UNESCO

Foto: French Disko

Kulturens betydning for verdensfreden

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) er FN’s organisation for uddannelse, viden og kultur. Organisationen blev grundlagt efter anden verdenskrigs afslutning i 1945 som en del af FN’s arbejde for at bevare den internationale fred.

Med uddannelse, viden og kultur som sit fokusområde udmærker UNESCO sig især ved at støtte videnskabeligt arbejde, bekæmpe analfabetisme og at sikre verdens kulturarv ud fra troen på, at et internationalt samarbejde på disse områder også understøtter en verden i balance.

Det er også ud fra disse principper, at UNESCO er gået sammen med den internationale arkitektforening til World Capital of Architecture-initiativet. Med udpegningen af en arkitekturhovedstad hvert tredje år ønsker UNESCO at fremhæve byer, der på forskellig vis håndterer urbane udfordringer som klimaforandringer, stigende urbanisering og bevaring af vores fælles, arkitektoniske arv. På denne måde viser UNESCO og den internationale arkitektforenings samarbejde, hvordan arkitektur og kultur kan spille en afgørende rolle som en del af løsningen på nogle tidens allerstørste udfordringer.

København er valgt som arkitekturhovedstad i 2023 af UNESCO. Fejringen af København som World Capital of Architecture strækker sig over hele 2023. Festivalprogrammet er spækket med udstillinger, events, debatter og ture som sætter fokus på arkitektur og det vi er fælles om. 

Læs mere om Købehavn som arkitekturhovedstad