Se de 6 vinderfotos: Coronapandemiens fingeraftryk afspejles i fotografierne

Kontakt

Presseansvarlig
Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Den 18. juni blev vinderne af 1., 2. og 3. præmien afsløret, da Dansk Arkitektur Center inviterede til udstillingsåbning og præmieoverrækkelse af Fang din by 2021. Fotoudstillingen står på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center i hele udstillingsperioden, men den vises også som noget nyt i år på flere biblioteker rundt om i landet.

Oplev de 55 fotografier, der er kåret som årets bedste i Dansk Arkitektur Centers store årlige fotokonkurrence ´Fang din by´. For 6. år i træk kan man gå på opdagelse i fotografier taget af fotoglade danskere i alle aldre.

Udstillingen viser fotos, der i højere grad end traditionelle arkitekturfotos, kommunikerer følelser og fortællinger, og derigennem viser, hvordan vores byer danner rammen om hverdagen. Med årets tema ’en by for alle’ vil Dansk Arkitektur Center vise danskernes blik på, om vores byers arkitektur er inkluderende nok. Er der mulighed for at alle kan udfolde sig uanset køn, alder, etnicitet og forskellige behov?

Fotografierne er kendetegnet ved at vise hverdagen og samfundet frem med et andet alvorsblik end tidligere. Der kommer en isolations- og ensomhedsfølelse i byens rum til udtryk i flere af fotografierne. Samtidig møder man også byer og byrum, der giver plads til en mangfoldighed i brugen af byens rum. Og fotos, der viser den magiske pause, byen kan tilbyde, når der pludselig er plads til at tage byen i brug på sin helt egen måde – men også, hvordan byen kan være et hierarki, hvor nogle må slide, mens andre kan bruge byen som et rekreativt rum.

Dansk Arkitektur Center har modtaget 4.400 fotos fra arkitekturfotografer, fotointeresserede og skoleelever fra alle egne af landet, der viser, hvordan arkitekturen danner rammen om både fællesskab og ensomhed i vores byers rum.

Årets jury

Juryen består af tidl. overborgmester i København, Minister og EU-kommissær Ritt Bjerregaard, direktør for Copenhagen Photo Festival Maja Dyrehauge Gregersen, urbanist, rådgiver og film- og podcastproducent Niels Bjørn, tidligere vinder af Fang din by, street- og arkitekturfotograf Dennis Skyum samt programchef på Dansk Arkitektur Center Tanya Lindkvist.

Vindere af den åbne konkurrence

 1. plads: Take cover af Oliver Sperling
 2. plads: Ud på isen af Anders Hjerming
 3. plads: Busstop af Erik Jacoby Petersen

Vindere af skolekonkurrencen

 1. plads: Tag min hånd af Siv-Silke Skallebæk Gerlach & Johanna Juhl- Nielsen, 7.c Haderslev Realskole
 2. plads: Balance i byrummet af Elliot Kristian Matthews & Rasmus Birkedal Wagner, 6.f Buddinge Skole
 3. plads: Druknet hverdag af Idun Bjørg Asbjørnsdóttir & Martha Marie Preetzmann Madsen, 7.b Bernadotteskolen

Udstillingsperiode

Udstillingen kan opleves på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center i BLOX samt på bibliotekerne: Aarhus DOKK1, Sønderborg, Faaborg og Ringsted.

 • Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center: 18. juni – 7. oktober
 • Sønderborg bibliotek: 18. juni – 15. august
 • Ringsted bibliotek, digital fotoudstilling fra 21. juni – 16 august
 • Faaborg Bibliotek: digital fotoudstilling fra den 25. juni – 23 juli
 • Aarhus DOKK1: 17. august – 27. september

Tak til alle der har bidraget

Fotokonkurrencen er udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival.

Udstillingen er produceret af Dansk Arkitektur Center med støtte fra den filantropiske forening Realdania.