Arkitektur med holdning – Forsmag på årets installation på Roskilde festival km

Hvordan opleves det at komme til et land som asylansøger? Og vil det overhovedet lykkes at komme ind? Det forholder installationen Open Borders sig til i udstillingen af samme navn. Open Borders vil desuden være en integreret del af Roskilde Festival til sommer.

“Roskilde Festival er en festival med holdning, og med årets STANDPUNKT sætter vi særligt fokus på asylsøgeres forhold i Danmark og Norden. For asylansøgere som kommer til Danmark, venter der en langvarig proces,  som synes ugennemskuelig og til tider håbløs. Med Open Borders spørger vi både deltagerne på årets Roskilde festival og publikum i Dansk Arkitektur Center, om de vil være med til at bryde isolationen og være med til at byde velkommen”, siger Sasja Kalledsøe, Ansvarsperson, Poor City, Roskilde festival.

“Open Borders er en kunstnerisk installation, som forholder sig til et alvorligt tema og samtidig skaber et oplevelsesrum, som både inviterer til leg og eftertanke. Det spiller rigtigt godt sammen med Dansk Arkitektur Centers mål om at vise arkitekturens evne til at skabe nye oplevelser og kommentere på samfundsaktuelle forhold”, siger Nanna Bjerre Hjortenberg, programchef i Formidling & Debat i Dansk Arkitektur Center.

“Aktivitetsbaseret midlertidighed skaber liv og involverer den enkelte bruger. Den midlertidige arkitektur kan samtidig virke som katalysator for en mere overordnet debat. Vi håber, at udstillingens rolle som debatplatform i forhold til brugerinddragelse og interaktivitet kan skabe viden, som kan bidrage til andre projekter og processer i det byggede miljø”, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania, der støtter både BUILD WHAT HERE og udstillingen Open Borders.

Illustrationer: Vinderforslaget er lavet af arkitektstuderende fra Aalborg – Mikkel Møltoft Jensen, Louise Færch Gjerulff, Andreas Møller Nielsen, Kasper Johannessen og Karin Sanfridson. Udstillingen ‘Open Borders – Engaging Architecture’ vises i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K. fra den 26. maj – 5. august 2012. Der er gratis entré til udstillingen. Åbent dagligt kl. 10 – 17, onsdag til kl. 21.I Dansk Arkitektur Center kan publikum opleve installationen Open Borders – et labyrintisk grænseland bygget op af mere end 50 døre i forskellige størrelser, farver og fra forskellige tidsaldre. Publikum kan opholde sig i installationen og bevæge sig igennem den, alene eller i interaktion med de andre gæster. Men installationen har også en anden funktion: den skal symbolisere den virkelighed, der møder unge asylansøgere, som kommer til Norden.

 

Arkitektur der skaber debat


Installationen Open Borders, er designet af gruppen Tegn og Gæt Aalborg, bestående af fem studerende fra Arkitektur og Design på Aalborg Universitet, til designkonkurrencen BUILD WHAT HERE. Idéen blev for nylig blev kåret som vinder af konkurrencen og vil blive opført på Roskilde Festival 2012. Når festivalen åbner til sommer vil hundredevis af døre slænge sig gennem festivalområdet POOR CITY, hvor festivaldeltagerne vil kunne hænge ud og interagere med installationen og hinanden.

I udstillingen i Dansk Arkitektur Center kan publikum få historien bag ‘Open Borders’ og desuden se et udvalg af andre projekter fra BUILD WHAT HERE-konkurrencen, som alle forholder sig til Roskilde Festivals “standpunkt” over fattigdom og ulighed, som i år er rettet specifikt mod unge asylansøgeres forhold i Norden.

 

Build what here


BUILD WHAT HERE er et tilbagevendende samarbejde mellem Roskilde Festival og Dansk Arkitektur Center om udvikling og formidling af arkitektur – med fokus på midlertidighed, interaktivitet og bæredygtighed. BUILD WHAT HERE konkurrencen er blevet afholdt som en åben idékonkurrence på innovationsplatformen Innosite.dk. Her har alle interesserede haft mulighed for at uploade idéer og for at kommentere på andres idéer.

 

Vind to billetter til Roskilde festival


Publikum, som besøger udstillingen, kan checke ind gennem Facebook på deres smart phone, få en gratis kop kaffe i Dansk Arkitektur Centers café og samtidig deltage i konkurrencen om to billetter til Roskilde Festival 2012. Vinderne vil desuden blive inviteret med til åbningseventen af Open Borders på POOR CITY området.

Udstillingen Open Borders – Engaging Architecture er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Roskilde Festival. Udstillingen er støttet af Realdania. LH Hockerup A/S har leveret dørene til installationen. Genbyg A/S sælger dørene videre efter udstillingen og donerer pengene fra salget til humanitær velgørenhed.

Arrangementsrække om involverende arkitektur

I forbindelse med udstillingen afholder Dansk Arkitektur Center en arrangementsrække, der omhandler midlertidig arkitektur som involverende og debatskabende. Arrangementerne vil særligt fokusere på at formidle og tydeliggøre potentialerne ved midlertidig arkitektur i forhold til mere overordnede tendenser i byudvikling.