Det internationale fænomen Open House kommer til København

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Dansk Arkitektur Center løfter i samarbejde med Københavns Kommune og Bevica Fonden sløret for én af de store signaturevents, som sker i forbindelse med, at København er udnævnt til World Capital of Architecture i 2023. Open House Copenhagen inviterer alle indenfor i byens lukkede bygninger og med bag facaden på alt fra palæer til hemmelige teknikrum, vi ikke vidste fandtes. Eventen er gratis, og forventes at tiltrække mere end 10.000 besøgende i løbet af weekenden d. 25-26. marts 2023.

Open House er oprindeligt et internationalt koncept startet i London for 30 år siden. I dag holdes der Open House weekender i mere end 50 byer over hele verden og nu altså for første gang nogensinde i Danmark.

”Vi er meget glade for at København endelig bliver en del af Open House familien i samarbejde med Dansk Arkitektur Center. Arkitektur er et universelt sprog, som vi alle kan relatere til sådan helt umiddelbart i forhold til, hvordan det får os til at føle: Føler vi glæde, tryghed, utilpashed eller fremmedgørelse? København er spækket med hemmelige steder med fantastiske arkitektoniske oplevelser, fascinerende kvarterer og skønne fællesskaber. Vi ser meget frem til at kunne invitere alle indenfor i 2023.” siger Phineas Harper, direktør for Open City og Open House Worldwide, og klummeskribent hos Dezeen.

Et nyt blik på arkitekturen

Til Open House Copenhagen kan man komme helt tæt på Københavns fantastiske arkitektur, og høre de mange historier, der gemmer sig i dets mursten og beton. Med over 40 åbne bygninger på programmet kan deltagerne besøge alt fra smukke palæer, fascinerende kraftværker til private hjem, og opleve historiens vingesus eller de nulevende arkitekters bud på, hvordan vi skal bo.

” Arkitektur handler ikke kun om kendte stjernearkitekter og flotte operahuse – det er også den velfungerende børnehave eller en fabrik, der har fået en ny funktion. Men den slags arkitektur har vi ikke altid adgang til at komme ind og opleve. Til Open House Copenhagen d. 25-26. marts inviteres alle til at kigge inden for i de bygninger, som vi ellers kun kender udefra. Vi håber, at rigtig mange får lyst til at opleve vores hovedstad indefra og få et nyt blik på den arkitektur, der omgiver os.”, fortæller Tanya Lindkvist, programchef Dansk Arkitektur Center.

En klar mission: tilgængelighed for alle

Missionen med Open House er at åbne arkitekturen op for alle. Men selv når dørene er åbne, er det ikke alle bygninger, som er tilgængelige – hvis man f.eks. har en barnevogn, er dårligt gående eller er kørestolsbruger Samarbejdet med Bevica Fonden skal være med til at sætte fokus på at øge tilgængeligheden i det byggede miljø og fremme og forståelsen af universelt design:

”Med Open House vil vi bestræbe os på at gøre arkitekturen mere åben og tilgængelig, for at den kan være til glæde og gavn for flere. Universelt design handler om at inkludere og sikre ligeværdig adgang for flest mulige, og det kan dette event være med til at gøre os alle mere bevidste om. Programmet kommer bl.a. til at rumme et ekstra formidlingslag, hvor vi beskriver hver bygnings tilgængelighed, men samtidig også udfordrer hvordan utilgængelige bygninger kan blive mere inkluderende, ” fortæller Marianne Kofoed, direktør for Bevica Fonden.

En smagsprøve fra programmet

Dansk Arkitektur Center samarbejder bl.a. med Karberghus, som ejer en række af byens smukke, historiske bygninger. Derfor kan man bl.a. komme inden for i rokokohuset Zieglers Gaard, hvor Grundtvig boede i 1850’erne. Eller Brønnum Hus på Kongens Nytorv, hvor H.C. Andersen engang færdes, og som bl.a. gemmer på et unikt japansk gyldenlædertapet, og en sommerlig frise malet af en af Skagensmalerne.

Dansk Arkitektur Center glæder sig til at være værter for Open House i 2023, når København er World Capital of Architecture og til at fortsætte med konceptet i årene fremover, som en tilbagevendende københavnerbegivenhed.

Open House Copenhagen er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Københavns Kommune og støttet af Bevica Fonden og Karberghus.

Om Dansk Arkitektur Center 

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.  

Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved  Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Indenrigsog Boligministeriet.

Fakta om Open House

 • Afvikles i over 50 byer verden over
 • Startede for 30 år siden i London
 • London er stadig den største Open House by med over 200.000 gæster hvert år
 • I 2019 var der samlet næsten 1 million gæster, der deltog i Open House over hele verden med ca. 2 millioner besøg
 • Det gør Open House Worldwide til det største arkitekturevent i verden
 • Open House organiseres af forskellige organisationer i hver by, der alle er del af et fælles Open House netværk
 • I København drives Open House af Dansk Arkitektur Center

Fakta om World Capital of Architecture

 • Open House lanceres som del af World Capital of Architecture
 • København er i 2023 udnævnt til World Capital of Architecture af Unesco
 • Det bliver fejret med et stort festivalprogram under titlen Copenhagen in Common
 • Københavns kommune er ansvarlig for programmet, og Dansk Arkitektur Center er hovedpartner sammen med UIA
 • Fra d. 2-6. juli afholdes en stor verdenskongres for arkitekter arrangeret af den internationale arkitektforening UIA
 • Læs mere på copenhagenincommon.kk.dk