Fang
din by

 

– hverdagens magi

Udstillings-
periode

25. jun – 20. aug:
Københavns Hovedbanegård
21. aug – 10. sep:
Hillerød station
11. sep – 7. okt:
Høje Taastrup station
25. jun – 7. okt:
Bryghuspladsen

55 fotografier vises som en del af udstillingen ‘Fang din by’. Udstillingen, der i år finder sted for 5. år i træk, slog rekord med over 5.500 indsendte fotos.

De udvalgte fotos, fanget af helt almindelige danskere, dokumenterer en historisk tid under coronakrisen. Motiverne bidrager med nye perspektiver på, hvordan vi i fremtiden vil bruge byens rum; fra nye måder at bruge byen og hjemmet på til nye måder at være socialt sammen på – og hver for sig.

Fotoudstillingen står på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center i hele udstillingsperioden, men den popper også op andre steder i byrummet. Udstillingen er gratis for alle.

Vinderne

1. plads
Asger Korsgaard Jensen

Juryen mener: “Vinderfotoet har klare dokumentarfotografiske kvaliteter – og leger med det lyserøde i træerne og børnenes tøj. Det fanger livet under coronaen, hvor selv naturen og de blomstrende kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegård måtte spærres af. Alligevel er det håbefuldt – livet fortsætter og foråret sætter ind, deri ligger magien ikke bare i hverdagen, men måske endda i verden.”

2. plads
Laura Lorence

Juryen mener: “Fotoet af kvinden i vinduet er både tidløst og samtidig kan det læses ind i coronasituationen, hvor vi i høj grad har været isoleret indendørs. Stemningen er melankolsk, og man får en fornemmelse af en længsel om at komme ud i verden, ud af ensomheden. Det er et foto, man husker.”

3. plads
Kirsten Damgaard

Juryen mener: “Her er hverdagsmagien virkelig stærkt til stede! Børnene har fundet deres eget rum, væk fra mor og far – højt oppe på et tag. Der er noget magisk i, at man selv i storbyen kan have et hemmeligt sted, en hule – hvor man som barn kan skabe sin egen verden. Måske al den ekstra tid væk fra skolen har givet børnene plads til mere fri leg og fantasi?”

Larmende stilhed fanget i fotografier

I løbet af foråret har fotografer i alle aldre fanget deres bud på hverdagsmagi, som en del af Dansk Arkitektur Centers årlige fotokonkurrence ’Fang din by’. Initiativet skal få flere til at få øjnene op for arkitekturen i byen og for, hvordan arkitektur sætter rammerne for vores hverdagsliv.

Det var også et forår, der kom bag på de fleste. Corona lagde gaderne øde, og afbrød den normale hverdag. Det afspejler sig i mange af de deltagende fotos, der er langt mere stille og længselsfulde end larmende og festlige. Det er fotos, der i højere grad end traditionelle arkitekturfotos kommunikerer følelser og historier. Og som dokumenterer en tid, der på mange måder kommer til at sætte præg på vores hverdag – også fremover.

“Der var overraskende mange fotos af naturen og naturoplevelser i byen, hvilket peger på, at der var et stort behov for disse oplevelser under corona karantænen”, fortæller Camilla van Deurs, Stadsarkitekt og jurymedlem.

Tanya Lindkvist, programchef og jurymedlem uddyber: ”Fotografierne skildrer en interaktion med arkitekturen, som adskiller sig fra de tidligere år. Der er en langt højere grad af intensitet og personlighed i dem. Billederne viser fornyede ønsker og krav om nærhed til naturen og bynaturen. Coronakrisen har forandret vores blik på byen. Jeg tror, at krisen vil påvirke vores byudvikling; at vi vil gentænke det offentlige rum, vores byrum og vores pladser”.

Kom og oplev en unik fotoudstilling, som stiller skarpt på en helt særlig tid i danmarkshistorien.

Vinderne – skolekonkurrencen

1. plads
Theodore Knightley

5. klasse, Ørestad Friskole

Juryen mener: “Vinderfotoet af skolekonkurrencen er flot komponeret med en fin dybde i perspektivet. Det har en meget legende og undersøgende tilgang – hvad sker der, når man ser på verden gennem vand? På den måde fanger det de magiske aha-oplevelser, hvor man pludselig opdager, hvordan verden hænger sammen.”

2. plads
Julie Johansen

4.C., Nibe Skole

Juryen mener: “Det her foto stråler af frihed – man slår håret løs og kommer ud med alle frustrationer på sådan en trampolin. Det er hverdagsmagi hjemme i parcelhuset! Fotoet har derudover en flot symmetri i sin opbygning.”

3. plads
Ingrid Leerstrup Reingaard

Spirerne, Freinetskolen

Juryen mener: “Her er der fanget en fin detalje – som mange voksne måske ville overse. Græsset, der bryder op gennem asfalten, minder os om naturens forunderlige styrke og overlevelsesevne. Tænk, hvis vores byer fortsatte med at være lige så tomme, som under corona – hvor hurtigt ville naturen så tage over?”

Tak til

Fotokonkurrencen er udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og støttet af foreningen Realdania.