi skal have det godt, mens vi bor der.

Med månestøv i håret, kunne vi svæve ind Maja Brøns melodiske og smukke kompositioner fra værket ’Månelandinger’, der er en tværæstetisk performance skabt i 2019 ifm. 50-året for den første månelanding i 1969.

 

Strik, broderi og surdej – håndens sysler er hot igen!

 

Samtalegæster: Craft-psykolog Anne Kirketerp og strikkunstner Stine Leth.
Moderator: Ane Cortzen

Det blev en aften med klirrende strikkepinde, farvestrålende strik-skulpturer hængende ned fra loftet og en indsigtsfuld samtale om, hvad det gør for os, når vi producerer noget med vores hænder. Uanset om det er surdej, strik, betonstøbning, syning eller tegning. Rigtig mange har fået øjnene op for den ro, der opstår, når man fordyber sig i sit håndarbejde. Anne Kirketerp kunne fortælle, at der opstår en tilstand af ”meningsfuld selvforglemmelse”, når et håndarbejdsprojekt overtager tankerne.

Men, hvordan skal vi få tid til al den kreativitet og håndarbejdsprojekterne? Vi skal bo mindre og i fællesskab med andre. Så er der færre kvadratmeter at holde styr på og vi behøver ikke alle at eje en boremaskine eller en støvsuger. Vi deler med naboen.

I pausen blev der beundret strikketøj og kigget på Stine Leths humoristiske og farverige strikskulpturer. Efter samtalen fortsatte diskussionen i udstillingen ’Bo bedre bæredygtigt’, hvor en af tematikkerne er tiden som vores allermest værdifulde ressource. At det er en prioritering at bruge sin tid på håndarbejde og madlavning.

Du er, hvor du bor

 

Samtalegæster: Forfatter Morten Pape og antropolog Marie Stender
Moderator: Ane Cortzen

Identitet, og hvor vi lever vores hverdagsliv, hænger uløseligt sammen. Nogle gange er det arkitekturen, der karakteriserer et sted. Det enten tiltrækker eller frastøder os. Andre gange er det menneskene, der bor der, som vi enten gerne vil møde, eller som vi under ingen omstændigheder vil identificere os med.

Til denne AfterDAC havde vi inviteret den Morten Pape og Marie Stender til en samtale om identitet, liv
og by. Morten Pape har i tre bøger beskrevet tre forskellige områder på Amager med hver sine karakteristika. Med Marie Stenders faglige indsigter kom vi rundt om lejlighedskomplekser og parcelhuskvarterer, og fik indblik i, hvordan arkitektur og liv er hinandens identitetsskaber.

Det var en stemningsfuld aften med oplæsning, personlige fortællinger og gode grin fordi vi alle er så pokkers forudsigelige.

Udstillingsåbning: Kvinder skaber rum

 

Samtalegæster: arkitekt Déborah Mesa Molina, Ensamble Studio fra Spanien, arkitekt Siv Helene Stangeland, Helen & Hard Architects fra Norge og arkitekt Tatiana Bilbao, Tatiana Bilbao Estudio, fra Mexico
Moderator: Ane Cortzen

 

Kvinde, kend din by

 

Samtalegæster: forfatter og historiker Gry Jexen og lektor Henriette Steiner fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet Moderator: Ane Cortzen.

Tænk engang, at der findes flere skulpturer af dyr end af kvinder i København. Det er tankevækkende og et wake-up-call for de fleste. Det er noget af det, Gry Jexens bog ’Kvinde kend din historie’ har været med til at gøre os alle opmærksomme på. Inden for kunsthistorien og arkitekturen er kvinderne simpelthen skrevet ud af historien – eller rettere: De har aldrig fået plads. De er blevet glemt af de mænd, der har skrevet bøgerne.

Et forskningsprojekt på Københavns Universitet med titlen ’Kvinder i dansk arkitektur, 1925-1975’, har bidraget til udstillingen ’Kvinder skaber rum’ i DAC, og det var i den anledning, at Gry og Henriette Steiner var med til at udfolde de mange resultater af deres forskning.

Man tænker, hvordan kunne det gå så galt? Og håbet er, at vi nu skal se frem, og måske i stedet for at se på de manglende kvinder i historiebøgerne, i stedet se på diversitet. Det går ikke, at nogle grupper i samfundet bliver glemt fordi de ikke bliver nævnt.

En inspirerende aften – fuld af undren.

 

Han, hun, hen, de – en aften om køn, by og rummelighed

 

Samtalegæster: professor, jurist, forfatter og cross dresser Ditlev Tamm, Marie Bruvik Heinskou som er sociolog og forlagsredaktør, og som har forsket i bysociologi og seksualitet.

Mizz Privileze alias Michael Bjerring, drag Queen, aktivist og medstifter af bevægelsen Lev og Lad Leve, der arbejder for at stoppe hadforbrydelser mod LGBTI+ personer. Moderator: Ane Cortzen.

Det var en helt særlig aften i DAC. Som en del af Golden Days festivalen med årets tema Queens, havde vi inviteret tre stærke profiler til at give indsigt i byens rummelighed – det blev en aften der med personlige historier gav os indblik i en verden, hvor køn, tøj, attitude og selvopfattelse spiller en afgørende rolle i byens rum.

Ditlev Tamm fortalte om tilblivelsen af sin bog “Skabt som mand og kvinde” (2021), Marie Bruvik Heinskou perspektiverede storbyens befriende frisind, der også kan føre til en altoverskyggende ensomhed, og Mizz Privileze fortalte personligt og gribende om hvordan det er at køre hjem om aftenen med S-toget, hvis ikke hun når at tage makeuppen af, inden hun hopper på toget. Skræmmende og tankevækkende.

 

 

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.