DAC løfter sløret for programmet på Arkitekturens Dag

Kontakt

Senior Press Officer Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Mandag den 2. oktober 2023 er det Arkitekturens Dag. Dansk Arkitektur Center (DAC) inviterer alle til en festlig fejring af dagen, der også markerer kulminationen på et år i arkitekturens tegn med København som Arkitekturhovedstad. Dagen byder på en lang række gratis aktiviteter for store og små, der udspringer fra den anmelderroste udstilling Copenhagen in Common – og med åbent helt til kl. 21.00.

Arkitekturens Dag fejres over hele verden den første mandag i oktober. Dagen sætter spot på arkitekturens betydning for vores livskvalitet, men også hvordan arkitektur kan være med til at finde løsninger på klimaudfordringer. I DAC har en ellers almindelig mandag udviklet sig til en regulær festdag – med over 3.000 gæster i 2022 – og i 2023 forventes succesen at gentages.

Programmet for Arkitekturens Dag 2023 inkluderer:

 • Inspirerende talks og musik: Knud Romer og Katinka vil deltage i en samtale om byen er for alle, og Katinka sørger også for musik undervejs
 • Arkitekturquiz med Adrian Hughes: Både publikum og to hold kan udfordre deres viden og bl.a. gætte, hvilke bygninger Adrian mimer i en sjov quiz. Holdene består af arkitekturanmelder på Berlingske Holger Dahl og adm. direktør i SLA Mette Skjold overfor Dansk Arkitektur Centers adm. direktør Kent Martinussen og Lone Wiggers
 • Familieværksted: Børnene kan deltage i ansigtsmaling og sjove familieaktiviteter.
 • Guidede omvisninger: DAC tilbyder guidede omvisninger og endda pensionerede arkitekter, der deler røverhistorier og personlige perspektiver på arkitektur i So Danish! udstillingen.

Øget interesse for arkitektur og bæredygtig byudvikling

I 2023-2026 er København udnævnt til verdens Arkitekturhovedstad af UNESCO og UIA. Som en af de primære partnere bag Arkitekturhovedstads-programmet er Dansk Arkitektur Center epicenteret for en bred vifte af aktiviteter, udstillinger og events. I løbet af året har man oplevet en stigende interesse for arkitektur, design og bæredygtig byudvikling, som afspejler sig i de mange glade gæster.

Dorthe Weinkouff Barsøe, vicedirektør hos DAC udtaler:

”Helt overordnet er DAC sat i verden for at skabe dialog om arkitektur med flest muligt, hvad enten de ved en masse i forvejen eller ej. Vi kan se på antallet af gæster i DAC og brugere af vores digitale platforme, at flere og flere deltager i den samtale. Arkitekturens Dag er en perfekt anledning til at få endnu flere til at engagere sig i det vigtige område, ikke mindst på grund af den gratis entré og de mange ting der foregår i huset på dagen.”

Det er især udstillingerne So Danish! – Danmarks første nationale arkitekturgalleri – og Copenhagen in Common, der har tiltrukket de arkitekturinteresserede gæster. Og med Arkitekturens Dag kommer endnu en mulighed for at engagere sig.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) siger:

”Arkitektur kan være med til at rykke os på klimafronten, hvis vi har fokus på genanvendelse og bevaring, og hvis vi med respekt for historien udvikler byen i en mere grøn retning fremfor at rive ned og bygge glaspalæer. I år har vi haft ekstra meget fokus på arkitektur, og vi kan bruge Arkitekturens Dag fremover til at huske hinanden på, alt det vi har talt om i forbindelse med København som Arkitekturhovedstad.”

Arkitekturens Dag i DAC er i samarbejde med Arkitektforeningen og Arkitekturhovedstad 2023.

Om Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. Her kan man opleve udstillinger, ture, events, shoppe design-produkter og nyde den spektakulære udsigt over byen fra caféens store tagterrasser.

Det finansielle grundlag er et offentligt-privat partnerskab mellem foreningen Realdania og staten repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Indenrigs- og Boligministeriet.

Om Arkitekturens Dag

Arkitekturens Dag blev startet i 1988 af den international arkitektforening UIA. I Danmark er Arkitektforeningen tovholder på begivenheden. Dagen fejres med events og aktiviteter i hele landet, der viser arkitekturens betydning for samfundet og vores daglige liv.

Program i DAC på Arkitekturens Dag

Hele dagen: Gratis adgang

 • 10.00: DAC åbner
 • 11.00-13.00: Mød en arkitekt – personlige omvisninger med medlemmer af Arkitektforeningen
 • 13.00-13.45: Omvisning i ’Copenhagen in Common’ (på dansk)
 • 15.00-19.00: Familieværksted m. plantetryk og ansigtsmaling
 • 15.30-16.15: Arkitekturquizzen m. Adrian Hughes
 • 16.30-18.00: Talk med Knud Romer og Katinka: Er der plads til alle i?
 • 17.00-18.00: Aftentur i Inderhavnen
 • 18.30-19.15: Omvisning i ’Copenhagen in Common’ (på engelsk)
 • 17-20: Dagens ret i DAC cafe
 • 21.00: Tak for i aften

Læs mere om programmet her