I dialog med verden

Ny arkitektur er meget mere end flotte bygninger, store glasfacader og svungne former. Det kan man opleve på udstillingen ”I dialog med verden”, årets første udstilling i Dansk Arkitektur Center, som åbner den 18. januar. En udstilling der viser, hvordan arkitekter i dag forpligter sig langt ud over det æstetiske når de giver form til deres bygninger.

Ny udstilling i Dansk Arkitektur Center

18. januar – 10. marts 2013

Pressen har mulighed for at se udstillingen torsdag d. 17. januar mellem kl. 10.00 og 12.00, hvor de tre tegnestuer vil være repræsenterede.

I udstillingen “I dialog med verden” inviterer tre markante danske arkitektvirksomheder – Henning Larsen Architects, schmidt hammer lassen architects og ADEPT – indenfor og fortæller hver deres ucensurerede historie om, hvad det vil sige at arbejde med arkitektur i det 21. århundrede. Og om hvordan de blandt andet forholder sig til borgere, kultur, historie og byens strukturer, når de giver form til ny arkitektur.

Samlet giver de tre arkitektvirksomheder os en sjælden mulighed for at opleve de mange sider af ny arkitektur, som ellers ikke er umiddelbart synlige: nemlig de mange komplekse sammenhænge, arkitekten må indgå i, før arkitekturen kan få sin endelige form.

 

En arkitekt skal stille spørgsmål


Henning Larsens Architects arbejder ud fra en filosofi om, at man skal lytte og lære før man tegner, og har valgt at omdanne en del af udstillingen til et levende tegnestuemiljø. Her vil studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole udvikle nye forslag til Københavns fremtidige indretning i dialog med publikum, som opfordres til at blande sig. Gennem udvalgte projekter fra ind- og udland, blandt andet det store Harpa koncert- og konferencecenter i Reykjavik, skabt i samarbejde med kunstneren Olafur Elisson, viser Henning Larsen Architects, hvordan konteksten – historien, kulturen og forestillingerne om fremtiden – er afgørende for, hvordan bygninger i sidste ende bliver formet.

 

Arkitektur skal give noget tilbage til samfundet


schmidt hammer lassen architects’ grundsætning er, at arkitektur skal give noget tilbage til samfundet, og de er derfor optagede af at undersøge, hvordan den færdige arkitektur påvirker livet i bygningerne. Gennem eksempler på byggerier fra ind- og udland får publikum indblik i hvordan schmidt hammer lassen architects’ bygninger bliver formet og modtaget af brugerne – for eksempel hvordan den barske sociale virkelighed i London blev afgørende for udformningen af en ny skole og forandrede hverdagen for kvarterets unge.

 

Byen som et overdrevet interiør


For arkitektvirksomheden ADEPT, er eksperimentet vejen til at forstå hvordan arkitekturen kan spille sammen med den by, der omgiver dem. Modellen er ADEPTs vigtigste redskab til at undersøge, hvordan en bygning virker på stedet, og publikum inviteres derfor til at gå på opdagelse i et væld af modeller i alle størrelser og former.

Udstillingen “I dialog med verden” er skabt i samarbejde med Henning Larsen Architects, schmidt hammer lassen architects og ADEPT. Udstillingen er støttet af Realdania.