Europas bedste arkitektur

EUROPAS BEDSTE ARKITEKTUR – European Union Prize for Contemporary Architecture/Mies van der Rohe Award 2011. En udstilling skabt af Fundacio Mies van der Rohe, Barcelona.

“På udstillingen får man et klart indtryk af den kreativitet og arkitektoniske kvalitet, der præger europæisk arkitektur lige nu. Fra den lille hytte, der ligner en overskåret sten, til rehabiliteringscentret der omfavnes af naturen og det store kunstmuseum, der trækker nyt liv til et nedslidt område. God arkitektur giver os mulighed for at mødes, arbejde, bo og leve på nye og bedre måder, og det synes jeg udstillingen giver en række meget fine eksempler på, som jeg er glad for at vi nu kan vise frem for et dansk publikum”, fortæller Nanna Bjerre Hjortenbjerg, programchef i Dansk Arkitektur Center.

Dansk Arkitektur Center 1. november 2012 – 6. januar 2013, åben alle dage 10-17 (onsdag 10-21), Strandgade 27B, 1401 K

Udstillingen er åben for pressen onsdag d. 31. oktober kl. 10-12, hvor projektleder for udstillingen, Tine Vindfeld vil være til stede. Udstillingen har tilknyttet et katalog, som udleveres på dagen eller ved henvendelse til Line Juul Greisen på telefon 22 13 24 70

Oplev en perlerække af det bedste inden for europæisk arkitektur lige nu i udstillingen ‘Europas bedste arkitektur’ i Dansk Arkitektur Centers rustikke udstillingslokaler ved Københavns Havn. Her kan man blandt andet se Zaha Hadids imponerende nye museum i Rom, MAXXI Museum of XXI Century Arts, det meget omtalte Juvet Landscape Hotel i Norge af Jensen & Skodvin Arkitekter, foruden vinderen af Mies van der Rohe Award 2011, Neues Museum i Berlin af David Chipperfield Architects.  I alt præsenteres 45 spektakulære og betagende byggerier, der er blevet opført i Europa inden for de seneste år.

Alle er arkitekturprojekter, der har været med i opløbet om at modtage den prestigefyldte Mies van der Rohe Award, Europas officielle arkitekturpris. Prisen uddeles hvert andet år blandt europæiske arkitekter for byggeri opført i Europa, der har en særlig arkitektonisk kvalitet. Mies van der Rohe Award 2011 gik til britiske David Chipperfield Architects i samarbejde med Julian Harrap for ombygningen af Neues Museum i Berlin, som får ekstra meget plads på udstillingen sammen med Collage House af den spanske arkitektduo Bosch + Capdeferro, der fik talentprisen, Emerging Architect Special Mention. Begge projekter er kendetegnet ved at skabe nyt udtryk og nyt liv til eksisterende bygninger.

I alt har 343 projekter fra 33 europæiske lande været med i udvælgelsen – arkitekturprojekter, der tæller alt fra store brokonstruktioner til arkitektur i den helt lille størrelse, hvilket det lillebitte projekt La Trufa (Trøflen) af Antón Garcia-Abril, er et eksempel på.  Her har arkitekten opført en lille hytte af jord, der fremstår som en overskåret sten eller trøffel og blender ind i naturen i Costa Da Morte i Spanien. Også Danmark er repræsenteret på udstillingen med boligbyggeriet 8tallet af BIG samt Jean Nouvels Koncerthus. DR Koncerthuset var i øvrigt blandt de seks finalister til prisen, der er opkaldt efter den store tyske arkitekt, Ludwig Mies Van der Rohe (1886-1969).

Udstillingen “Europas bedste Arkitektur – European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 201” er blevet set af mange tusinde mennesker i London, Paris, Wien, Düsseldorf og Bruxelles. Nu er turen kommet til København, hvor publikum frem til den 6. januar 2013 vil kunne gå på opdagelse i de stærke tendenser, der tegner international arkitektur lige nu.

I tilknytning til udstillingen kan man i film og billeder stifte nærmere bekendtskab med den store arkitekt Mies van der Rohe og hans berømte Barcelona Pavillon, der stadig i dag er inspirationskilde for mange arkitekter verden over. Hver søndag kl. 12 er der gratis omvisning i udstillingen og der vil ligeledes være debatter og foredrag i løbet af udstillingsperioden. Hold øje på www.dac.dk

Mies van der Rohe Award er stiftet i 1987 i et samarbejde mellem EU Culture Programme og Fundació Mies van der Rohe – Barcelona, og er den mest prestigefylde europæiske arkitekturpris. Prisen er på 60.000 euro og talentprisen, Emerging Architect Special Mention, er på 20.000 euro.

Udstillingen er udviklet og tilrettelagt af Fundació Mies van der Rohe – Barcelona i samarbejde med og støttet af European Commission Culture 2000 programme, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Gobierno De Espagna, Ministerio de Fomento, USM Sistema Modulares, Fundacio BancSabodell og Roca.

Udstillingen i Dansk Arkitektur Center samt den tilknyttede udstilling om Mies van der Rohe er støttet af Realdania.