Udsigt over København
Udsigt over København

Foto: Kylie Cheung, Unsplash

Quiz: Har du styr på arkitekturens historie?

Af Maj Schubert
16. januar 2024

Kender du postmodernismens kendetegn, nutidens brug af gamle byggeskikke og kongemagtens indflydelse på renæssancens byudvikling? Tag quizzen og se, hvor meget du ved om arkitekturens historie.

0%

Denne retning har rødder i både Grækenland og Rom og er kendt for søjler, symmetri og harmoni. Perioden har inspireret en masse arkitekter med sine virkemidler. Hvilken periode er dette?

Foto: Spencer Davis, Unsplash
Rigtigt! Forkert!

Fra hvilken tidsperiode kommer udtrykket ”form følger funktion”, som gør op med tidligere perioders detaljerigdom?

Foto: Rasmus Hjortshøj
Rigtigt! Forkert!

I middelalderen skød en masse kirker op med især gotisk og romansk udtryk. Hvilke af disse kirker er fra perioden?

Fotos: Jakob Fälling, Pixabay og Eleonora Costi, Copenhagen Media Center
Rigtigt! Forkert!

I dag udtænker mange arkitekter fremtidens bygninger med materialer, man har brugt i fortidens byggeri, såsom ler, halm og træ. Hvornår begyndte man oprindeligt at bruge ler i danske bygninger?

Foto: ReVærk
Rigtigt! Forkert!

Med reformationen i 1536 blev kirkens magt brudt, som resulterede i store ændringer i samfundet og arkitekturen. Renæssancen var i gang, kirken mistede land og godser, og kongemagten styrkedes. Hvilken bygning er fra renæssancen?

Fotos: Ana Cecilia Gonzalez, Peter Nørby, Kongernes Samling og Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center
Rigtigt! Forkert!

Indførelsen af enevældet i 1660 spillede en afgørende rolle for udviklingen af dansk barok arkitektur. Dette værk er et af stilperiodens første. Hvad hedder det?

Foto: Jan Søndergaard
Rigtigt! Forkert!

Under klassicismen genoptog man antikkens søjler, lige linjer og dæmpede farver. Især én arkitekt har haft stor indflydelse på Københavns udtryk med steder som Vor Frue Kirke, Københavns Domhus og Christiansborg Slotskirke. Hvilken arkitekt?

Foto: Pixabay
Rigtigt! Forkert!

BLOX i København, Lighthouse i Aarhus og Thors Tårn i Randers stammer fra samme arkitektoniske periode. Hvilken?

Foto: Rasmus Hjortshøj
Rigtigt! Forkert!

Perioden her er kendt for at blande tidligere tiders pompøse stilarter. Der udvikledes en industri, som fremstillede færdiglavede elementer, så arkitekterne kunne vælge udtryk efter opførsel af bygningers skeletter og facader. Hvad hedder perioden?

Foto: Mads Lund
Rigtigt! Forkert!

Postmodernismen var fremherskende i Danmark fra ca. 1975-1995 og gjorde op med modernismens rene linjer. Hvad var kendetegnende for perioden?

Foto: Planetarium
Rigtigt! Forkert!

En ofte overset bygning ved Gammeltorv blev opført i 1937 - og bragte sindene i kog. Stellings Hus i jernbeton med simple, moderne former adskiller sig fra de omkringliggende huse. Hvem har tegnet den funktionalistiske bygning?

Foto: Andreas Grubbe Kirkelund
Rigtigt! Forkert!

Nationalromantikken, ca. 1890-1910 i Skandinavien, benyttede sig meget af gamle nordiske materialer og teknikker. Hvilken periode blev blandt andre genopdaget under nationalromantikken?

Rigtigt! Forkert!

Vikingetiden er kendt for sine ringborge, som billedet viser resterne af. Men også for sine langhuse i træ. Hvad lignede langhusene?

Foto: Kevin B. Leigh, Unsplash
Rigtigt! Forkert!

Rokoko opstod i Frankrig og var med snirklede, asymmetriske ornamenter inspireret af østasiatisk billedkunst. Hvilket værk er rokoko?

Fotos: Jakob Fälling, Joseph Aee, Unsplash og Rasmus Hjortshøj
Rigtigt! Forkert!

Med sin kendetegnende cirkelformede plads i midten og sit myndige, firkantede ydre, er denne arkitektoniske perle et af de mest markante værker inden for dansk nyklassicisme. Hvilken bygning er det?

Rigtigt! Forkert!

Quiz: Har du styr på arkitekturhistorien?
Godt forsøgt!

Du har lidt huller i din viden om arkitekturens stilperioder. Arkitektur er en fascinerende verden, der afspejler historie, kultur og teknologi gennem tiderne. Du kan udforske mere om emnet og fordybe din viden og opdage de utallige stilarter, der har formet vores omgivelser i vores tidslinje.
Tillykke!

Du har et solidt kendskab til arkitekturens stilperioder. Dine svar viser, at du har en god forståelse for de forskellige arkitektoniske stile, deres karakteristika og deres indflydelse på vores bymiljøer. Du kan sagtens bygge på denne viden og opdage endnu flere spændende detaljer og historier i vores tidslinje.
Fantastisk præstation!

Du er jo nærmest ekspert i arkitekturens stilperioder. Din dybdegående viden og overblik over arkitektoniske stilarter og deres historiske kontekster er imponerende. Dette niveau af forståelse åbner op for en rigere oplevelse og værdsættelse af arkitekturen omkring os. Hvis du alligevel vil dykke mere ned i emnet, vil du sikkert synes godt om vores tidslinje.

Brug for hjælp?

I vores arkitekturtidslinje kan du udforske dansk arkitektur gennem tiderne og blive klogere på de forskellige stilarter og perioder – helt fra oldtid, renæssance og funktionalisme frem til nutidens arkitektur.

 

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur