Unge arkitekter kommer med visionære forslag til gamle arbejdskvarterer

Hvis det står til de to vinderteams i den danske del af den tværeuropæiske arkitektkonkurrence for unge arkitekter, EUROPAN 12, skal Dybbølsgade på Vesterbro i København forvandles til en stor fælles gård, og der skal kastes ‘urban lokkemad’ ud i Vestbyen i Aalborg for at involvere borgerne i byudviklingen. Vinderne er netop offentliggjort ved en prisoverrækkelse i Dansk Arkitektur Center.

“Begge vinderprojekter er kendetegnet ved at de på fornem måde har læst de to steder og forstået stedernes særlige kvaliteter. Vinderprojekterne bygger videre på de kvaliteter med arkitektoniske og sociale virkemidler. København og Aalborg har fået det, de har bedt om – og meget mere.”siger Jan Christiansen, formand for dommerkomiteen for EUROPAN 12 Denmark.

“Forhåbentligt kan vi, som en del af en ny generation, være med til at udvikle et arkitektonisk sprog, der giver mening for os og som vi kan identificere os med. En brugbar og inkluderende arkitektur, der kendetegnes ved en forståelse for de mennesker der skal benytte den og for de omgivelser og sammenhænge den indgår i”,siger vinderne fra Tegnestuen hildeband wedderkind bundgaard

I dag er vinderne af EUROPAN 12, blevet offentliggjort over alt i Europa. Danmark har deltaget i konkurrencen med to grunde i byerne Aalborg og København. I Aalborg vandt en italiensk og montenegrinsk arkitekt med projektet “Das Andere”, et projekt, der ud fra en filosofisk tilgang til planlægning arbejder strategisk med ‘urban lokkemad’ i Vestbyen. I København vandt et dansk team med projektet “Vores gård i gaden”, et projekt, der bl.a. fokuserer på at omdanne Dybbølsgade til en fælles gårdhave.

EUROPAN er derfor et godt sted at kigge hen, hvis man vil vide, hvad der rører sig blandt unge europæiske arkitekter, og i år har de to danske byer fået to visionære bud på, hvordan man kan udvikle gamle bykvarterer og skabe nye identiteter. I år har konkurrencedeltagerne skulle forholde sig til en karrébebyggelse ved Dybbølsgade på Vesterbro i København samt hele bydelen Vestbyen i Aalborg. Begge bydele er gamle arbejderkvarterer og de præmierede projekter har gjort sig mange overvejelser omkring de nye identiteter, der skal opbygges, samt hvordan man kan skabe en rummelig by med plads til alle.

Fra gade til gårdhave

Vindere: Rune Jørgensen, Ditte Marie Hildebrand samt Laura Wedderkind Bank (Danmark)

I København vandt projektet “Vores gård i gaden”, der sætter fokus på vand og dagslys og på at omdanne gaden til en fælles gårdhave. Bag projektet står arkitekterne Rune Jørgensen, Ditte Marie Hildebrand samt Laura Wedderkind Bank. Juryen valgte dette projekt pga. de gennemtænkte løsninger, der vil kunne genbruges i andre boligkarreer i København og i andre byer i verden.

Urbane lokkemidler

Vindere: Gianmaria Soccí (Italien) og Andrijana Sekulic (Montenegro)

Vinderprojektet “Das Andere” i Aalborg, som er udarbejdet af Gianmaria Soccí (Italien) og Andrijana Sekulic (Montenegro), beskriver i deres forslag en byudvikling, der har forhandling med byens borgere i centrum. Projektet sætter fokus på fire steder, der kan fungere som ‘lokkemad’ til at få borgerne involveret i byudviklingen, idet det er steder, der skiller sig ud og derfor vil kunne skabe nye kollektive identiteter og minder. Juryen valgte især projektet pga. den strategiske tænkning, der lå til grund for projektet.

To win EUROPAN 12 is for us a major achievement as it demonstrates that the research that we are bringing forward is aligned with one of the most exciting constellations of architectural intelligentsia of today,udtaler Gianmaria Socci.

Om EUROPAN

Den første EUROPAN konkurrence blev afholdt i 1988 og har gennem de sidste 25 år været en unik international platform for viden, diskussion og udvikling af europæiske urbanitet for både unge arkitekter og europæiske byer. Konkurrencen fremhæver talentmassen blandt de unge europæiske arkitekter og giver dem en mulighed for at realisere deres ideer og visioner i konkrete opgaver. Undervejs i konkurrenceforløbet mødes de deltagende byer, jury og vindere til en række internationale seminarer, hvor man udveksler viden på tværs af Europas grænser.

Præmiesum: 1. præmien er euro 12.000 og 2. præmien er på euro 6.000.

Antal forslag til projektgrund i København: 36

Antal forslag til projektgrund i Aalborg: 14

Sekretariatet for EUROPAN Danmark varetages af Dansk Arkitektur Center. EUROPAN er støttet af Kulturministeriet og de deltagende kommuner; Aalborg Kommune og Københavns Kommune.

Se vinderne fra hele EUROPAN Europe