Dansk Arkitektur Center når højeste besøgstal nogensinde

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Generelt har det været et virkelig flot år for Dansk Arkitektur Center (DAC). 285.000 gæster har besøgt DAC i løbet af 2023. Det svarer til en stigning på 26 procent i antal gæster ift. 2022, og hele 42 procent flere gæster sammenlignet med før Corona 2019.

I 2023 har der uden tvivl været ekstra spotlight på dansk arkitektur, og særligt København, da hovedstaden var udvalgt af UNESCO og UIA som Arkitekturhovedstad 2023-2025.

Inden året blev skudt i gang, satte Dansk Arkitektur Center en ambition om at ville bruge året som løftestang til at sætte arkitektur, design, byudvikling og bæredygtighed på dagsordenen. Som en af de primære partnere for World Capital of Architecture-programmet blev Dansk Arkitektur Center epicenteret for en lang række aktiviteter og udstillinger i løbet af året. Og især årets to store hovedudstillinger har bidraget til at tiltrække de mange gæster og samtidig sikre den højeste tilfredshed hidtil blandt gæsterne målt på den skala, der hedder NPS (Net Promotor Score).

Udstillingen Copenhagen in Common var årets helt store fortælling om København, der dels hyldede arkitekturhovedstaden, men også dykkede ned i historien om Københavns stærke traditioner for at tænke i fællesskaber og borgerinddragelse. En udstilling, som både Københavnerne og nationale og internationale turister tog godt imod.

Tilbage i marts åbnede Danmarks første nationale galleri for dansk arkitektur under indvielse af daværende H.K.H. Kronprinsen. Udstillingen har høstet stjerner blandt anmelderne, medieomtale i nationale og internationale medier og ikke mindst modtaget flotte tilbagemeldinger fra gæster i DAC. Udstillingen So Danish! udfolder historien om dansk arkitektur fra vikingetiden til i dag og giver besøgende mulighed for at rejse ind i arkitekturen og forstå, hvor helt central den er for vores demokratiske samfund.

Og så var det i 2023, at DAC, som det første udstillingssted i København, fik en Green Attraction-certificering. Green Attraction blev lanceret i 2021 som en videreudvikling af den velkendte Green Key-certificering.

DAC engagerer den yngre generation og børnefamilier med succes

Dansk Arkitektur Center har som overordnet mål at skabe opmærksomhed omkring den betydningsfulde rolle, arkitektur spiller i vores samfund. Og at arkitektoniske løsninger kan være med til at løse mange af tidens store udfordringer. Derfor er ambitionen fortsat at fastholde de attraktive børnefamilier men også at nå ud til endnu flere målgrupper.

Direktør Dorthe Weinkouff Barsøe fra Dansk Arkitektur Center fortæller:
”Det flotte 2023-besøgstal er resultatet af en stærk og fokuseret strategi og en høj grad af agilitet i organisationen. I Dansk Arkitektur Center fortsætter vi med at tiltrække en række spændende målgrupper, herunder børnefamilier, kulturinteresserede og fagfolk fra både Danmark og udlandet. Men også de unge viser stor interesse for vores genstandsfelt, og i løbet af 2023 formåede vi at tiltrække næsten 30.000 unge mellem 18-25 år.”

Fx blev DAC fremhævet som ét af de mest besøgte steder med imponerende 3300 besøgende under kulturbegivenheden K7, der fandt sted i uge 37 og som giver unge mellem 18 og 27 år gratis adgang til over 150 museer og udstillingssteder landet over.

Programmet for 2024: Oplev arkitekturens sanselige dimensioner, udforsk vandets verden, og deltag i en guidet tur gennem det urbane Nordvest

Dansk Arkitektur Center står klar med et stærkt 2024-program med nye aktuelle udstillinger, guidede ture, familieworkshops, debatter, podcasts, events mm, og ambitionen er at fastholde det rekordstore besøgstal fra 2023. Det baseres bl.a. på det momentum, som det store branding-arbejde i forbindelse med Arkitekturhovedstaden har formået at skabe.

Til marts åbner Dansk Arkitektur Center udstillingen Aware – arkitektur og sanser i samarbejde med tegnestuen 3XN / GXN. I udstillingen kan man i arkitektoniske installationer udforske, hvordan forskellige rumlige atmosfærer påvirker os sansemæssigt og skaber følelsesmæssige reaktioner. Til april udvides So Danish! med endnu flere cases, der viser nedslag i arkitekturhistorien samt med mere fokus på designvinkler. Til maj lanceres et nyt guidet turprogram, bl.a. med en spritny tur til det urbane, mangfoldige Nordvestkvarter i København.

Udstillingsmæssigt sluttes året af med en tankevækkende og højst aktuel udstilling, Vand, der åbner på Arkitekturens Dag den 7. oktober. Det bliver den første, store danske udstilling, der formidler og debatterer klodens vand som et allestedsnærværende, sammenhængende, livgivende stof. Udstillingen Vand viser, hvad det er for en virkelighed vi kigger ind i, når vandet kommer. Skal vi trække os væk fra kysten? Skal vi forskanse os eller skal vi leve med vandet?
Kort sagt, masser af arkitekturoplevelser i vente i 2024 for store og små.

Se mere om de kommende udstillinger