Fang din by vindere 2023

Se de 6 vinderfotos: Fotokonkurrence afslører autentiske og uspolerede bybilleder

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Vinderne af fotokonkurrencen Fang din by 2023 blev kåret ved en festlig prisoverrækkelse torsdag d. 8. juni. Årets tema “Uden filter” har givet motiver med lidt færre solnedgange og sommerdage og lidt flere trange køkkener, byggerod og knuste vinduer. Med over 5.000 fotos fortsætter Fang din by konkurrencen den gode stime efter corona, hvor danskerne for alvor fik øjnene op for at tage fotos af deres (dengang mennesketomme) by. Udstillingen kan opleves på Bryghuspladsen frem til 18. oktober.

Instagram, hvor Fang din by konkurrencen hovedsageligt foregår, lægger i så høj grad op til smukke fotos, at ’instagrammable’ næsten er blevet et tillægsord i den danske ordbog for motiver, der egner sig til det sociale medie. Dette års Fang din by tema forsøgte dog at skære lidt ned på de ’instagrammable’ motiver og i stedet forsøge at fange et ’ærligt’ foto af hvordan vores byer ser ud lige nu.

Opvask og vasketøj på Vesterbro

Det kommer især til udtryk i de tre vinderfotos fra hovedkonkurrencen. Vinderen af 1. præmien gik til et foto taget i et smalt københavnerkøkken, hvor opvask og vasketøj kæmper om pladsen. Her får vi et ærligt og intimt kig ind i hverdagslivet i (stor)byen, hvor det at bo småt gennem alle tider har været et livsvilkår. Juryen var ikke i tvivl om at her gemte sig et ægte vinderfotografi, der snildt kunne have været bragt i en avis.

Fotografen bag er Natascha Lhea Narvaez Nielsen, der deltager i Fang din by konkurrencen for første gang, og det krævede et helt lille detektivarbejde at komme i kontakt med hende:

”Fotoet er taget i mit eget køkken på Vesterbro, og det er min mand der står ved vinduet med vores dengang nyfødte søn i køkkenvasken! For mig repræsenterer fotoet en særlig periode i vores liv, som nybagte forældre, hvor man blev nødt til at acceptere lidt mere kaos end ellers. Men heldigvis også fik mange knus igen! Jeg er meget beæret over at det endte som vinderfoto af Fang din by 2023” fortæller Natascha Lhea Narvaez Nielsen

Skolefotos fra Bornholm til Aalborg

Blandt de indsendte skolefotos var det bl.a. en stak bildæk taget af Alma Christine Hulgaard Gebhardt fra Søndermarksskolen i Rønne, som fangede juryens blik – fordi de på forunderlig vis lignede noget arkitektur. 1. præmien gik dog til et foto af Lucas Johan Hansen fra Kildegårdsskolen i Herlev med et foto fyldt med rødt lys og røg, som gjorde juryen nysgerrig på hvilken fest vi her bliver en del af.

Læs mere om alle vinderfotos herunder.

Fang din by er støttet af den filantropiske forening Realdania. Udstillingen er en del af Copenhagen Photo Festival.

Vinderne af den åbne konkurrence

Vinder af 1. pladsen
Natascha Lhea Narvaez Nielsen: Tiny living

Juryen mener:
“Vinderen af 1. pladsen i Fang din by 2023 tager os med helt ind i det private og intime rum. Her får vi et ærligt kig ind i hverdagslivet i byen, hvor vasketøj og opvask kæmper om pladsen i det trange køkken. Vinduet indrammer byen udenfor – vi ser de mange andre lejligheder, hvor et lignende liv måske udspiller sig. Der er noget tidløst over fotoet; at bo småt har gennem alle tider været et livsvilkår i storbyen. Fotoet er flot komponeret og kunne være et reportagefotografi taget fra en avis.”

Vinder af 2. pladsen
Asger Korsgaard: Nørrebroparken

Juryen mener:
“Motivet taler stærkt ind i årets tema – og viser den nogle gange knap så kønne side af byen, når gravkøer og byggerod tager over. Men det viser også, hvordan byboerne alligevel formår at finde oaser i den foranderlige by og nærmest på trods indtager yndlingsbænken og græsset, selvom stedet ikke ligefrem indbyder til det. Umiddelbart virker fotoet ret rodet, men efter noget tid danner der sig en harmoni – og der er meget at gå på opdagelse i.”

Vinder af 3. pladsen
Alex Traberg: Who’s your daddy

Juryen mener:
“Fotoet leder tankerne hen på H.C. Andersen og den grimme ælling. Men det smukke og eventyrlige er her dækket af beskidt plastik! Det spiller på modsætningen mellem natur og kultur – de levende fugle der sidder på de kunstige – hvilket også er en tematik der går igen i H.C. Andersens eventyr og i byen, som er menneskeskabt men også rummer natur. Fotografen har været til stede på det helt rigtige tidspunkt og fanget øjeblikket hvor menneskets imitation af naturen bliver udstillet.”

Vinderne af skolekonkurrencen

Skolekonkurrence – 1. plads
Lucas John Hansen: Fest og farver

6.d. Kildegårdsskolen (Herlev)

Juryen mener:
“Fotografen har fanget en helt særlig energi uden filter. Det er æstetisk flot med det røde lys og røgen. Samtidig fortæller motivet en historie, og kunne være et foto til en reportage om unge! Der er lidt uhygge eller hemmeligt over det, fordi vi ikke kan se ‘hovedpersonens’ ansigt og det mystiske får os til at tænke over hvad det er der foregår og hvor i byen det finder sted.”

Skolekonkurrence – 2. plads
Alma Christine Hulgaard Gebhardt: Uden titel

8. klasse Søndermarksskolen (Rønne)

Juryen mener:
“Er det arkitektur? En trappeopgang? Måske Skovtårnet på Sydsjælland? Nej, det er en stabel bildæk med lidt regnvand i – hvilket man først opdager efter et stykke tid. Dette foto taler ind i årets tema ved at finde skønheden et helt uventet sted. Det zoomer ind på nogle objekter i byen, der måske er blevet til overs eller glemt, og viser at poesien også findes her.”

Skolekonkurrence – 3. plads
Freya Elina Stokbro og Ellen Gjerløv Winther: Bilulykke

5.a. Filstedvejens Skole (Aalborg)

Juryen mener:
“Et foto, der er konceptuelt tænkt og godt udført. Bilerne spejler sig i den ødelagte rude og leder tankerne hen på fotoets titel ‘Bilulykke’. Motivet fanger det grimme i byen – skrald, sod, glas der er gået itu – men kombineret med en klassisk spejlingsteknik, som gør fotoet spændende at kigge på og flot på sin helt egen måde.”

Udstillingsperioder

Udover udstillingen på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center i København vises udstillingen også følgende steder:

8. juni – 3. juli: Køge bibliotek
3. juli – 1. august: Kolding bibliotek
1. august – 4. september: HistorieAalborg
4. september – 2. oktober: Dokk1 i Aarhus