Grønland – Sæt kurs mod verdens centrum
Det er ikke tilfældigt, at publikum som det første træder ind i et grønlandsk hjem, når de besøger Dansk Arkitektur Centers nye udstilling, som åbner på Kulturnatten på fredag. I Grønland er boligen – og arkitekturen – bogstaveligt talt rammen for liv, og uden arkitektur kan man ikke overleve. Udstillingen ”Grønland – sæt kurs mod verdens centrum” sætter fokus på arkitekturens rolle i udviklingen af fremtidens grønlandske samfund med afsæt i de muligheder, men også udfordringer, som landet står overfor.
“I udstillingen prøver vi at se på, hvordan arkitektur kan være med til at forme Grønlands fremtid, hvordan den kan være med til at afspejle, hvordan Grønland er i dag, og hvordan den kan være med til at forløse nogle af de tanker og drømme, man i Grønland har om en fremtid”, fortæller Minik Rosing, professor i geologi og udstillingens kurator.
En rejse ind i fremtiden
Udstillingen er derfor både en rejse ind i fremtiden, en rejse mod det store land mod nord og en rejse rundt i landets udfordringer og potentialer. Fra den lille skala til den store stilles der skarpt på boligen, byen, samfundet og landet. Ud fra hvert deres tema, har danske og grønlandske arkitekter sammen med etnologer, ingeniører og kunstnere udviklet projekter, der forholder sig til de udfordringer, som Grønland i disse år står overfor i forhold til klimaforandringer, forekomster af råstoffer og øget politisk selvstændighed.
Det er konkret blevet til en række konkrete bud på blandt andet en ny arktisk byggeskik, et kontroversielt forslag til en kombineret superhavn og international lufthavn og til en ny byudviklingsmodel. Ud over projekterne, som præsenteres i film, modeller, visualiseringer og tekster, bliver publikum også konfronteret med den store barske grønlandske natur og et stykke af jordens historie i form af en 3.800.000.000 år gammel sten. I udstillingen kan man desuden se filmen Possible Greenland, en dokumentarfilm, der følger en af de medvirkende arkitektvirksomheder fra projektets start i Grønland til den første præsentation af udstillingen ved den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2012.
Udstillingens projekter:
En ny arktisk byggeskik
Kan man skabe en ny form for bolig, der er i tæt dialog med både by, mennesker og natur? Det giver Tegnestuen Vandkunsten sammen med de to grønlandske arkitektvirksomheder, Qarsoq Tegnestue og Clement & Carlsen Arkitekter et bud på. De har udviklet en ny boligtype – en ny arktisk byggeskik, hvor fleksible kasser udgør kernen i boligen og klimaet udnyttes. Et hus, der tilpasser sig fjeldet og ikke omvendt.
En åben by for alle
Hvordan skaber man en by, der passer i skala til den lokale befolkning og samtidig kan rumme passagerer fra et krydstogtsskib og flere tusinde minearbejdere på midlertidigt ophold? Henning Larsen Architects har sammen med David Garcia Studio (nu MAPT Arkitekter) og den grønlandske arkitektvirksomhed KITAA Arkitekter udarbejdet et forslag til en ny byudviklingsmodel, hvor arkitekturen binder lokalbefolkningen og de besøgende sammen ved hjælp af fleksible bygningstyper, der kan have forskellige funktioner. For eksempel kan et fodboldstadion også fungere som skøjtebane, koncertsal og velkomsthal for krydstogtsturister.
Nye forbindelser
Ekstreme vejrforhold og klimaforandringer gør det muligt og nødvendigt at tænke nye forbindelser for skibs og flytrafik i Grønland, hvor ingen byer er forbundet med veje.
Tegnstuen BIG – Bjarke Ingels Group har sammen med Tegnestuen Nuuk, Julie Edel Hardenberg og Inuk Silis Høegh skabt et projekt, der kombinerer en ny lufthavn og superhavn uden for Nuuk og imødekommer de behov, der blandt andet opstår, når der skal sejles nord om Grønland.
10 spørgsmål til debat
Stigende udgifter og faldende indtægter betyder at Grønland står overfor at skulle træffe en række nødvendige valg i forhold til at skabe en bæredygtig økonomi.
Den grønlandske arkitektvirksomhed tnt Nuuk har sammen med danske Elkiær + Ebbeskov Arkitekter og rådgivningsvirksomheden Hausenberg (nu carlberg/christensen) formleret 10 spørgsmål, som Grønland skal diskutere, hvis løsningerne skal findes.
Venedig, Nuuk og København
Udstillingen blev første gang præsenteret på den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig 2012 under titlen “Possible Greenland”, hvor 148.000 internationale gæster besøgte den. I februar 2013 åbnede udstillingen i Katuaq kulturhus i Nuuk, hvor den grønlandske befolkning fik mulighed for at se projektet og deltage i debatten.
Udstillingen i Dansk Arkitektur Center under titlen “Grønland – sæt kurs mod verdens centrum” er således den foreløbige kulmination på en rejse, der har engageret grønlandske og danske arkitekter, politikere, kunstnere og virksomhedsledere i bl.a. Nuuk, Ilulissat, Venedig og København.
Grønland – sæt kurs mod verdens centrumer kurateret af professor Minik Rosing og medkurator NORD Architects Copenhagen.
Medvirkende:
tnt nuuk, ELKIÆR + EBBESKOV arkitekter, Hausenberg, Clement & Carlsen Arkitekter, Qarsoq Tegnestue, Tegnestuen Vandkunsten,Tegnestuen Nuuk, BIG – Bjarke Ingels Group, Julie Edel Hardenberg, Inuk Silis Høegh, KITAA Arkitekter, David Garcia Studio, Henning Larsen Architects, Bolatta Silis Høegh, Conditions Magazine, TERROIR, Boris Brorman Jensen, Arkitektskolen Aarhus, CEBRA Arkitekter, Transform Arkitekter, Arktisk Ingeniør v/ Sanaartornermik Ilinniarfik i Sisimiut og Danmarks Tekniske Universitet, DTU Management Engineering
Udstillingen “Grønland – sæt kurs mod verdens centrum” i Dansk Arkitektur Center er støttet af Realdania.
Possible Greenlander støttet af Kulturministeriet, Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, Realdania og sponsoreret af Shell, Royal Arctic Line, Rambøll, Dreyers Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Colorgruppen, Vink Plast og Neschen.
Debatter, workshops og omvisninger
I tilknytning til udstillingen vil der være debatter og foredrag, der sætter udstillingens temaer til debat. Hver søndage er der gratis omvisning i udstillingen, og der vil være løbende workshops for familier. Udstillingen har desuden et særligt børnespor, hvor man kan tage på sin egen Grønlandsekspedition.