Europas mest folkelige fotokonkurence er skudt i gang

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Hvor kan bæredygtig skønhed findes i din by? Nu har fotoentusiaster i hele Europa en chance for at tage et øjebliksbillede af deres by. Dansk Arkitektur Center (DAC) inviterer for 9. år i træk til at deltage i fotokonkurrencen “Fang din by”. Dette års konkurrence er netop åbnet for bidrag og fokuserer på en ny, mere bæredygtig skønhed i hele Europa. Konkurrencen løber fra 1. marts til 1. maj 2024.

Fang din by er en fotokonkurrence, hvor fotoentusiaster kan fortolke deres by, som den ser ud lige nu inden for et givent tema. Fang din by-konkurrencen modtager cirka 5.000 billeder årligt, og deltagelse er gratis.

I år zoomer konkurrencen ind på en ny, mere bæredygtig skønhed på tværs af Europa! De bedste fotografier bliver udstillet for offentligheden på Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center til sommer, på biblioteker i Kalundborg, Herlev og Høje-Taastrup i Danmark samt hos internationale kulturinstitutioner som Arcam i Holland og CAMERA i Italien.

For første gang i år er Fang din by åben for alle i Europa, og især for samarbejdsbyerne Riga, Amsterdam, Milano, Torino og Ljubljana, som en del af EU-projektet ’Desire – an Irresistible Circular Society’.

Fotokonkurrencen er støttet af Realdania og udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og New European Bauhaus-projektet, Desire – an Irresistible Circular Society. Desire er finansieret af EU.

Temaet for Fang din by 2024 er En ny skønhed

Hvert år vælges et nyt tema, som deltagerne kan fange gennem deres linse. Og i 2024 er temaet En ny skønhed, for hvis vi vil ændre verden, bør vi begynde at se den med nye øjne. Kan vi finde ny skønhed i de gamle sovjetiske bygninger i Riga? Er der tegn på vild natur i Ljubljana? Er der nye tilgange til håndtering af vand i Amsterdam? Eller ræve, der bor i Torino eller Milano?

Velplejede græsplæner med ‘Græsset må ikke betrædes’-skilte – er den ‘natur’, vi typisk finder i vores byer. Men kan vi også opdage skønhed i ukrudt og mindre planlagt grønt? Et træ, der spirer, hvor det ikke var meningen, eller vilde blomster, der blomstrer i en vejkant.

Vi køber nyt og smider ud mere end nogensinde, hvad enten det er noget til vores hjem, eller i byggebranchen, hvor bygninger rives ned og erstattes med nye. Men hvis vi vil have flere bier i vores baghaver og mindre byggeaffald på kantstenen, er det så ikke på tide at se verden omkring os med nye øjne?

Årets Jury

En international jury vil udvælge de bedste fotografier, som bliver udstillet fysisk og digitalt forskellige steder i Europa i sommeren 2024. Juryen består af Jule Quottrup Silberman, direktør for CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktør Copenhagen Photofestival samt Kika Krista Kjærside, programchef i DAC. Sidste års vinder af Fang din by 2023, Natascha Lhea Narvaez Nielsen deltager også i dette års jury. Derudover er der repræsentanter fra DACs internationale samarbejdspartnere: Femke Gerritsma, communications manager Arcam (Amsterdam), Hana Čeferin, kurator MAO (Ljubjlana),  Arnita Verza, landskabsarkitekt Riga kommune (Riga), Federica Tognon, kurator Fabbrica del Vapore (Milano) og Monica Poggi, fotohistoriker CAMERA (Torino).

Udstillingsperioden for billederne er fra d. 6. juni – 1. oktober 2024 på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center. De tre vinderfotos offentliggøres og kåres til udstillingsåbningen d. 6. juni 2024.  Udstillingen vises også i Herlev, Høje-Taastrup og Kalundborg. Derudover vil udstillingen, som noget nyt i år, blive vist digitalt og/eller fysisk rundt omkring i Europa.

Events og fotokurser - bliv en bedre fotograf

For at forbedre ens chancer for at vinde konkurrencen, kan man deltage i et af Dansk Arkitektur Centers mange gratis fotokurser inkl. photo walks, der finder sted i København, Kalundborg, Herlev og Høje-Taastrup. Streetfotograf Astrid Maria Busse Rasmussen kommer med konkrete tips til, hvordan man kan blive en bedre fotograf. Derefter kan man tage med på en guidet gåtur rundt i byen, hvor der ses nærmere på steder inspireret af årets tema.

4. april kl. 17-19: Dansk Arkitektur Center, København
8. april kl. 16-18: Taastrup Bibliotek, Høje-Taastrup
9. april kl. 18-20: Herlev Bibliotek, Herlev
11. april kl. 17-19: Kalundborg Hallerne, Kalundborg

Fakta om Fang din by

  • Konkurrencen løber fra den 1. marts til den 1. maj 2024.
  • Udstillingsperioden er fra den 6. juni til den 1. oktober 2024 foran Dansk Arkitektur Center i København, udvalgte steder i Europa samt digitalt.
  • En international jury udvælger udstillingsbillederne og de tre vindere. Vinderpræmierne består bl.a. af en interrailbillet til en rejse rundt i Europa til 1. pladsen.
  • Man deltager ved at lægge sit billedet på Instagram med #dacfangdinby2024. Eller upload foto her
  • Der er også en sideløbende konkurrence for skoleklasser i Danmark – se mere her: https://dac.dk/fang-din-by-skolekonkurrence

Om Dansk Arkitektur Center, København, Danmark

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser. DAC er et offentligt-privat partnerskab mellem Realdania og staten. Staten er repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Om Desire – an Irresistible Circular Society

Desire er et New European Bauhaus-fyrtårnsprojekt, der eksperimenterer for at skabe mere bæredygtige, æstetiske og inkluderende løsninger. Desire er finansieret af EU.

Om Arcam, Amsterdam, Holland

Arcam er arkitekturcenteret i Amsterdam. De har udstillinger, talks, guidede ture m.m., og har til huse i en spektakulært formet bygning tegnet af arkitekt René van Zuuk. Arcam er grundlagt i 1986, næsten samtidig med DAC, og er det ældste og et af de største arkitekturcentre blandt de mere end 40 arkitekturcentre i Holland.

Om MAO, Ljubljana, Slovenien

The Museum of Architecture and Design (MAO) blev grundlagt i 1972 i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det er beliggende i et gammelt slot fra 1500-tallet og har en stor samling af værker inden for arkitektur, byplanlægning, grafisk design og fotografi. MAO er også værter for BIO – the Biennial of Design i Ljubljana, en international platform for nye tilgange til design – og samtidig Europas ældste design-biennale.

Om Fabbrica del Vapore og Milano kommune, Milano, Italien

Fabbrica del Vapore er et interkulturelt center placeret i en gammel sporvognsfabrik, som varetages af Milanos kommune. Det er et mødested tilegnet samtidskunsten, men som også rummer teater, musik, dans, filmfestivaler m.m.

Om Riga kommune, Riga, Letland

I Riga samarbejder Fang din by med Riga kommune. Riga er en by med en over 800 år gammel historie. Byen huser den største koncentration af Art Nouveau bygninger i verden. Men samtidig bor 70% af indbyggerne i en helt anden slags bygninger – nemlig de gamle Sovjet boligblokke. Hvordan kan man renovere og transformere disse? Og kan man finde en ny skønhed i dem?

Om CAMERA – Italian Centre for Photography, Torino, Italien

CAMERA ligger i Torino og er et centralt samlingssted for at formidle fotografi i Italien. CAMERA blev startet i 2015 og viser hvert år 2-3 store, skiftende udstillinger med både internationale og italienske fotografer. Gennem udstillinger, debatter, skoleprogrammer og kurser arbejder CAMERA med at øge forståelsen for samt at skabe dialog og nysgerrighed omkring fotografi.

Fotokonkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania og udviklet i samarbejde med Desire – an Irresistible Circular Society. Desire er finansieret af EU.