Krøyers Plads

Hvad er en
arkitekturhovedstad?

Hvert tredje år uddeler UNESCO og den internationale arkitektforening, UIA, titlen som World Capital of Architecture, verdens arkitekturhovedstad, til en by efter deres valg. København er blevet tildelt titlen i 2023 – og med god grund.

World Capital of Architecture er en ærefuld titel at blive tildelt. Men det er også en titel, der kommer med et stort ansvar. Som værtsby for den internationale arkitektforenings kongres skal København i 2023 nemlig under temaet ’Sustainable Futures – Leave No One Behind’ understøtte den internationale samtale om, hvordan arkitektur og byudvikling kan bidrage til at opfylde de 17 FN-mål for bæredygtig udvikling. Ambitionerne er derfor høje, når København i 2023 danner ramme om en række begivenheder og programmer, der vil tiltrække besøgende fra hele verden.

Og det er ikke tilfældigt, at det er København, der har fået tildelt denne vigtige opgave. Den danske hovedstad er blevet udvalgt på baggrund af byens innovative byudvikling og stærke traditioner for demokratisk og bæredygtig arkitektur, der er til inspiration for byer verden over.

Samarbejde med stort potentiale

Tildelingen af titlen som verdens arkitekturhovedstad er resultat af et samarbejde mellem Akademisk Arkitektforening, Realdania, Udenrigsministeriet og Wonderful Copenhagen. Parterne ser værtskabet for den internationale arkitekturkongres som en mulighed for inddrage både borgere og professionelle i en række aktuelle og højst relevante samtaler. Med arkitekturåret får København nemlig ikke kun mulighed for at fremvise alt det, byen lykkes godt med, men også at undersøge hvad vi kan gøre bedre og debattere, hvordan byen kan udvikle sig i en mere bæredygtig retning.

Kronprins Frederik er protektor for Arkitekturhovedstad 2023

København har i år titlen som verdens arkitekturhovedstad og i den forbindelse får kronprins Frederik en særlig rolle. Kronprinsen er protektor for arkitekturåret, der markeres med en række arrangementer gennem hele 2023.

Arkitekturåret skydes officielt i gang den 17. januar på Københavns Rådhus. Her vil kronprins Frederik deltage sammen med blandt andre overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, teknik- og miljøborgmester Line Barfod, kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard og repræsentanter fra UNESCO, UIA og Dansk Arkitektur Center.

Explore the city

How well do you really know Copenhagen? Have you seen all of the hidden gems and the quirky details? With our our free app or guide book you can explore the city on your own.