Havnen er din- Københavns havn før og i fremtiden

“Havnen er i dag noget helt andet end den var for bare ti år siden. Med udstillingen HAVNEN ER DIN vil vi gerne tage byens borgere og besøgende med både tilbage i havnens historie og ind i fremtidens havn. Med udstillingen viser vi, hvordan havnen i dag er blevet Københavns nye store byrum, og vi har skabt en udstilling, der appellerer til hele familien, og som foregår både her i Dansk Arkitektur Center og ude i havnen”, fortæller Nanna Bjerre Hjortenberg, programchef i Dansk Arkitektur Center.

“Havnen har gennem tiderne været skueplads for arbejderkampe, kulturkampe og tvekampe mellem offentlige og private aktører – mellem græsrødder og politikere – mellem ejere og brugere. Og er stadig i dag en kampzone for mange forskellige interesser. Med udstillingen HAVNEN ER DIN ønsker vi at vise, hvordan havnen udvikling er skabt i et spændingsfelt mellem tilfældigheder, planlægning og benhård business. Og i sidste ende af de mange offentlige og private aktører, som sætter sig for at være med til at præge den”,siger Nanna Bjerre Hjortenberg.

Stor ny udstilling i Dansk Arkitektur Center sender publikum på en rejse gennem Københavns Havns historie og ind i fremtiden.

 

Pressen inviteres til at se udstillingen torsdag d. 21. marts kl. 10, hvor programchef Nanna Bjerre Hjortenberg viser rundt. Tilmelding til presseansvarlig Line Juul Greisen på ljg@dac.dk

Udstillingen “HAVNEN ER DIN – Københavns Havn før, nu og i fremtiden” vises i Dansk Arkitektur Center 22. marts – 16. juni 2013 og fortsætter ude i havnen hele sommeren.

Dansk Arkitektur Center sætter fokus på den rivende udvikling i Københavns Havn, i den stort anlagte udstilling HAVNEN ER DIN. Publikum inviteres med på en rejse gennem havnens historiske udviklingfra militær- og industrihavn, til kulturhavn og rekreativt område i dag, hvor havnen for alvor er kommet tilbage til byen og borgerne.

HAVNEN ER DIN er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Københavns Museum, Københavns Kommune og Gehl Architects. Projektet er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Realdania og Nordea-fonden.

Havnen er den nye søndagstur

Havnebade, kajakklubber, østersbanker, nye broer, kulturinstitutioner, kontordomiciler og havneparker. Havnen er for alvor ved at vende tilbage til byen efter industrien flyttede ud. I år åbner Inderhavnsbroen sammen med flere mindre broer, og der skabes en helt ny forbindelse rundt om Københavns inderhavn. Med ét bliver det muligt at gå en tur rundt om havnen, som vi i generationer har gjort det rundt om søerne.

Broerne kommer

I år ser Inderhavnsbroen, Cirkelbroen og to andre nye broer dagens lys i Inderhavnen og vil for alvor skabe nye muligheder for byens cyklister og fodgængere, der kan skyde genvej over havnen mellem indre by og Christianshavn. I udstillingen kan publikum få indblik i de nye broer og nærstudere den nye Inderhavnsbro i en kæmpe model, hvor man selv kan prøve at åbne og lukke skydebroen. Skydebroen er i øvrigt den første af sin slags i Europa, og er i sig selv en ingeniørmæssig bedrift.

Fra militær og industri til kulturbyggeri og nye muligheder

Publikum bliver ført igennem havnens historiske spor – det historiske vingesus – hvor man får indblik i begivenheder og episoder, der har været afgørende for at havnen ser ud som den gør i dag. Hør fx om dengang sojakage-fabrikken sprang i luften og efterlod en særlig forurenet havn, og tag med tilbage til midten af 1800 tallet, da Kvæsthusbroen blev anlagt – der hvor Skuespilhuset ligger i dag og pladsen på Kvæsthusmolen er ved at tage form. Eller få historien om dengang de lokale Christianshavnere smed international stjernearkitekt ud af Krøyers Plads.

Havnebadene og andre pionerprojekter

Med et blik på udvalgte pionerprojekter som Havnebadet, Skuespilhuset og Kvæsthusmolen og Bryggebroen, der har banet vejen frem mod en ny brug af havnen, kan publikum også kigge med ind i den nære fremtid og se, hvordan kommende havneprojekter, som Bryghusprojektet, vil være med til at trække bylivet fra centrum omkring Strøget ned omkring havnen og resultere i en helt ny og levende havnefront.

En udstilling for hele familien

HAVNEN ER DIN er også en børneudstilling, hvor de yngste kan gå på opdagelse gennem et særligt sansespor i børnehøjde. Her kan man med alle sanser se, lytte, lugte og føle sig frem i særlige sansekasser, og efterfølgende blive inspireret til at gå på opdagelser ude i havnen på jagt efter særlige havneobjekter.

I hele påskeferien kan man desuden bygge LEGO broer i den store LEGO Architecture Workshop, “Bro bro brille”.

Gå på opdagelse i havnen

HAVNEN ER DIN er mere end en udstilling og de besøgende opfordres til efterfølgende selv at gå på opdagelse i havnen.

På udvalgte steder langs havnekajen er der opstillet hotspots hvorfra man kan opleve udviklingen fra industri- til rekreativ havn, og høre fortællinger om havnen før, nu og i fremtiden i en række nye lydfortællinger, der også kan hentes som podwalks hjemmefra eller i udstillingen.

På guidede ture, til fods til vands eller på cykel kan man i hele udstillingsperioden og resten af sommeren gå på opdagelse i havnen.

Fotokonkurrence på Instagram

Er man på den sociale billedplatform, Instagram og har blik for nye, sjove måder at bruge Københavns Havns mange kendte og mindre kendte områder, kan man tilføje hashtagget #havnenerdintil sine fotos.

Pressemeddelelse