So Danish!

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

So Danish! er det første permanente galleri for dansk arkitektur i Dansk Arkitektur Center, der viser den danske arkitekturhistorie fra vikingetiden til i dag. Arkitektur har til alle tider spillet en central rolle for vores samfund, hverdag og livskvalitet – og den har betydning for vores dannelse, vores kulturforståelse og vores fælles fremtid. So Danish! samler fortællingen om dansk arkitektur ét sted. Udstillingen åbner den 24. marts 2023.

I udstillingen møder gæsterne arkitekter og arkitektur med noget på hjerte. Her kan de se både ikoniske mesterværker og mindre kendte bygninger, der har skabt det Danmark vi har i dag. Komme tæt på formgivning og funktionalitet i særklasse. Mærke arkitekturen på egen krop. Opleve arkitektur i alle skalatrin fra objekt, rum og bygning til byrum, infrastruktur og landskabs arkitektur. Og få indblik i, hvordan en ny generation af arkitekter er med til at udvikle og formgive fremtidens bæredygtige samfund.

Arkitekturhistorisk overblik

13 nedslag i dansk arkitekturhistorie foldes ud som et wunderkammer mættet med fortællinger om den tidlige arkitektur, krigsarkitektur som vikingernes borge, velfærdsarkitektur, byer for mennesker, radikal formgivning, cykelkultur, klima i centrum og meget mere.

Dansk arkitekturhistorie vises fra vikingetiden til i dag med fokus på den store samfundsfortælling, der knytter sig til arkitekturens betydning for vores fælles hverdag. Publikum får indblik i, hvordan nutidens arkitekter står på skuldrene af flere generationer af arkitekter og deres projekter. Samtidig kan man dykke ned i enkelte perioder, arkitekter og projekter.

Radikal formgivning

Arkitekter arbejder med at formgive vores verden. Men nogle ideer og streger er mere radikale end andre. Denne stærke tradition udspringer bl.a. fra en forståelse af arkitektur i Danmark som en kunstart, der skal bidrage til øget livskvalitet for de mange. Traditionen rækker tilbage til 1754, hvor det kongelige danske kunstakademi etableres med en dertilhørende arkitektuddannelse.

I udstillingen vises eksempler på dansk formgivning i absolut særklasse fra internationalt anerkendte superarkitekter. Her kan gæsterne opleve en installation, der viser Arne Jacobsens totale design til SAS Royal Hotel, blive klogere på Susanne Ussing og Carsten Hoffs byggeprincipper fra Thylejren. Eller gå på opdagelse i, hvordan Jørn Utzons berømte tag til operahuset i Sydney egentlig blev til.

At sanse arkitektur

Gennem omsluttende filmoplevelser inviterer udstillingen indenfor i seks udvalgte bygningsværker baseret på dronefilmoptagelser, der går i kroppen fremfor hovedet, så gæsterne rent faktisk føler, at de pludselig står midt i Grundtvigskirken, svæver over Isfjordscentret i Grønland eller står i toppen af Skovtårnet. Igennem hele udstil-lingen giver audioguides mulighed for at lytte med på lydfortællinger om dansk arkitektur og de bygninger, der skaber rammerne for vores liv.

Mod et nyt bæredygtigt samfund

Udstillingen So Danish! undersøger, hvordan arkitekterne i dag arbejder med at bygge et samfund på klodens præmisser. Men bæredygtighed er også en kompleks størrelse. Der vises en række eksempler på, hvordan yngre og mere etablerede dan-ske tegnestuer går til arbejdet med at skabe et nyt bæredygtigt og regenerativt sam-fund. Udstillingen undersøger nye materialer og æstetiske, funktionelle og kunstneriske tendenser. På den måde får gæsterne indblik i de nye generationers arbejde med at skabe fremtidens bygninger, byrum og boliger.

Udstillingen åbner den 24. marts 2023 i Dansk Arkitektur Centers Guldgalleri.

So Danish! er udviklet af Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania, A.P. Møller Fonden, Ny Carlsbergfondet og Dreyers Fond.

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.

Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

En særlig tak til alle samarbejdspartnere, der har bidraget til udstillingen

Aarhus Teater – Arnejacobsen.com – Astrid Maria B. Rasmussen – Atelier Kristoffer Tejlgaard – Atelier Terra Incognita – Benjamin Hesselholdt – BIOSIS – Carl Hansen & søn – Carsten Hoff – C.F. Møller – Danmarks Kunstbibliotek – Dissing+Weitling – EF-FEKT – Eva Ørum – Fritz Hansen – Helgi Toftegaard – Henning Larsen – House of Finn Juhl – Jan Gehl – Jespersen Nødtvedt – Kristine Virén – Kvadrat – Københavns Muse-um – Lendager – Louis Poulsen – Lundgaard & Tranberg – Muuto – Nationalmuseet – OS Arkitekter – Petersen Tegl – Pihlmann Architects – Radisson Collection Royal Hotel – Rundetaarn – SAGA Space Architects – Schmidt Hammer Lassen – SLA – Slots- og Kulturstyrelsen – Takt – Tulinius Lind – Utzon Center – Vola

 

Fakta om So Danish!

  • I 2023 er København udnævnt til World Capital of Architecture af UNESCO og UIA. Den øgede internationale opmærksomhed, der allerede har været på København som arkitekturhovedstad, forventes at tiltrække flere internationale besøgende med interesse for arkitektur og design. Udstillingen So Danish! er et godt udgangspunkt for at få et indblik i hvad dansk arkitektur er, hvad der gør den særlig og hvor vi er på vej hen.
  • Udstillinger åbner den 24. marts og er Dansk Arkitektur Centers første permanente udstilling om dansk arkitektur
  • Udstillingen indeholder fotos, tekst, lydfortællinger, film, VR, installationer, objekter og materialeprøver.
  • Kuratorisk er udstillingen opdelt i zonerne: et arkitekturhistorisk overblik, radikal formgivning, mærk arkitekturen og fremtidens arkitektur.
  • Af udstillede genstande i zonen arkitekturhistorisk overblik kan bl.a. nævnes modeller og gipser gravet frem fra loftet af Christiansborg. Flotte historiske modeller fra Danmarks Kunstbibliotek, som sjældent bliver vist frem, bl.a. af Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Johan Otto von Spreckelsen. Og PH’s ikoniske mørklægningslampe, designet efter funktionalismens motto – form follows function – til et mørklagt Tivoli under besættelsen i 2. verdenskrig – så parken stadig kunne holde åbent.
  • I fremtidens arkitektur kan besøgende dykke ned i nutidige eksempler, hvor arkitekter finder alternativer til beton, fx verdens højeste træbyggeri i Schweiz af Schmidt Hammer Lassen. Eller kaster sig over at transformere bygninger, fremfor at bygge nyt arkitekter, som Pihlmann Architects projekt på Thoravej i Københavns Nordvest. Og arkitekter, som planlægger byer og boligområder på naturens præmisser, som fx SLA og Henning Larsens plan for byde-len Downview i Toronto – Nordamerikas største byudviklingsprojekt.
  • Udstillingen vil løbende blive rekurateret og bringe nye eksempler frem i lyset.