Træd ind i arkitekturmodellen

’SHOW ME YOUR MODEL’ – Ny dansk arkitektur set gennem modeller. Sommerudstilling i Dansk Arkitektur Center den 22. juni – 21. oktober 2012

“Vores håb er, at man som besøgende vil føle, at man træder ind i en verden, hvor alt har en anden størrelse end normalt, og hvor man bliver opmærksom på sin egen krop i rummet. Vi leger med det arkitekterne kalder skala og skala-spring, på en måde så det bliver sjovt, oplysende og vedkommende”, siger Nanna Bjerre Hjortenberg, Udstillingschef i Dansk Arkitektur Center.

“Modeller udgør ofte en del af en arkitekturudstilling, men en udstilling, der er baseret udelukkende på arkitekturmodeller, er ikke set før. Med ‘Show me your model’ skaber Dansk Arkitektur Center en ny oplevelse og forståelse for et af arkitekternes vigtigste formidlingsformater – formidlet til et bredt publikum på en anderledes og spændende måde,” siger Stine Lea Jacobi, projektleder i Realdania.

Kan du huske dit første dukkehus eller første gang du så en modeljernbane drøne rundt i en montre på banegården? Hvordan du kiggede ind i stuerne gennem vinduerne eller fulgte toget rundt i bakkerne og mellem bygningerne? Verden i miniature – en fascinerende oplevelse for et barn og et absolut centralt arbejdsredskab for en arkitekt.

Selvom den digitale æra er over os, bygger arkitekterne modeller som aldrig før. De fysiske modeller giver svar, som ikke kan findes i det digitale univers, og modellerne er også en vigtig præsentationsform. På arkitekturudstillinger ser man ofte modeller, men præcis hvilken rolle spiller modellerne i arkitektens arbejde, og hvordan skal de egentlig aflæses?

På sommerens udstilling i Dansk Arkitektur Center kan man opleve modeller oppefra, nedefra, indefra og på afstand. Som besøgende bliver man selv en del af en arkitekturmodel. Hele udstillingsrummet er bygget op som en model i størrelsesforholdet 2:1. En rigtig arbejdsmodel, hvor arkitektens håndtegnede streger og noter er tydelige på vægge og gulve.

Modellerne på udstillingen illustrerer arkitekternes arbejdsproces fra spirende idé, gennem fejlslagne og succesfulde eksperimenter og frem til den endelige løsning. Nogle er grove og lavet i simple materialer, andre er detaljerede og forfinede æstetiske eksperimenter. Arkitekterne selv er med på udstillingen og fortæller deres historier gennem billeder, lyd og film.

Samtidig afspejler modellererne en række centrale og aktuelle projekter i dansk arkitektur netop nu. Hver især rummer de fortællinger om, hvordan arkitektur ikke bare udvikles i en kunstnerisk proces fjernt fra resten af verden, men er i dialog med en række samfundsudfordringer. Hvad enten det handler om at skabe en både åben og sikker international retsbygning eller en børneinstitution, der både giver stordriftsfordele for kommunen og skaber trygge rammer for børn og pædagoger.

Udstillingen er støttet af Realdania.

Bag de udstillede modeller står arkitektvirksomhederne ADEPT, AREA, BIG, Cebra, Christensen & Co. Arkitekter, COBE, Dorte Mandrup Arkitekter, EFFEKT, Electrotexture, Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, Henning Larsen Architects, LETH&GORI, MLRP, NORD Architects, schmidt hammer lassen architects, SLETH, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, WE architecture samt CITA (Center for It og Arkitektur/Arkitektskolen i København)

SHOW ME YOUR MODEL er første udstilling i udstillingsserien DK now, der sætter spot på aktuelle tendenser i dansk arkitektur og formidler dem til en bred både national og international målgruppe.

Der vil i hele udstillingsperioden være aktiviteter for børn og familier, lærerkurser og undervisningsforløb for både grundskole og ungdomsuddannelser. Der er også planlagt en række forelæsninger og brunch-arrangementer med de deltagende arkitekter. Mere information og tilmelding på www.dac.dk