Rekordmange bidrag

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Dansk startet, international fotokonkurrence modtager rekordmange bidrag: Fra boligblokke i Riga til byrum i DK, til Torinos blå bjerge.

Dansk Arkitektur Centers fotokonkurrence, “Fang din by 2024”, har i samarbejde med EU-projektet Desire – an Irresistible Circular Society opnået historisk høj deltagelse med over 8000 indsendte fotos fra byer over hele Europa. Dette rekordantal bidrag på 8015 fotos fra 26 lande demonstrerer konkurrencens voksende popularitet og Europas engagement i arkitektur og byudvikling.

Med temaet “En ny skønhed”, har deltagere fra 50 europæiske byer, store som små, udforsket og fortolket deres lokale miljøer. Årets tema er hentet fra EU-projektet Desire – Irresistible Circular Society, der eksperimenterer med at gøre de bæredygtige valg til de attraktive valg. Det europæiske samarbejde hvilket har resulteret i et mangfoldigt spektrum af fotografiske værker.

Den internationale jury kom på en stor opgave med at bedømme de tusindvis af indsendte fotos, inden de udvalgte fotos til udstillingen blev fundet, da der tirsdag den 7. maj blev afholdt jurymøde i København. De endelige fotos inkl. vinderfotos offentliggøres, når udstillingen Fang din by 2024 – En ny skønhed åbner fra den 6. juni på Bryghuspladsen.

»Selvom alle de deltagende europæiske byer har smukke, gamle bykerner, er det ikke dem som har været motivet i Fang din by i år. I stedet har årets tema ’En ny skønhed’ gjort at fotograferne, på tværs af Europa, i højere grad har fanget banegårde, industrihavne, byggekraner, og andre steder, hvor kontrasterne mødes i byerne. Et andet gennemgående motiv, vi har set i de indsendte fotos, er mødet mellem natur og by. Ukrudt der skyder op, den vilde have ved siden af den tæmmede, klatreplanter der indtager bygningens facade, bjergene og byen m.m. Det har været inspirerende at få et ’insider’ blik ind i 50 europæiske byer, som ikke bare er de traditionelle turistfotos.« siger Kika Krista Kjærside, programchef i Dansk Arkitektur Center.

Juryen består af Julie Quottrup Silberman, direktør for CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktør Copenhagen Photofestival samt Kika Krista Kjærside, programchef i DAC. Sidste års vinder af Fang din by 2023, Natascha Lhea Narvaez Nielsen deltager også i dette års jury. Derudover er der repræsentanter fra DACs internationale samarbejdspartnere: Femke Gerritsma, communications manager Arcam (Amsterdam), Hana Čeferin, kurator MAO (Ljubjlana), Arnita Verza, landskabsarkitekt Riga kommune (Riga), Federica Tognon, kurator Fabbrica del Vapore (Milano) og Monica Poggi, fotohistoriker CAMERA (Torino).

Bag konkurrencen står Dansk Arkitektur Center (DAC), og i år har DAC udvidet samarbejdet med kommuner og kulturinstitutioner i Riga, Torino, Ljubljana, Milano og Amsterdam for at invitere europæiske indbyggere til at deltage i konkurrencen. Det er gjort muligt i samarbejde med EU-projektet Desire – an Irresistible Circular Society.

Udstillingsperiode

Udstillingsperioden for billederne er fra d. 6. juni – 1. oktober 2024 på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center. De tre vinderfotos offentliggøres og kåres til udstillingsåbningen d. 6. juni 2024. Udstillingen vises også i Herlev, Høje-Taastrup og Kalundborg. Derudover vil udstillingen, som noget nyt i år, blive vist digitalt og/eller fysisk rundt omkring i Europa hos internationale kulturinstitutioner som Arcam i Holland og CAMERA i Italien.

Fotokonkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania og udviklet i samarbejde med New European Bauhaus-projektet, Desire – an Irresistible Circular Society. Desire er finansieret af EU.

Fakta om Fang din by 2024

  • Udstillingsperioden er fra den 6. juni til den 1. oktober 2024 foran Dansk Arkitektur Center i København, udvalgte steder i Europa samt digitalt.
  • En international jury udvælger udstillingsbillederne, og de tre vindere. Vinderpræmierne består bl.a. af en interrailbillet til en rejse rundt i Europa til 1. pladsen. 
  • Det er 9. år i træk, at konkurrencen afholdes, men første gang på tværs af flere lande
  • I 2024 er ”Fang din by” en del af New European Bauhaus projektet Desire– an Irrisistible Circular Society finansieret af EU. Som del af dette projekt er netop disse byer Riga, Milano, Torino, Amsterdam 
  • Konkurrencen løb fra den 1. marts til den 1. maj 2024. Deltagelse er gratis.
  • Der er også en sideløbende konkurrence for skoleklasser i Danmark. Her findes ligeledes 3 vindere, som udstilles på Bryghuspladsen. I alt blev der indsendt 512 fotos i skolekonkurencen.

Om Dansk Arkitektur Center, København, Danmark

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser. DAC er et offentligt-privat partnerskab mellem Realdania og staten. Staten er repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Om Desire – an Irresistible Circular Society

Desire er et New European Bauhaus-fyrtårnsprojekt, der eksperimenterer for at skabe mere bæredygtige, æstetiske og inkluderende løsninger på bymiljøer, der respekterer de planetære grænser. Finansieret af EU. Synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk, er udelukkende forfatterens/forfatternes og er ikke nødvendigvis udtryk for Den Europæiske Unions eller CINEAs officielle holdning. Hverken den Europæiske Union eller CINEA kan holdes ansvarlig herfor.

Om Arcam, Amsterdam, Holland

Arcam er arkitekturcenteret i Amsterdam. De har udstillinger, talks, guidede ture m.m., og har til huse i en spektakulært formet bygning tegnet af arkitekt René van Zuuk. Arcam er grundlagt i 1986, næsten samtidig med DAC, og er det ældste og et af de største arkitekturcentre blandt de mere end 40 arkitekturcentre i Holland.

Om MAO, Ljubljana, Slovenien

The Museum of Architecture and Design (MAO) blev grundlagt i 1972 i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det er beliggende i et gammelt slot fra 1500-tallet og har en stor samling af værker inden for arkitektur, byplanlægning, grafisk design og fotografi. MAO er også værter for BIO – the Biennial of Design i Ljubljana, en international platform for nye tilgange til design – og samtidig Europas ældste design-biennale.

Om Fabbrica del Vapore og Milano kommune, Milano, Italien

Fabbrica del Vapore er et interkulturelt center placeret i en gammel sporvognsfabrik, som varetages af Milanos kommune. Det er et mødested tilegnet samtidskunsten, men som også rummer teater, musik, dans, filmfestivaler m.m.

Om Riga kommune, Riga, Letland

I Riga samarbejder Fang din by med Riga kommune. Riga er en by med en over 800 år gammel historie. Byen huser den største koncentration af Art Nouveau bygninger i verden. Men samtidig bor 70% af indbyggerne i en helt anden slags bygninger – nemlig de gamle Sovjet boligblokke. Hvordan kan man renovere og transformere disse? Og kan man finde en ny skønhed i dem?

Om CAMERA – Italian Centre for Photography, Torino, Italien

CAMERA ligger i Torino og er et centralt samlingssted for at formidle fotografi i Italien. CAMERA blev startet i 2015 og viser hvert år 2-3 store, skiftende udstillinger med både internationale og italienske fotografer. Gennem udstillinger, debatter, skoleprogrammer og kurser arbejder CAMERA med at øge forståelsen for samt at skabe dialog og nysgerrighed omkring fotografi.