Cecilie Manz udstiller design i verdensklasse på Dansk Arkitektur Center

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Under 3daysofdesign åbnes udstillingen Nålen i høstakken i Dansk Arkitektur Center. Hvilke overvejelser, tvivl og tanker ligger bag et godt design? Hvor mange prototyper kræver udviklingen af en ny stol? Hvad betyder skala for form og funktion i en højtaler? Alt det og meget mere kan de besøgende gå på opdagelse i, når en af Danmarks mest anerkendte designere Cecilie Manz inviterer inden for i sit designunivers.

I år tildeles Nationalbankens Jubilæumsfonds Hæderspris designeren Cecilie Manz, der gennem snart 30 år har formgivet design i forskellige skalaer; fra imponerende borde, over fascinerende lamper til sanselig brugskunst. Traditionen tro skaber hædersprismodtageren en udstilling med egne værker. I år vises udstillingen for første gang i Dansk Arkitektur Center.

”Arkitektur og design udgør rammerne om vores liv. Fra den mindste detalje til den største planlægning. Det budskab vil vi i Dansk Arkitektur Center gerne formidle til endnu flere. Derfor er vi glade for samarbejdet med Nationalbankens Jubilæumsfond, som giver os mulighed for at vise designprocessens betydning, uanset hvilken skala, der formgives i. I udstillingen kan gæsterne opleve, hvordan en af Danmarks bedste designere, Cecilie Manz, griber den kreative proces an,” siger Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center.

Med udgangspunkt i Manz’ arbejdsproces viser udstillingen nedslag i udvalgte forløb, der fortæller historierne bag. Arbejdet synes at minde om at finde nålen i høstakken, en kredsen omkring løsningen; et møjsommeligt myrearbejde med omveje, overvejelser, tvivl, tanker, skabeloner og skæve prototyper. En omhyggelig og stædig proces, om og om igen.

Udstillingen viser diversiteten i Manz’ arbejde; prototyper, industrielle projekter og one-offs. Fra badekar til bestik, fra møbler til trædesten, porcelæn, belysning og tasker. Det scenografiske greb er underspillet enkelt med podier i forskellige størrelser beklædt i Floyd tekstil fra Kvadrat i smukke, lysegrå nuancer. Der stilles skarpt på detaljer og et ’treasure cabinet’ rummer og fremhæver referencer, inspirationsgenstande, materialeprøver og det insisterende arbejde omkring farver.

Som besøgende i udstillingen får man et unikt indblik i arbejdsprocesserne; de bundne opgaver udviklet i tæt samarbejde med en producent og det eksperimenterende projekt skabt på ‘frihjul’. Forløbene kan være korte, lange, righoldige eller magre, men arbejdsmetoden er langt hen ad vejen den samme – fra en fornemmelse til et færdigt design.

Det endelige resultat, om det er en højtaler eller et badekar, danner i Cecilie Manz’ tilfælde en afsluttet helhed. Det fremstår enkelt og ligetil, ofte arketypisk, men bag ligger et anseeligt arbejde, det arbejde der gør godt design til en stor oplevelse. Her står vi med nålen i høstakken.

Udstillingen åbner i forbindelse med 3daysofdesign den 17. september og løber til 9. januar, 2022.

Udstillingen er udviklet af Cecilie Manz i et samarbejde med Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond og Dansk Arkitektur Center. Udstillingen er støttet af Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond.

Om Cecilie Manz

Cecilie Manz er en af Danmarks mest anerkendte designere. Hun forener den skandinaviske tradition for enkelhed og funktionalitet med et moderne, globalt udtryk. Hvert design rummer skønhed og er udført i holdbare materialer og sublimt håndværk. Af samme grund har hun modtaget et væld af hæderspriser for sine værker, og vundet designelskeres hjerter verden over med sine produkter for bl.a. B&O, Fritz Hansen og Duravit.

Om Nationalbankens Jubilæumsfond

Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond uddeler hvert år et hæderslegat til en udøvende dansk kunstner, inden for arkitektur, design eller kunsthåndværk. I bedømmelsen lægges der vægt på godt håndværk, høj kvalitet i udtryk og formgivning, nyskabende og eksperimenterende projekter. Modtager af legatet i 2021 er designer Cecilie Manz.

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der formidler arkitektur og design. DAC bor i hjertet af København ved inderhavnen i den spektakulære bygning BLOX og er en del af Københavns Kulturkvarter.

DAC er konstitueret som en fond med et finansielt grundlag i et offentligt-privat partnerskab mellem Realdania og staten. Staten er repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Indenrigs- og Boligministeriet.

Om Kvadrat

Kvadrat blev etableret i Danmark i 1968 og har dybe rødder i Scandinavians verdensberømte designtradition. Kvadrat er førende inden for designinnovation og producerer højt ydende designtekstiler, tæpper, vinduesbeklædning og akustiske løsninger til både kommercielt og boliginteriør.