Fang
din by

 

– hverdagens magi

Foto: Astrid KBH

Udstillings-
periode

25. juni – 7. oktober 2020

Fang din by er en fotokonkurrence, hvor deltagerne viser byen, som de ser den. Sammen med fotografer og fotonørder fra hele landet, viser deltagerne, hvordan arkitekturen danner ramme for det liv, vi lever – både før corona-krisen, men også nu hvor der er vendt op og ned på det bybillede, vi kendte.

I år er temaet for fotokonkurrencen hverdagsmagi. Temaet lå fast længe inden corona-krisen brød ud, men på trods af corona byder byen stadig på masser af hverdagsmagi – blot på en anden måde end vi havde forestillet os.

Hverdagen er noget, som vi alle sammen kender, og som vi alle har et nært forhold til – såvel før som under corona-krisen. Hverdagen er unik for os alle. Hvad er den for lige præcis dig? Og hvordan er arkitekturen med til at skabe rammen om vores hverdag både i hjemmet og ude i byens rum? Vi vender blikket mod alt det vi tager for givet, alt det velkendte, der måske alligevel ikke er helt så kendt – men nogle gange bliver helt magisk!

De stærkeste fotografier er udstillet på Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center.

Jeg holder af hverdagen/
Mest af alt holder jeg af hverdagen/
Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt der alligevel aldrig er helt så kendt/

Fra digtet ’Hyldest til hverdagen’ af Dan Turell

Vinderne

1. plads Asger Korsgaard Jensen

Foto: Asger Korsgaard Jensen

Juryen mener:
“Vinderfotoet har klare dokumentarfotografiske kvaliteter – og leger med det lyserøde i træerne og børnenes tøj. Det fanger livet under coronaen, hvor selv naturen og de blomstrende kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegård måtte spærres af. Alligevel er det håbefuldt – livet fortsætter og foråret sætter ind, deri ligger magien ikke bare i hverdagen, men måske endda i verden.”

2. plads Laura Lorence

Foto: Laura Lorence

Juryen mener:
“Fotoet af kvinden i vinduet er både tidløst og samtidig kan det læses ind i coronasituationen, hvor vi i høj grad har været isoleret indendørs. Stemningen er melankolsk, og man får en fornemmelse af en længsel om at komme ud i verden, ud af ensomheden. Det er et foto, man husker.”

3. plads Kirsten Damgaard

Foto: Kirsten Damgaard

Juryen mener:
“Her er hverdagsmagien virkelig stærkt til stede! Børnene har fundet deres eget rum, væk fra mor og far – højt oppe på et tag. Der er noget magisk i, at man selv i storbyen kan have et hemmeligt sted, en hule – hvor man som barn kan skabe sin egen verden. Måske al den ekstra tid væk fra skolen har givet børnene plads til mere fri leg og fantasi?”

Vinderne – skolekonkurrencen

1. plads Theodore Knightley
5 kl. Ørestad Friskole

Foto: Theodore Knightley

Juryen mener:
“Vinderfotoet af skolekonkurrencen er flot komponeret med en fin dybde i perspektivet. Det har en meget legende og undersøgende tilgang – hvad sker der, når man ser på verden gennem vand? På den måde fanger det de magiske aha-oplevelser, hvor man pludselig opdager, hvordan verden hænger sammen.”

2. plads Julie Johansen
4.C., Nibe Skole

Foto: Julie Johansen

Juryen mener:
“Det her foto stråler af frihed – man slår håret løs og kommer ud med alle frustrationer på sådan en trampolin. Det er hverdagsmagi hjemme i parcelhuset! Fotoet har derudover en flot symmetri i sin opbygning.”

3. plads Ingrid Leerstrup Reingaard
Spirerne, Freinetskolen

Foto: Ingrid Leerstrup Reingaard

Juryen mener:
“Her er der fanget en fin detalje – som mange voksne måske ville overse. Græsset, der bryder op gennem asfalten, minder os om naturens forunderlige styrke og overlevelsesevne. Tænk, hvis vores byer fortsatte med at være lige så tomme, som under corona – hvor hurtigt ville naturen så tage over?”