Aware – arkitektur og sanser
Udstilling
22. marts –
15. september 2024
Arkitektur kan skabe spænding eller vække ærefrygt, tilbyde ophold og ro eller fostre forbindelser. Den kan skabe omsorgsfulde og beskyttende rammer, eller stimulere din nysgerrighed, fremkalde uventede følelser og give nye perspektiver på verden.
Din krop og følelser påvirker, hvordan du har det i et rum – men arkitekturen spiller aktivt med. Formgivningen af rum kan invitere til, at du gør bestemte ting: springer eller råber, bevæger dig hurtigt eller langsomt, er aktiv eller passiv, opløftet eller afslappet, tilbagetrukket eller tiltrækker dig opmærksomhed.
Den dynamiske relation mellem rum og menneske er det væsentligste fokusområde for 3XN/GXN’s arbejde og understreger den vedvarende effekt, arkitektur har på os og vores omgivelser.
Installationerne i Aware præsenterer nogle af arkitekturens grundlæggende principper: ikke i mursten, beton og stål, men som relationen mellem krop og rum, mellem rumlig atmosfære og menneskelige følelser. Aware inviterer dig til at udforske og reflektere over, hvordan du oplever forskellige rum. Udstillingen dykker ned i adfærdsprincipperne bag arkitektur og deres evne til at påvirke os.
Hjemme, på arbejde, i skole … vi befinder os næsten altid i arkitektur. Aware tematiserer spørgsmålet om hvilken emotionel effekt arkitekturen har på dig og på din livskvalitet.
Det kan du opleve
Brug dine sanser
Fra det øjeblik du træder ind i udstillingen, bliver du omsluttet af seks store installationer, som er designet til at vække dine sanser. Hvordan føles rummet, når du bevæger dig langsomt eller hurtigt, lukker øjnene eller blot stopper op et øjeblik? Oplevelsen understøttes af et lydunivers skabt af trioen Mesmer og lysdesign af Jesper Kongshaug.
Forskellige rum, forskellige følelser
Oplev, hvordan en trappe ikke kun forbinder forskellige niveauer, men også skaber et møde mellem dig og de andre, der besøger udstillingen. Prøv, hvordan det er at være omfavnet af en træ-kokon, der både beroliger og beskytter. Eller tag ophold foran den store kalejdoskopiske spejlvæg, der forvandler dit spejlbillede og omgivelserne til prismelignende mønstre.
3XNs bygninger – ude i verden
Trapper forbinder mere end etager
Udefra fremstår Olympic House i Schweiz næsten helt gennemsigtig, og indenfor svinger en trappe af olympiske ringe sig op mod taget som et enormt kunstværk, der binder etagerne sammen i midten af bygningen.
Kalejdoskopisk refleksion og smart design
I Berlin har 3XN skabt Cube Berlin, en kontorbygning, der spejler omgivelserne i prismeformede mønstre og giver forbipasserende et transformeret spejlbillede af dem selv og livet omkring dem. Data om brugernes adfærd benyttes løbende til at optimere indeklima og energiforbrug.
Beskyttende rammer
I Lemvig ligger et internationalt center for klimaforskning. Klimatoriums design er defineret af et markant træelement – en stor tredimensionel bue, der både pryder facade og strækker sig ind i bygningen, hvor den fungerer som hvileplads med bænke for havnens gæster. Udforsk selv hvordan det føles at sidde i den store installation i udstillingen!
Mere 3XN
Mere 3XN
Hvem er 3XN/GXN?
3XN har i mere end tre årtier været dedikeret til at skabe humane og innovative bygninger ud fra devisen, at arkitektur skaber adfærd. Med kontorer i København, Stockholm, London, New York og Sydney viderefører tegnestuen skandinaviske traditioner for klarhed og generøsitet og oversætter dem til et globalt publikum.
I 2007 etablerede 3XN den selvstændige forsknings- og konsulentenhed, GXN, der arbejder med strategisk bæredygtighed. GXN bygger bro mellem adfærdsdesign og cirkulært design med det formål at reducere byggebranchens miljøpåvirkning og samtidig fremme trivslen for brugerne.
Symbiosen mellem 3XN og GXN sikrer en indgående forståelse for, hvordan arkitektur afspejler og påvirker menneskelig adfærd og miljøet. Viden, som gør tegnestuen i stand til at designe innovative og bæredygtige bygninger både lokalt og internationalt.
Støttet af
Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania, Knud Højgaards Fond, Arup, Beckett Fonden, Ole Kirks Fond, Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond