Japanske arkitekter viser hvordan vi kan bo småt men godt

Ny udstilling på Dansk Arkitektur Center viser boliger skabt af den fremtrædende, japanske arkitektvirksomhed Atelier Bow-Wow, der har specialiseret sig i at udnytte den sparsomme plads i millionbyen Tokyo til sidste, hundedyre kvadratmeter.

“Alle verdens voksende storbyer har en udfordring de kommende år: hvordan kan vi bo flere mennesker på samme plads samtidig med at vi sikrer kvalitet og socialitet i arkitekturen. Det har Atelier Bow-Wow nogle rigtig interessante bud på, som vi glæder os til at præsentere for et dansk publikum.” Rasmus Rune Nielsen, programdirektør, Dansk Arkitektur Center.

IKEA har vidst det i mange år – mange lejligheder i byen har brug for kreative løsninger, hvis der skal være plads til det hele. På samme måde har den anerkendte, japanske arkitektvirksomhed Atelier Bow-Wow på nyskabende vis flyttet grænserne for, hvordan man kan bygge og bo i byen – kan to familier f.eks. ved at dele køkken, bad og gård bo behageligt på et samlet areal på blot 55 m2? Udstillingen i Dansk Arkitektur Center viser 5 boligprojekter, der udfordrer vores måde at tænke funktioner, fællesskab og kvadratmeter på.

Nye fællesskaber og funktioner

Atelier Bow-Wow bygger boliger, hvor man ikke troede der var plads. Klemt inde i mellemrummet mellem eksisterende bygninger eksperimenterer de med, hvordan flere kan færdes under samme tag, hvordan boligen kan kombineres med andre funktioner, og hvordan den kan orientere sig mere mod fællesskabet. Det er præmisser, der er en selvfølge i traditionel japansk arkitektur, men som med det 20. århundredes forkærlighed for funktionsopdeling og fokus på kernefamilien er kommet under pres i vesten.

Fremtidens bolig i byen?

Atelier Bow-Wow er inspirerede af de mange ‘selvgroede’ mikrobygninger i Tokyo, som de kalder for ‘pet architecture’ – kæledyrs arkitektur! Disse mikrobygninger er med til at give byen en afslappet og hyggelig atmosfære som modsætning til de mange højhuse.

Atelier Bow-Wow nyder stor international interesse i disse år, og det er der en god grund til.

Om Udstillingen

Udstillingstitel: ‘Atelier Bow-Wow – fremtidens bolig i byen?’
Udstillingsperiode: 4. juni – 29. august.  Plan 2 i Dansk Arkitektur Center – gratis adgang.
Udstillingen består af 5 boligprojekter af Atelier Bow-Wow der illustreres gennem fotos, tegninger, modeller samt tekster, der fortæller om projekterne.

Udstillingen er støttet af Realdania, The Japan Foundation og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond.