Børn bygger verdens bedste børneby i LEGO® architecture klodser

Hvordan ser verdens bedste børneby ud? I efterårsferien blev Dansk Arkitektur Centers sale fyldt til randen med LEGO® architecture, når der blev inviteret indenfor til den hyggelige familietradition ‘Leg LEGO® arkitekt’ – denne gang med temaet ‘Kids city’. Her gav børn deres helt eget bud på verdens bedste børneby.

“Hver deltager vælger en byggeplads i den fælles by. Her skal de ved hjælp af forskellige byggeteknikker med LEGO® architecture klodser bygge deres bud på, hvordan f.eks. parker, boliger, restauranter eller noget helt andet ser ud, når man gir’ den som LEGO® architecture arkitekt. Som noget nyt i år, kan man befolke sit byggeri med LEGO® mænd, og få skabt noget liv i gaden i den nye børneby!” Luise Holm-Rathje, projektleder af workshoppen i Dansk Arkitektur Center.

Hvordan ville byen se ud, hvis børnene fik lov til at bestemme? Ingen biler men kun skatende børn og trehjulede cykler? Rutsjebaner i stedet for trapper?

Workshoppen lagde ud med en kort introduktion til arkitektvirksomheden Cobe og projektet Verdens Bedste Børneby. Børnene får til opgave i fællesskab at give deres bud på en by skabt til masser af leg, sjov og ballade. Her kan de søge inspiration gennem udstillingen, fotos og inspirationskort, og Dansk Arkitektur Centers guider stod klar med viden og gode råd.

Når den sidste hånd blev lagt på værket, havde deltagerne mulighed for at deltage i en Instagram-konkurrence. De kunne lægge et foto af deres LEGO® model på Instagram og deltage i en konkurrence om at vinde en flot pakke med LEGO® architecture klodser, så leg og byggeri kunne fortsætte hjemme i stuen.

I udstillingen Our Urban Living Room kunne man bl.a. opleve arkitektvirksomheden Cobes forslag til Verdens Bedste Børneby. Børnebyen åbnede i slutningen af oktober på Christianshavn og er den største danske daginstitution, der huser mere end 600 børn og unge uden at forekomme som en stor pasningsfabrik. Projektet er nemlig tiltænkt som en by – børnenes by, og får sin helt egen identitet som en ‘by i byen’ ligesom Christianshavn og naboen Christiania også har det. Byen rummer bygninger med kant og karakter – for eksempel en brandstation, en fabrik, et udkigstårn og et basketball-bur på taget.

Med inspiration fra Cobes byggeideer og tanker om en by bygget ud fra børnenes præmisser, fik børnene hermed lov til at prøve kræfter med samme tankegang ved at eksperimentere og bygge deres helt egen individuelle børneby i LEGO® architecture klodser.