Oplev lugten af forladte steder

Jan Elhøj og Morten Kirckhoffs fotos af forladte steder i en udstilling på Dansk Arkitektur Center, der åbnede d. 14. juli.

Hvad sker der, når mennesket forlader en bygning og overlader den til naturen? Hvordan føles det at være i en forladt kirke, et hospital eller et tidligere hjem, hvor der er rester af en helt anden tid? Og hvordan lugter der i et hus, der har været uopvarmet i årevis?

I udstillingen ‘Forladte steder’ tog det publikum med på en fascinerende opdagelsesrejse rundt i hele verden til skjulte og utilgængelige bygninger og steder, der af den ene eller anden grund er blevet forladt og overladt til sig selv. Udstillingen viste udvalgte fotos som Jan Elhøj og Morten Kirckhoff havde taget gennem mere end 8 år som ‘Urban explorers’, hvor de havde trængt ind i bygninger, sovet i dem og taget fotos af dem, hvis det er lykkes at undgå vagter!

Urban Explorers

De fleste af os har i barndommen været på ekspeditioner til forladte steder, og opdaget tilgroede haver, tomme huse, nedlagte fabrikker, eller øde bydele. En lille gruppe mennesker kaldet Urban Explorers har taget barndommens ekspeditioner med sig ind i voksenlivet. Som en slags opdagelsesrejsende opsøger de steder, der normalt ikke er tilgængelige. Med afsæt i kodekset: “take nothing but pictures, leave nothing but footprints“, opdager, dokumenterer og kortlægger de glemte, ofte tomme og til dels hemmelige steder.

I udstillingen kunne man f.eks. opleve forladte biler, hvor træerne er vokset ind og har erstattet mennesket i førersædet. Eller fine, gamle villaer hvor der stadig ligger legetøj rundt omkring, men alting er dækket af et tykt lag støv. Der er også eksempler på forlystelsesparker, hvor der engang var børneskrig og skrål, men nu er der larmende stille. En film viser hvordan Jan Elhøj og Morten Kirckhoff får adgang til de forladte steder på en tur til Frankrig. Endelig var der en sektion af fotos, der er gemt bag et gardin, for her gemte sig nogle uhyggeligt og lidt voldsomme fotos.

Lugten af forladthed / forladte steder

Det første der slog en, når man kom til et forladt sted, er lugten! Derfor ville man i udstillingen også kunne sætte sig i en gammel sofa og opdage lugten af f.eks. gammelt tøj eller rustent jern. Gennem fotos, film og lugte får man på den måde et glimt af civilisationens forfald – og et indblik i, hvordan naturen tager sin hævn, og vinder det hele tilbage. Bygninger og byrum får liv gennem de mennesker, der bor eller arbejder i dem. Forladte steder handler derfor ikke om at møde mennesker, men derimod om hvordan der ser ud, når vi mennesker forsvinder.

Udstillingen kunne opleves gratis på Dansk Arkitektur Center indtil d. 11/9. D. 24. august kl 19-21 kunne man også høre Jan Elhøj og Morten Kirckhoff fortælle de vilde historier bag de fotos de har taget.

Udstillingen blev støttet af Real Dania