Drømmenes
København

Store arkitekturprojekter,
der aldrig blev realiseret

OBS! Mindre fotoudstilling

18. marts  –
25. juni 2023

Udstillingen vises i Salen og er åben i weekender og på hverdage, hvor Salen ikke er optaget.

“Drømmenes København” er en lystvandring gennem et København, der kunne have været, men som af mange forskellige grunde – økonomi, politik, protester, tøven, dumhed og alt derimellem – aldrig blev til noget. I nogle tilfælde var det godt og i nogle andre tilfælde en skam.

For eksempel arbejdede både staten og kommunen i 1960’erne ivrigt for et projekt, der ville have medført en sekssporet motorvej oven på Søerne mellem Fredens Dæmning og Gyldenløvesgade. En ide, der forekommer fuldstændig vanvittig i dag. Omvendt er og bliver det en stor skam, at vi aldrig fik Jørn Utzons fortryllende pagode af en Langeliniepavillon.

“Drømmenes København” viser, at det København, vi kender, ofte er blevet til i en strøm af tilfældigheder. Den by, der virker så logisk og klar, er i virkeligheden en samling forsøg, der er langt mere held end forstand. Byens folkevalgte politikere har kun meget sjældent blikket rettet mod fremtiden og det, der vil være til byens bedste. Langt oftere skæver de tøvende til den aktuelle ‘folkestemning’, som de håber vil garantere et genvalg.

Den evigt irriterende, stemmeskabende stemning er suverænt den mest ødelæggende kraft i udviklingen af København, kan man se. Og politikere, der overdrevent frygter den selvsamme stemning er en lige så klar nummer to.

Den britiske arkitekt Norman Fosters hoteltårn ved Tivoli, Utzons svømmehal ved Peblingesøen og PLOT/BIGs boliger på Amager er bare tre skønne eksempler på arkitektur, vi så nemt som ingenting kunne have haft i byen i dag, men som faldt på ‘stemningens’ alter.

Med denne lille udstilling præsenterer vi fem af de projekter, der desværre ikke blev til noget og et enkelt, vi kun kan være lettede over at have undgået.
København er stadig en skøn by – på trods af det, der ikke blev, og de fejltagelser, der endte med at blive bygget. Det er derfor, det er godt at tage på opdagelse i “Drømmenes København”: Ikke for at fodre en gold bitterhed eller en trist sentimentalitet, men netop for at hejse fanen for kreativiteten og drømmene. God fornøjelse.

– Holger Dahl

Om Holger Dahl

Holger Dahl er Berlingskes arkitekturredaktør. Han er uddannet arkitekt og har før sit skifte til Berlingske i mange år arbejdet som kommunikationschef i arkitektbranchen.

Udover de mange artikler, klummer og kommentarer om arkitektur er han forfatter til bogen “Drømmenes København” og til tekstdelen af “Byen fra Skyen”. Han har desuden udgivet både rejseskildringer og en enkelt roman med baggrund i sin ungdom i Kina.

– Portræt af Lars Gundersen.
– Foto: Suste Bonnén

Udstillingen viser et udpluk fra bogen “Drømmenes København”, Strandberg Publishing, 2022.
Udstillingen er støttet af Realdania