Nye: Bæredygtig mellem by og natur

Bydel

800
© Axel Gruhn
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Nye er navnet på et byområde 10 kilometer nord for Aarhus Midtby. Nye er planlagt og bygget med naturen som omdrejningspunkt og viser, hvordan fremtidens bæredygtige byområde kan se ud.

Aarhus’ nye byområde er opført på bar mark, tæt på Aarhus Letbane. Nye giver beboerne både byliv og naturomgivelser, og er planlagt ud fra mantraet ”by i forhaven og natur i baghaven”. Opskriften er en kombination af de bedste kvaliteter fra den tætte by og fra parcelhuskvarterets fællesskaber, leg og leben. Landskabet er fra begyndelse tænkt som byudviklingens styrende element, og med sin naturskønne placering tilbyder Nye adgang til både skov og udsigt. Samtidig er Aarhus Midtby aldrig mere end 25 minutter og en tur med Letbanen væk.

Ambitiøs og bæredygtig byudvikling

Nye er en del af løsningen på stigende boligmangel i Aarhus, og bydelen er allerede hjem for næsten 500 beboere. På sigt er planen, at Nye skal huse mere end 13.000 indbyggere, og dermed bliver forstaden på størrelse med Odder. Bag udviklingen af Nye står det private selskab Tækker Group, der ejer jorden, og som udvikler området i samarbejde med Aarhus Kommune og Aarhus Vand. Udviklingen er drevet af ønsket om at skabe by på en ny og mere bæredygtig måde. Blandt andet renses bydelens regnvand og genanvendes til toiletskyl og tøjvask, og en lokal delebilsordning sikrer, at byen er så bilfri som muligt.

Derudover planlægges Nye med fokus på at skabe gode vilkår for biodiversiteten. Derfor er der indtænkt store områder til vild natur, åbne bække, søer og vandløb. Det er blandt andet tegnestuer som BIG, C.F. Møller og AART Architects, der har tegnet områdets første bebyggelser – alle primært opført i bæredygtige materialer.

Moderne landsbyliv med fokus på fællesskab

Også den sociale bæredygtighed står i centrum, når bydelen Nye udvikles. Med landsbyen som forbillede er her fokus på værdier som fællesskab, nærhed og omsorg. Derfor finder du hverken hegn, reserverede p-pladser eller private haver i Nye. I stedet prioriteres fællesarealerne mellem husene, hvor der er plads til både fælles stisystemer, vild natur, leg og ophold. Dette er muliggjort ved, at alle grundene i området udbydes som sokkelgrunde. Det betyder, at boligejerne i området kun ejer den sokkel, deres hus står på. Hermed holdes størstedelen af områdets grønne arealer fælles for byen og dens beboere.

Boligmassen er tæt, men ikke høj. Lave etageboliger og rækkehuse, samt en kombination af leje- og ejerboliger skaber en blandet beboersammensætning. Ønsket er at tage de bedste kvaliteter fra både den tætte by og fra parcelhuskvarteret for at skabe en forstad med plads til både byliv, naboskab, mangfoldighed og nærhed til naturen.