Copenhagen in Common: Ny udstilling hylder København som verdens Arkitekturhovedstad

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

​I 2023 er København udnævnt som verdens Arkitekturhovedstad af UNESCO. Det markerer Dansk Arkitektur Center med en storstilet sommerudstilling. Copenhagen in Common fortæller historien om Københavns stærke traditioner for at tænke i fællesskaber og borgerinddragelse. Men den fortæller også om, hvor der er plads til forbedring og brug for nytænkning.

København opfattes af mange som noget særligt og som en foregangsby, når det handler om at skabe gode byrum. År efter år bliver hovedstaden nævnt på diverse must-visit lister i toneangivende internationale medier. Men hvad er det egentlig, København kan? Hvordan skaber man livskvalitet i byen? Hvad skal der til for, at København kan fortsætte med at være en af verdens bedste byer at leve i? Og hvordan danner arkitekturen rammen om måden, vi er sammen på?

Det undersøger udstillingen Copenhagen in Common, der ser nærmere på, hvad det er, der ligger bag den københavnske succeshistorie – men også på, hvor den halter.

Fingerplan, cykelstier og havnebade

Copenhagen in Common folder historien om København ud fra den overordnede byplanlægning til en række unikke cases, der tegner byen den dag i dag. I en stor bymodel, placeret centralt i udstillingen, fortælles historien om Københavns udvikling fra skabelsen af Fingerplanen i 1947 og frem til i dag.

Udstillingen dykker ned i alt det, der har været med til at gøre København til en international succes fra den tidlige etablering af gågader i 1960erne, og den usædvanligt høje arkitektoniske kvalitet i de almene boliger og infrastruktur til cykelkultur, grønne byrum, borgerinddragelse, klimasikring og havnebade.

Kom med ud i byen

Udstillingen er bygget op som en by, hvor gæsten kan gå på opdagelse i forskellige kvarterer, der afspejles i udstillingsarkitekturen: Blå by, Grøn by, Tæt by og Den blandede by.

Havnebade, kajakklubber, østersbanker, nye broer, kulturinstitutioner og havneparker. Københavns havn er for alvor blevet byens blå fællesrum. I takt med at havnen er blevet attraktiv, er den også blevet et investeringsobjekt, og nye lejlighedskomplekser og kontordomiciler skyder op langs havnen som aldrig før. I Blå by kan man opleve havneprojekter, der har medvirket til at sætte København på verdenskortet men også andre, der har sat sindene i kog.

Når indbyggertallet stiger, og byen vokser, øges presset på byens grønne åndehuller. Trods krav om byparker, taghaver og gårdrum viser analyser, at københavnerne gennem det sidste årti har fået mindre natur per indbygger. I Grøn by undersøges naturen i byen – den, vi har, den, vi måske er på nippet til at miste og den, arkitekterne skaber.

Flere ønsker at bo i byerne, og derfor er vi nødt til at bo tættere og på færre kvadratmeter. Tætte byer er ofte mere bæredygtige, fordi man i en lille bolig forbruger mindre end i en stor, man er fælles om forsyninger som el, gas og vand. Ligesom der er et mindre behov for transport og lettere adgang til offentlige transportmidler. I Tæt by kan man opleve arkitektur, der forholder sig til København som kondenseret by og som, når den er bedst, bringer os tættere på hinanden.

Men selvom Københavnerne flytter tættere sammen, samler de sig ofte i boligområder og sociale miljøer med dem, de ligner mest. I Den blandede by vises nogle af de københavnske boligområder og byrum, som samler mennesker på tværs af kultur, alder, indkomst og religion.

Bagsiden af medaljen

København er ikke kun glittede billeder af cykelstier i morgensol og høje placeringer på diverse liveability-lister. Copenhagen in Common kaster også et kritisk blik på byen. Udstillingen rejser spørgsmål som: Hvad gør det ved livet i byen, hvis det kun er dem med de højeste indkomster, der har råd til at bo her? Hvem lades i stikken, når der designes moderne byrum? Hvordan bevarer vi det selvgroede og patinerede, som giver byen kant? Er det københavnske fællesskab for alle? Hvad giver vi køb på, når der er kamp om pladsen, og der skal findes nye områder at bygge på? Og hvad gør vi, når vi står ansigt til ansigt med klimakrisens stormfloder, tørke og stigende vandstande?

København set fra flere vinkler

Hvordan opleves Urban13 under Bispebuen af en 13-årig med anden etnisk baggrund fra blokkene i Lundtoftegade? Og hvordan opleves det af en ældre andelshaver fra det tilstødende Frederiksberg? Via et kommentarspor kan udstillingsgæster få et indblik i projekterne fra flere brugerperspektiver.

I syv film præsenteres gæsterne for personlige blikke på København, når kulturpersoner og borgere introducerer et tema eller et sted i byen, som de brænder for.

Fremtidens København: tre visioner

Dansk Arkitektur Center giver gulvet til tre tegnestuer, der hver især skitserer deres drømmeprojekt, som en mulig løsning på udfordringer med klimakrise og urbanisering – tegnet for og til fremtidens København.

Udforsk en menneskeskabt skov af tegnestuen SLA, der ser bynatur, som helt afgørende, når det kommer til at fremtidssikre København. Tegnestuen JaJa Architects giver deres bud på et bilfrit København, mens EFFEKT tegner fremtidens bolig med fokus på fællesskaber og bæredygtige løsninger.

Se mere om udstillingen her.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Arne V. Schlechs Fond, Beckett Fonden og den filantropiske forening Realdania.

Udstillingen løber fra 5. maj til 23. oktober 2023.

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan du opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.

Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Tak til

Udstillingen ‘Copenhagen in Common’ er udviklet af Dansk Arkitektur Center

Udstillingen er støttet af Realdania, Augustinus Fonden, Arne V. Schlechs Fond, Beckett Fonden

En særlig tak til alle samarbejdspartnere, der har bidraget til udstillingen

Anne Romme – Anton Allure – Arcgency – BIG – BOGL – Bonnie Mürsch – Black Iron Horse – Cecillie Tentau – CPH Village – Christianias Arkiv – Cobe – Dark Matters – Dissing+Weitling – EFFEKT – Godot Stangerup – Ingrid Baraka – Jan Gehl – Janis Karasevskis – JDS Architects – Kaj Thelander Jessen – Katinka – Kenneth Balfelt Team – Kit Løvendahl – KEINGART – SPACE_ ACTIVATORS – Kvadrat – Lundgaard & Tranberg – MAST / Magnus Maarbjerg – MANGOR & NAGEL – Mizz Privileze – Nicholas Woollhead – Nordisk Film – Ole Lykke – ONV – Pihlmann Architects – Platant Arkitekter – Rikke Rohr – Rønnow Arkitekter – Simon Witzansky – SLA – Spektrum Arkitekter – Susanne Wellm – Torben Eskerod – Urban 13 – Vandkunsten – White Arkitekter – ØsterGRO

Om Copenhagen in Common

 • Kuratorisk er udstillingen delt op i 4 zoner: Blå By, Grøn By, Tæt By og Mangfoldig By. I de 4 hovedzoner møder gæsten en række integrerede formidlingsspor.
 • I en stor bymodel placeret centralt i udstillingen fortælles historien om Københavns udvikling fra Fingerplanen i 1947 og frem til i dag. Modellen er blevet til i samarbejde med Dark Matters med illustrationer af Curated Works.
 • København i Fakta: Gennem udstillingen præsenteres gæsterne for forskellige fakta om København. Vidste du for eksempel at hver femte københavner har et udenlandsk pas? At en københavner i gennemsnit bruger 60% af sin indkomst på husleje? Eller at vi i gennemsnit cykler mere end 9 kilometer om dagen?
 • Byen i bevægelse: Hvordan oplever vi byens puls? I installationen Byen i bevægelse er gæsten med til at skabe byens puls. Når installationen er tom, går den nemlig i stå. Præcis som byen ville gøre det uden mennesker og liv.

Om udnævnelsen af København som verdens Arkitekturhovedstad.

 • København er verdens Arkitekturhovedstad i 2023. World Capital of Architecture er en ny titel, som UNESCO tildeler den by, der er vært for den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres. Titlen tildeles kun hvert tredje år.
 • Den danske hovedstad er blevet udvalgt på baggrund af byens innovative byudvikling og stærke traditioner for demokratisk og bæredygtig arkitektur, der er til inspiration for byer verden over.
 • Arkitekturåret er resultatet af et samarbejde mellem Wonderful Copenhagen, Arkitektforeningen og Københavns Kommune. Københavns kommune er ansvarlig for festivalprogrammet, og Dansk Arkitektur Center er hovedpartner sammen med UIA.
 • Hele året er DAC det naturlige epicenter for et væld af aktiviteter og udstillinger, som du ikke vil gå glip af.

Om UIA

 • Den 2-6. juli er København vært for UIA World Congress of Architects – der er verdens største kongres om bæredygtig arkitektur og byggeri, hvor der forventes 10-15.000 deltagere fra hele verden.
 • Temaet for kongressen i København er ‘Sustainable Futures – Leave No One Behind’
 • Som del af kongresbilletten får man som deltager gratis, ubegrænset adgang til Dansk Arkitektur Center (DAC) og huset summer af liv hver dag – helt til kl. 22.
 • Ambitionen er at skabe global og lokal opmærksomhed om Københavns arkitektur i bred forstand. Der vil være stor international bevågenhed, og 2023 er derfor en oplagt mulighed, for at vise hvad danske tegnestuer har at byde på, når det kommer til bæredygtig arkitektur og liveability.