Byfortællinger i Dansk Arkitektur Center – Knud Romer & WERK i fællesskab
Kontakt
Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927
Fra den 21. april inviteres alle til at lytte og opleve byens fortællinger i selskab med forfatter og samfundsdebattør Knud Romer og tegnestuen WERK, når deres fælles udstilling åbner i Dansk Arkitektur Centers Trappegalleri.
I udstillingen ”Byfortællinger – Knud Romer & WERK i fællesskab” får de besøgende en helt anderledes og underholdende introduktion til 14 arkitektoniske værker, der alle har fællesskabet som omdrejningspunkt.
I udstillingen har WERK lagt arkitekturen i hænderne på Knud Romer, der sætter værkerne ind i en større sammenhæng og bl.a. spørger os, hvorfor vi ikke vender bøtten på hovedet og indretter os, som vi egentlig gerne vil leve vores liv.
”Hvert projekt i udstillingen akkompagneres af Knud Romers personlige livsfortællinger og holdninger, som på poetisk og forskellig vis tilfører arkitekturen nye dimensioner, som med garanti sætter tankerne i gang hos de besøgende. Vores ønske er at skabe en arkitekturoplevelse med masser af holdninger og liv i. Og vi håber, at de besøgende får øjnene op for, hvordan arkitektur og fællesskaber kan være med til løse aktuelle samfundsudfordringer,” fortæller Thomas Kock, stifter og kreativ direktør i WERK.
”Jeg så Frederiksstaden stævne som en fregat ud mod Øresund”
Et af de 14 projekter, som præsenteres i udstillingen, er et nyt byrum på Carl Nielsens Allé på Østerbro. Et projekt, som i fremtiden kommer til at skybrudssikre området. Ved dette projekt fortæller Knud Romer om sin egen oplevelse fra det voldsomme skybrud, der ramte hovedstadsområdet i 2011:
”Himlen var oplyst af lyn. Det var som dommedag. Folk løb rundt, og hele kvarteret stod under vand. Jeg stod i min lejlighed og kiggede på det hele, og så nærmest hele Frederiksstaden stævne som en fregat ud mod Øresund. – Indtil jeg pludselig relaterede det til mig selv og tænkte ’NEJ, NEJ,’ mine kælderlokaler! […] Og det allerværste var, at dernede i kælderen lå også mit kostbareste eje … ” udklip fra en af Knud Romers fortællinger fra udstillingen ’Byfortællinger – Knud Romer & WERK i fællesskab.
Udstillingen er et sammensurium af arkitekturmodeller, personlige livsberetninger, samfundskritik og drømme om fællesskaber, som giver et indblik i, hvordan arkitekturen påvirker os.
Ifølge WERK kommer arkitekturen nemlig først til sin ret, når vi bruger den, og når vores egne og andres livshistorier folder sig ud og fletter sig ind i hinanden – og tilsammen udgør vores fælles liv i byen.
Se mere om udstillingen her.
Om Dansk Arkitektur Center
Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.
Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.
Om Knud Romer
Knud Romer (f. 1960) er forfatter, radiovært og samfundsdebattør. Debuterede i 2006 med ’Den som blinker er bange for døden’, der bl.a. fik De Gyldne Laurbær og Weekendavisens litteraturpris. Siden har han udgivet ’Kort over Paradis’ (2018) og ’Pigen og violinen’ (2021), og den nyeste og anmelderroste Den svenske konges hemmelige madopskrift (2023).
Knud Romer er også kendt fra bl.a. ’Smagsdommerne’ på DR2 og som skuespiller i Lars Von Triers ’Idioterne’. Romer har studeret litteraturvidenskab på Københavns Universitet og er prisbelønnet konceptudvikler i reklamebranchen. I 2018 fik han diagnosen grøn stær. Han skriver fortsat, og i denne udstilling er han fortællerstemmen, som sætter arkitekturen i et samfundsrelevant perspektiv.
Om WERK
WERK består af et hold af arkitekter, landskabsarkitekter og planlæggere. I tværfagligt samarbejde udvikler WERK koncep¬ter og strategier inden for byplanlægning, landskab og byggeri.
WERK er drevet af lysten til at skabe positive samfundsændringer gennem arkitektur. Derfor arbejder de med at omdanne komplekse problemstillinger til enkle og holdbare løsninger, der skaber liv og sammenhængskraft.
Fællesskabet er den arkitektoniske signatur. Og tegnestuen tror på, at fremtidens byer er mere meningsfulde at leve i, når der er rum til fællesskaber og plads til forskellighed.
Tak til
GH Form – MT Højgaard property development – FB Gruppen – Ebbe Dalsgaard – Quooker – Sven Bech – Herfølge Bjergby – OJ Rådgivende Ingeniører – FRONT NORDIC – Wichmann+bendtsen photography – Robert C. Spies – DIF – Gammelrand – Ingcon – Malmos – iGuzzini – FSB – Keflico – Zurface – Urban Elements