Aware – arkitektur og sanser

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Hvilken effekt har arkitekturen på vores livskvalitet? Hvorfor får nogle rum os til at føle os trygge, mens andre rum gør det modsatte? Hvordan kan arkitekter arbejde konkret og systematisk med noget så individuelt og vidtløftigt som sanser og følelser? Disse spørgsmål og mange flere undersøger udstillingen Aware – arkitektur og sanser. Den vises i Dansk Arkitektur Center fra den 22. marts til den 15. september 2024.

I udstillingen Aware kan man opleve, hvordan arkitektur er en rumkunst, der appellerer til vores sanser. Gennem udstillingen får gæster indblik i, at arkitektur ikke alene er en teknisk disciplin, men også en kunstnerisk udtryksform, der kan inspirere til undren, refleksion og forbindelse mellem mennesker. Rum kan skabe spænding, vække ærefrygt, ophold, eftertanke og nye menneskelige relationer.

Den internationalt anerkendte tegnestue 3XN/GXN står sammen med Dansk Arkitektur Center bag Aware. 3XN/GXN har specialiseret sig i at skabe innovative bygninger, der fremmer positive oplevelser og menneskelige relationer gennem deres design.

Bliv omsluttet og opslugt af en bølgende trækokon, en uendelig trappe og kalejdoskopiske spejlvægge

I Aware kommer man indenfor i en verden, hvor man ikke behøver at være ekspert for at nyde og forstå. Her handler det om at bruge sanserne: At føle påvirkningen og forskellen, når man bevæger sig langsomt eller hurtigt, lukker øjnene, eller blot stopper op et øjeblik.

Fra det øjeblik man træder ind, bliver man på skift omsluttet af seks store, unikke installationer, der taler til vores følelser. Udforsk, hvordan bygninger og rum kan vække forskellige følelser i os. Oplevelsen understøttes af et omsluttende lydunivers skabt af trioen Mesmer og lysdesign af Jesper Kongshaug.

Oplev, hvordan en trappe ikke kun forbinder forskellige niveauer, men også skaber et møde mellem dem, der besøger udstillingen på samme tid som én selv. Prøv også, hvordan det er at være omfavnet af en bølgende trækokon, der både beroliger og beskytter. Eller tag ophold foran store kalejdoskopiske spejlvægge, der forvandler beskuerens spejlbillede og omgivelserne til prismelignende mønstre. Det giver en ny indsigt i, hvordan vi opfatter os selv og verden omkring os. Og mulighed for gæsterne til at tale med hinanden, om det de oplever samt møde arkitekturen på en ny måde.

Udstillingens sidste del taler til behovet for at forstå, hvordan adfærdsdesign anvendes i praksis for at skabe bedre rammer i vores samfund. Gennem konkrete eksempler viser Aware, hvordan arkitektur kan forme vores adfærd og skabe bedre samfundsmæssige rammer. Det handler om mere end bygninger; det handler om at skabe miljøer, der fremmer velvære og positive interaktioner mellem mennesker.

Et holistisk blik på bæredygtighed

Det forventes, at verdensbefolkningen vil udvide sig fra 8 til 10 milliarder inden 2050, hvoraf 70% vil bo i byer. Byggeriet og vores bygninger står globalt for omkring 40% af de årlige CO2-udledninger. Derfor står vi over for modstridende dilemmaer: hvordan rummer vi en voksende befolkning på en ansvarlig måde, når vi også ved, at vores jordklode har brug for, at vi bygger mindre?

Vi lever i en tid med markant flere forventninger og krav om bæredygtighed som et fundamentalt, indbygget ansvar i arkitekturen. For mange er bæredygtig arkitektur en bestemt type arkitektur med et specifikt udseende og et målbart aftryk. Bæredygtighed handler også om evnen til at holde over tid, hvilket igen bl.a. er afhængigt af, hvordan vi mennesker trives med arkitekturen.

»For at et rum kan blive ved med at fungere og blive elsket, er det vigtigt at forstå, hvordan vi er forbundet med det, hvordan det påvirker os, og hvordan det får os til at føle» forklarer Kim Herforth Nielsen, grundlægger af 3XN.

»I Danmark og i hele Skandinavien er der en meget stærk ansvarsfølelse for det kollektive. Dette ansvar drejer sig også om trivsel – at vores samfund og rum skal nære, støtte og facilitere god livskvalitet for alle. For at arkitekturen skal bidrage positivt til vores trivsel, skal vi forstå dens kerne: hvad er vores forhold til arkitektur, hvad gør den ved os?» siger Kasper Riisholt, programchef kultur i Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen Aware vises i Dansk Arkitektur Center fra den 22. marts til den 15. september 2024.

Se mere om udstillingen

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe designprodukter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.

Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Om 3XN/GXN

3XN har i mere end tre årtier været dedikeret til at skabe humane og innovative bygninger ud fra devisen, at arkitektur skaber adfærd. Med kontorer i København, Stockholm, London, New York og Sydney viderefører tegnestuen skandinaviske traditioner for klarhed og generøsitet og oversætter dem til et globalt publikum.

I 2007 etablerede 3XN den selvstændige forsknings- og konsulentenhed, GXN, der arbejder med strategisk bæredygtighed. GXN bygger bro mellem adfærdsdesign og cirkulært design med det formål at reducere byggebranchens miljøpåvirkning og samtidig fremme trivslen for brugerne.

Symbiosen mellem 3XN og GXN sikrer en indgående forståelse for, hvordan arkitektur afspejler og påvirker menneskelig adfærd og miljøet. Viden, som gør tegnestuen i stand til at designe innovative og bæredygtige bygninger både lokalt og internationalt.

Tak til

Aware er udviklet af 3XN/GXN i samarbejde med Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania, Knud Højgaards Fond, Arup, Beckett Fonden, Ole Kirks Fond, Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond.

Tak for sponsorater til Spekta, iGuzzini, Kvadrat, Mesmer og Jesper Kongshaug.

Partnerskabet bag Dansk Arkitektur Center.