DAC
Sprout

Har du spørgsmål til indhold eller idéer til arrangementer?

Sofie Rasmussen
Projektleder
Tlf.: 6169 9840 / mail: sra@dac.dk

DAC Sprout er arrangementer skræddersyet til studerende inden for byggeri, byudvikling, design og kultur – det vil sige alle dem, der i fremtiden skal skabe arkitekturen fra den mindste genstand til de helt store planer.

Med DAC Sprout forbinder vi studerende med branchen for at udfordre dét, der gør, at arkitekturen stadig er langt fra bæredygtig. Vi inviterer de virksomheder og organisationer, som tør at bryde med fasttømrede normer og strukturer for at finde nye veje og løsninger med absolut bæredygtighed som målet. Og vi inviterer jer som studerende til at blive en del af den forandring, diskutere nye løsninger og se mulighederne for jer selv i en branche i forandring. Det er dét, der er formålet med DAC Sprout.

Her på siden kan du læse mere om, hvordan du som underviser kan få et skræddersyet arrangement til dine studerende. Læs også om arrangementer vi tidligere har holdt, og hvad oplægsholdere, der har været forbi, fortæller om deres arbejde. Du kan også læse om vores åbne arrangementer og om de andre fordele, du får, når du er med i DAC Sprout.

Det er gratis for studerende at deltage i DAC Sprout, men vi har et begrænset antal pladser.

Det kan du gøre for at være med i DAC Sprout

… som studerende

Studerer du bygningskonstruktør, landskabsarkitektur, byplanlægning, byudvikling, ingeniør, kulturformidling, arkitektur, urbane teknologier, eller noget ind i mellem? Så kan du og dine medstuderende komme ind i Dansk Arkitektur Center til et arrangement, som er designet til lige netop jer. Vi koordinerer med jeres undervisere, for at skabe det bedste arrangement.

Så tag fat i din underviser, hvis du vil, at dit hold skal have mulighed for at møde branchen og diskutere de løsninger, der rækker længere end dem, vi allerede kender. Vi lægger vægt på at lave et arrangement, der passer til lige der, hvor I er, og så vil vi selvfølgelig også gerne give jer en god oplevelse, når i besøger os i Dansk Arkitektur Center.

… som underviser

Er du underviser på en uddannelse, der udklækker fremtidens arkitekter, bygningsingeniører, landskabsarkitekter, byplanlæggere, kulturformidlere og alt det indimellem? Og vil du give dine studerende endnu mere dybde i undervisningen gennem et møde med praksis og den virkelighed, de skal være med til at forme på den anden side?

Så tag fat i os, så vi kan skabe et arrangement for dine studerende, der passer til netop der, hvor de er. Vi er selv med gennem hele arrangementet og sørger både for at tilrettelægge indholdet, afviklingen og alt det praktiske, der gør, at det bliver en god oplevelse.

De har været her

Lyng Brøndum Dyrholm (stiftende partner i PLADS)

Om byrumsforsøg og borgerdialog

Studerende og alumner fra Spatial Designs and Society (RUC) var i marts 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at diskutere, hvordan vi kan måle på kvaliteten af byrumsdesign. Til at snakke om det havde vi inviteret Lyng Brøndum Dyrholm, der er medstifter af rådgivningsvirksomheden PLADS. De har blandt andet arbejdet med de zebrastribede byrumsforsøg (2021) i Københavns indre by, hvor de testede, hvad der sker, når biltrafikken kan reduceres. PLADS brugte de midlertidige byrumsændringer til at åbne dialoger om bykernens fremtid, og de bragte bogstavelig talt politiske beslutningstagere på ned gadeniveau, for at diskutere med byens borgere.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet fra Plan, By og Proces og Performancedesign fra RUC. Jeg har mit eget rådgivningsfirma, PLADS, hvor vi laver borgerdialog i byplanlægning, og der er jeg partner. Det har vi haft siden efteråret 2020.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Vi er optagede af, hvordan vi får sat den sociale bæredygtighed på dagsorden i planlægningen. I sidste ende kan man spare en masse penge ved at håndtere modstand mod de projekter og den forandring, som vi bliver nødt til at lave.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Kom i praktik og tag studiejobs og lav spændende projekter, der kobler sig på virkeligheden. Brug projekterne til at satse i stedet for at tage den sikre vej til et 12-tal.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

At facilitere dialog, og de metoder man får til det gennem studiet. Det handler om, at stille spørgsmål på den rigtige måde, at være bevidst om, hvad man vil med sine spørgsmål, og undgå at stille farvede spørgsmål.

Niels Bjørn (bystrategisk rådgiver, ph.d. og urbanist)

Om formidling af byens sjæl

Elever fra Vera skole for kunst og design på besøg i Dansk Arkitektur Center i april 2022 for at snakke om, hvordan man indfanger byen på billeder. De går på linjen Arkitektur og Design, og til dette arrangement havde de indsendt billeder under temaet ’byens sjæl’, som vi brugte formiddagen på at snakke om. Det gjorde vi i relation til vores årlige fotokonkurrence ’Fang din by – Byens sjæl’.

Niels Bjørn, som er en skarp formidler i billeder og lyd af alt det, der foregår i samspillet mellem mennesker og arkitektur, gav feedback på elevernes fotografier af byen.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet i filmvidenskab, og så har jeg en ph.d. i urban kompleksitet, hvor jeg kobler sociologi og arkitektur. Nu har jeg min egen virksomhed, bureauet Niels Bjørn, hvor jeg både rådgiver i byudvikling og laver dokumentarer og podcasts.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Lige for tiden er min kalender fyldt ud af det projekt, der hedder ’Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975’. Det er et forskningsprojekt, hvor jeg laver podcasts og film om forskningsprojektet. Det med at få gravet nogle kvinder frem fra historien, som faktisk aldrig er skrevet ind i den, synes jeg, er et sindssygt vigtigt projekt.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Det bedste råd jeg kan give, er at følge det du er mest optaget af, og bliv super nørd på det, og vær mindre bekymret om, hvorvidt det job findes ude i virkeligheden. Bliv nørd og bliv formidler.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Fordi jeg er uddannet fra humaniora, så forstår jeg, at alting er komplekst. Jeg forstår byudvikling, som noget, der kræver tværfaglighed. Vi udvikler sammen som mennesker, og det, vi udvikler sammen, er til mennesker.

Niklas Nolsøe (Head of Business Innovation and Growth A:GAIN)

Om genanvendelse som nøgle til mere bæredygtigt byggeri

Studerende på bygningskonstruktør fra Sjællands Erhvervsakademi var i april 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at snakke om, hvordan man kan bruge gamle byggematerialer igen, for på den måde at spare på CO2’en. Det diskuterede de med konstruktør og arkitekt Niklas Nolsøe, som er Head of Business Innovation and Growth ved virksomheden A:GAIN. De har dygtiggjort sig i at gøre brugte byggematerialer i stand, så de kan bruges igen, i fx Upcycle Studios og Ressourcerækkerne. A:GAIN sætter de rigtige mennesker sammen, og så sætter de gang i de procedurer, der gør genanvendte materialer lige så gode som jomfruelige materialer. Men vi skal væk fra perfekthedskulturen og sætte skub i nysgerrigheden for at nå dertil.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet bygningskonstruktør og arkitekt, og min nuværende stilling er Head of Business Innovation and Growth hos A:GAIN. Før det har jeg været 8 år i Lendager Group, hvoraf A:GAIN er udsprunget. Her har jeg arbejdet med projekterne Upcycle Studios og Ressourcerækkerne.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Lige nu er jeg mest optaget af at skabe A:GAINs forretning og produkter. Der er så mange ressourcer, vi kan arbejde med, men som står uudnyttede hen, og de kan bruges til at løse nogle af de problemstillinger, vi står overfor i Danmark og hele verden.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Mit bedste råd er at være nysgerrig og tillade sig selv at fejle og bliv ved. Hvis der er modstand, skal du stadig blive ved. Der er mange veje til målet, og man skal også være i stand til at gå på kompromis med sin egen idé. Brug dit hoved, og følg ikke bare reglerne og standarderne.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Jeg har to uddannelser, som både giver lidt mere instinktive forståelser for de tektoniske sammenhænge, og så en stor idérigdom, og der tager jeg nok arkitektdelen og udfordrer mig selv konstant.

Lasse Schelde (politisk rådgiver om transport, boliger og landdistrikter)

Om balancen mellem arkitektur og konstruktion

Studerende fra bygningskonstruktør, Københavns Erhvervsakademi var i maj 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at diskutere, hvordan forskellige fagligheder indenfor arkitektur spiller sammen. Til at snakke om det havde vi inviteret Lasse Schelde, der er fagpolitisk rådgiver på transport, bolig og landdistrikter for Enhedslisten. Han er uddannet bygningskonstruktør og arkitekt, og han kender derfor balancen mellem faglighederne ret godt.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet bygningskonstruktør og arkitekt, og min nuværende stilling er politisk rådgiver ved Enhedslisten på transport, bolig og landistriktsområdet. Og jeg har en konsulentvirksomhed, der hedder Moving Spaces, der beskæftiger sig med byplanlægning og bæredygtig mobilitet.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

For tiden er jeg ret optaget af Lynetteholmen. Der er særligt ved det, at der er en masse komplikationer af en masse tekniske ting. Lige nu så kigger man på alternativer til at smide det et andet sted, altså ikke smide slammet i havet.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Jeg har en ekstrem bred arbejdsbaggrund i alle mulige mærkelige sammenhænge, og meget lidt lineær arbejdshistorie. Og det har vist sig at være en kæmpe fordel ift. at arbejde politisk. I klassiske sammenhænge, kan det nogle gange være en hindring, men det kan også være en fordel.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

At både være arkitekt og konstruktør, det giver evnen til at kunne overføre den viden, og kunne zoome ind og ud, og have en meget præcis forståelse af, hvad der sker på forskellige niveauer, og hvordan påvirker det hinanden.

Sofie Askholm Ibsen (arkitekt ved Tredje Natur)

Om de svære bæredygtighedsgreb

Studerende på Institut for Bygningskunst, By og Landskab på den københavnske arkitektskole var i juni 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at snakke om, hvordan man kan arbejde bæredygtighedstiltag ind i arkitektur, selvom det er svært. Det diskuterede de med arkitekt Sofie Askholm Ibsen fra Tredje Natur, som bl.a. fortalte om deres arbejde med Lynetteholmen og Enghaveparken. Derudover kom hun med konkrete bud på tiltag, som fx Klimaflisen, som er en løsning på at skabe små lokale økosystemer.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet arkitekt fra Aarhus arkitektskole, og jeg arbejder ved Tredje Natur, og det har jeg gjort i knap 6 år.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Lige i går har jeg afleveret en stor konkurrence om Kongelunden i Aarhus, så det er lige nu helt present. Det er et super spændende projekt om at iscenesætte et meget stort, grønt område. Og gøre det tilgængeligt og aktivt for byens borgere.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Mit bedste råd er at være totalt kompromisløse. Lav de skøreste, vildeste projekter og nyd det.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Jeg bruger mest metodikken, det med at vide hvor man skal starte – ikke nødvendigvis hvor man skal slutte. At kende de faser man skal igennem i en designproces, der til tider kan være superfrustrerende. Det er vigtigt, når du går du til et stort, komplekst emne, at vide hvordan får du brudt det ned i mindre stykker.

Jeanette Frisk (arkitekt og partner ved arki_lab)

Om at designe byen med mennesker

Studerende på Design og InnovationDanmarks Tekniske Universitet var i september 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at diskutere, hvordan man skaber en bedre forståelse for sine målgrupper, når man designer byen. Til at snakke om det havde vi inviteret partner og arkitekt ved virksomheden arki_lab, Jeanette Frisk. De har nemlig specialiseret sig i at inkludere borgere i udviklingen af steder og byrum, og sådan designer de byen sammen med mennesker.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet arkitekt, og jeg blev færdiguddannet 2005, og nu er jeg partner i arki_lab.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Jeg er meget optaget af en del projekter, der handler om kystbeskyttelse, hvor vi laver borgerinddragelse forud for kystbeskyttelsesprojekter i forskellige byer. Mest af alt handler det om at få borgernes input of idéer til, hvordan vi laver kystbeskyttelse, der har merværdi. Derudover skal vi lære borgerne at forstå, hvad der er på spil med kystbeskyttelsen.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Tænk ud over dit eget faglige fokus, og se nødvendigheden i at lære at samarbejde på tværs af fagligheder.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Formgivningsaspektet er vigtigt, når vi sidder med borgere. Det at kunne tegne med borgere og give form til deres idéer, bruger jeg hver dag.

Maëlle Caussarieu (Ph.D. og energiplanlægger ved Københavns Kommune)

Om hvordan København vil nå sine klimamål 

Studerende på kandidatuddannelsen Sustainable Cities på Aalborg Universitet var i september 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at snakke om Københavns Kommunes klimaplan. Den diskuterede de med energiplanlægger Maëlle Caussarieu, som bl.a. fortalte om arbejdet med at omlægge energiforbruget i København, om de partnerskaber det kræver, og de mange indsatser, som skal ske på samme tid, hvis byen skal blive CO2 neutral.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet fra Sustainable Cities på Aalborg Universitet. Min nuværende stilling er energi og klimaplanlægger i Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Jeg er tovholder for Energiproduktion-sporet, så der er nogle indsatser jeg styrer, og det der kræver mest af min tid lige nu, er arbejdet med carbon-capture-storage i København.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Vær nysgerrige, og fortsæt når der er modstand, og ja, bare prøv jer frem. Jeg vidste intet om energi, da jeg startede på det, og nu elsker jeg det.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Det tværfaglige er vigtigt. Det at kunne forstå, hvilke aktører, der findes, og hvad de står for. Det at kunne navigere i en verden, hvor der er mange forskellige holdninger og tilgange, er vigtigt, når man vil skabe forandring.

Kirsten Lynge (co-founder af Søuld)

Om at skabe en mangfoldig materialebank til byggeriet

Studerende på Bygningskonstruktør fra Københavns Erhvervsakademi var i september 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at snakke om, hvordan vi gentænker vores materialebrug i byggeriet. Til at snakke om det, havde vi inviteret designingeniør Kirsten Lynge, der har været med til at stifte virksomheden Søuld, som sørger for, at ålegræs, der vokser i de danske farvande, kan blive brugt til akustikprodukter. Søuld er en CO2-negativ virksomhed, og de er med til at udvide byggeriets materiale-bank, hvilket i sig selv gør byggebranchen mere bæredygtig.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg har en master fra Sustainable Design, og jeg er co-founder af Søuld, hvor jeg har været involveret fra starten.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Jeg bruger rigtig meget tid på at sikre Søulds ålegræsforsyning i fremtiden i dialog med bønder og kommuner, der har lovende kyststrækninger. Det særligt skønne ved denne tjans er alle de gode og forskellige mennesker, jeg møder i marken, på stranden og på kommunekontorer. Og at en del af arbejdet foregår på stranden!

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Stil en masse spørgsmål og være irriterende insisterende på at forstå, hvorfor vi bygger, som vi bygger. At arbejde med bæredygtighed handler om at tage det gode med ind i fremtiden, at introducere nye (eller ældgamle) løsninger og at skrælle det unødvendige fra – det kræver at man sætter sig dybt ind i, hvordan og hvorfor det nuværende paradigme for byggeri blev til.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

På Sustainable Design lærer man at se og designe sit projekt (Søuld) som en brik og aktiv spiller i den bæredygtige omstilling. Det giver mod på at fortsætte på dage, hvor det hele bøvler og strategisk kapacitet til at aktivere virksomhedens potentiale for at påvirke samfundet omkring os.

Magnus Sølvhøj Kühn (Project Director hos Lendager Group)

Om at udfordre måden vi bygger på

Studerende på Bygningskonstruktør fra Københavns Erhvervsakademi var i september 2022 på besøg i Dansk Arkitektur Center for at snakke om, hvordan vi gentænker vores materialebrug i byggeriet. Til at snakke om det, havde vi inviteret bygningskonstruktør og arkitekt Magnus Sølvhøj Kühn fra Lendager Group. Med projekter som Upcycle House, Made in Aarhus og mange flere, bliver tegnestuen bedre og bedre til at bygge med genanvendte materialer. Desuden arbejder de målrettet med trækonstruktioner som et mere miljøvenligt byggemateriale, som de bl.a. gør med Danmarks højeste træhus TRÆ i Aarhus.

Hvad er din uddannelse, nuværende stilling, og hvor længe har du arbejdet med det?

Jeg er uddannet bygningskonstruktør og arkitekt, og jeg arbejder som Project Director ved Lendager Group, og det har jeg gjort i knap 4 år.

Hvilket projekt er du mest optaget af for tiden? Hvorfor?

Lige nu er jeg optaget af flere projekter, alle sammen er i trækonstruktioner. Alle nybyggeriprojekter, vi laver lige nu, er træbyggeri.

Hvad er dit bedste råd til studerende, der gerne vil arbejde inden for dit felt?

Hvis man vil arbejde med bæredygtighed, og herunder bæredygtige og organiske materialer og konstruktioner, skal man være dygtig til byggeteknik og konstruktionsforståelse – så dyrk det så meget I kan.

Hvad bruger du mest fra din uddannelse i dit nuværende job?

Jeg bruger min forståelse for materialer, konstruktioner og byggeteknik, og desuden arkitektur og design forståelse. Derudover bruger jeg den erfaring for planlægning og projektstyring, som man får smag for på studiet.