Børn bygger bolig

Arkitektur – det’ for børn! Brug sommeren i Dansk Arkitektur Center og gå på opdagelse i arkitektens verden med udstillingerne Børn bygger bolig og Show me your model.

“Det behøver ikke være svært at lære noget om arkitektur, for i bund og grund handler det om at gøre det abstrakte konkret: Hvordan oplever jeg et rum med mine sanser? Hvordan skaber jeg selv en arkitekturmodel? Eller hvordan arbejder en arkitekt egentlig? Vi tager afsæt i børnenes egne erfaringer med arkitektur, som de kender den fra boligen, byen de bor i, eller institutionen de går i. Når børnene selv får lov til at eksperimentere, lave modeller og oversætte dem til virkelig størrelse, som f.eks. når de bygger deres drømmebolig i udstillingen BØRN BYGGER BOLIG, så udvikler børnene sig via oplevelsen – De har det sjovt, mens de lærer noget om arkitektur,” siger leder af DAC& LEARNING, Pia Rost Rasmussen.

Hvordan ville dit hjem se ud, hvis børnene bestemte? Ville I sove i badekarret eller bo uden døre og vinduer? Dansk Arkitektur Center har i sommeren 2012 skruet ekstra op for børneaktiviteterne med udstillingerne BØRN BYGGER BOLIG og SHOW ME YOUR MODEL, læringsforløb, bysafari og familieworkshops. Her får børn, familier og institutioner mulighed for at lege og lære i arkitekturens univers.

 

Arkitektur er for børn

Arkitektur er for alle – også for børn. Dansk Arkitektur Center har derfor en række spændende og lærerige oplevelser på programmet med de to udstillinger BØRN BYGGER BOLIG og SHOW ME YOUR MODEL samt en række workshops for familier. Her kan børnene bruge deres sanser, fantasi og kreativitet, mens de lærer om skalaforhold, undersøger modeller og bygger deres drømmebolig.

 

Børn bygger bolig

Udstillingen BØRN BYGGER BOLIG er bygget op omkring de to maskotter Bo og Bibi, som via plancher guider de besøgende igennem udstillingen. Her får børn lov til at afprøve arkitektens verden ved først at udvikle en idé og skabe en model, for dernæst at bygge og indrette en bolig i fuld størrelse. På den måde får de indsigt i og forståelse for den arkitektur, der er lige for øjnene af dem. Det sker bl.a. når der ændres på vægge eller møbler i et rum – så opleves rummet på en ny måde.

 

Fra model til fuld størrelse

I udstillingsrummet “Tankeboblen”introduceres børnene til de mange forskellige måder, man kan bo på via billedkort. Blandt eksemplerne er en iglo, en lerhytte og et rækkehus. Børnene får mulighed for at udforske, hvordan andre mennesker bor, og hvordan de selv gerne vil bo. I “Modelværkstedet” arbejder de med to af arkitektens værktøjer – model og skala. Her får børnene til opgave at planlægge og bygge en model af en bolig ud fra en række kriterier.

 

På med hjelmen og frem med de store byggeelementer

Til sidst skal børnene realisere den planlagte bolig i 1:1 skala på udstillingens “Byggeplads”. Iført byggehjelme får børnene mulighed for at bruge mobile vægge og moduler til at indrette deres bolig med tæpper, borde, lamper, stole, overflader, udsigter og meget mere. Det er ikke lige meget, hvor møblerne står, for når de flyttes, så ændrer rummet sig.