Changing Our Footprint
Udstilling
17. november 2023 –
26. maj 2024
Hvordan lykkes vi med at skabe en bæredygtig omstilling af arkitekturen? Gå på opdagelse i fremtidens materialer og metoder, der kan være med til at bane vejen for et byggeri på planetens præmisser.
Det byggede miljø står i dag for næsten 40% af verdens årlige CO2-udledning. Hvis det byggede miljø skal tage sit ansvar alvorligt, kræver det et skift i perspektivet, så der bygges på klodens præmisser i stedet for menneskets.
Det perspektivskift har Henning Larsen i stigende grad arbejdet med gennem de sidste mange år. Det kan tydeligt ses på måden, arkitekterne designer på. Et godt eksempel er Moesgaard Museum, som stod færdigt for netop ti år siden. Med sin generøse arkitektur og dobbelte funktion som et indendørs og udendørs samlingspunkt, er det et projekt, Henning Larsen stadig den dag i dag er meget stolte over. Men det er også en måde at bygge på, som man aldrig ville gentage i dag. Bygningen består nemlig af 9.500 kubikmeter beton og efterlader et forbløffende CO2-aftryk på 2.850 tons. Projektet blev endda præmieret for sin brug af beton.
I dag designes en stor del af Henning Larsens projekter af biogene materialer, og tegnestuen har samlet set næsten 400.000 kvadratmeter træbyggeri på vej i Europa alene.
Da Moesgaard Museum blev opført, modtog bygningen ros for kreativ brug af beton.
Med Changing Our Footprint ønsker DAC og Henning Larsen at give håb for fremtidens byggeri. Arkitekterne ruller skitsepapiret ud og giver os et kig ind i tegnestuen, hvor de systematisk arbejder med skalerbare klimavenlige løsninger, der udvikles gradvist gennem undersøgelser af nye materialer, metoder og forskning. Alt sammen små skridt på vejen mod den ønskede totale grønne omstilling af byggeriet.
Træd ind i trappegalleriet og udforsk blandt andet, hvor meget CO2, de forskellige materialer udleder, og hvordan ressourcer som hø, blomster og træ kommer til at fylde på rejsen mod en mere grøn bygget verden med plads til alle levende arter.
Det kan du opleve
Om Henning Larsen
Stiftet i 1959 i København af den danske arkitekt Henning Larsen er firmaet nu en international arkitektvirksomhed med en holistisk tilgang til arkitektur, landskabsarkitektur, byplanlægning, indretning, grafisk design og lysdesign. Firmaets bæredygtighedsafdeling deltager aktivt i diskussioner om klima og bæredygtighed og udvikler designværktøjer baseret på den nyeste forskning for at bygge bro mellem akademi og praktisk anvendelse inden for byggeri.
“Vi tester nye materialer og løsninger i en mindre skala og arbejder på at løse dem, så de kan tilpasses til større projekter. Vores primære mål er at overføre vores innovative metoder fra små bygninger på 200 m2 til områder på op til 200.000 m2. Denne skalering er vores afgørende bidrag for at opnå det målsatte resultat om at mindske byggebranchens CO2-aftryk.”
Eva Ravnborg
Partner & Country Market Director, Henning Larsen
Feldballe Skole i Rønde står i dag som et eksempel på, at materialer som træ, søgræs og halm kan fungere i byggeri som alternativ til konventionelle materialer som beton, mursten og stål.
Udviklet af
Udstillingen er udviklet af Henning Larsen. Den har tidligere været vist på Aedes Architecture Forum i Berlin og er nu rekurateret i en mindre udgave til Dansk Arkitektur Center.