Instant urbanism

Pressemeddelelse, faktaark og pressebilleder til udstillingen Instant Urbanism, der vises i Dansk Arkitektur Center den 14. marts – 1. juni 2008.

Den 14. marts – 1. juni 2008 i Dansk Arkitektur Center

Officiel åbning torsdag d. 13. marts kl. 16-18. Åbningstale ved kurator Francesca Ferguson.
Udstillingen er åben for pressen torsdag d. 13. marts fra kl. 11
Fra den 30. marts er der gratis omvisninger i udstillingen hver søndag kl. 12 og 14 (mod betalt entré).


Udstillingen i DAC er finansieret af Realdania

Hvordan skaber vi byer, og hvem skaber vi byer for? Hvad betyder det, at arkitekturen tilhører alle? Og hvad er de sociale konsekvenser af den kraftige urbanisering? Det er nogle af de spørgsmål, publikum stilles overfor på udstillingen INSTANT URBANISM, der åbner i Dansk Arkitektur Center (DAC) den 14. marts 2008.

Udstillingen kaster et kritisk blik på vores måde at udvikle storbyer på og viser over 30 internationale og danske projekter, der tænker byen anderledes, definerer den på ny og skaber plads til mennesket og mellemmenneskelige relationer.

Flygtig og legende arkitektur

Med kunsten, legen og improvisationen som arbejdsredskaber, giver de udstillende arkitekter, kunstnere og designere deres bud på alternative måder at forstå, organisere og skabe byrum på: Stilladser omdannet til vertikale byrum med campingvogne og haver løftet højt over jorden. Containere stablet oven på hinanden og genbrugt som små kontorer med vinduer, døre og altaner. Mobile oppustelige plastiktelte i stærke farver distribueret til hjemløse og en etageejendom i bydelen Delfshaven i Rotterdam, der er malet blå for at gøre opmærksom på et nedrivningsmodent kvarter med tomme og forladte bygninger. Dette er blot nogle af de udstillede projekter, der vises på udstillingen gennem video, fotografier, skitser og tekster.

I situationismens fodspor

INSTANT URBANISM følger i sporet af bevægelsen Situationist International og deres radikale forslag til arkitektur og byrum. Situationismen var en kunstnerisk og politisk avantgardebevægelse i 1960’erne og 70’erne, der var særligt optaget af, hvordan det urbane miljø påvirker mennesker. Bevægelsen kæmpede bl.a. mod det, de kaldte for det “gryende forbrugersamfund” og var meget kritiske over for den konsumentdrevne udvikling af storbyer. I stedet mente situationisterne, at byen skulle reorganiseres ud fra den præmis, at borgerne selv var med til at skabe og bestemme, hvor og hvordan de ville bo og leve.

INSTANT URBANISM tager de besøgende med på en rejse gennem bevægelsens visioner og historiske baggrund, og viser hvordan teorierne kan bruges i samtidens arkitektur og byudvikling.

Deltagere:

Archigram / Cedric Price / Gordon Matta Clark / Hans Hollein / Haus-Rucker-Co / Kisho Kurokawa / Reyner Banham / Yona Friedman / Atelier Bow-Wow / Diller Scofidio + Renfro / Florentijn Hofman / Heri&Salli / IaN+ & Marco Galofaro / Lacaton & Vassal / Lucy Orta / Electroland / Michael Rakowitz / Søren Martinsen / NL Architects / Observatorium / Permanent Breakfast / Bureau DeTours / Carlos Martinez & Pipilotti Rist / Christoph Steinbrener & Rainer Dempf / Bernard Tschumi / Urban Space Management Ltd. / Peter Fattinger, Veronika Orso, Michael Rieper / Complizen Planungsbüro / PPAG Popelka Poduschka Architekten / Collectif Exyzt / Interbreeding Field / Laurent Hazgui / Deane Simpson & Jörg Stollmann / Santiago Cirugeda / Srdjan Jovanovic Weiss / Anja Hansmann &Ebru Karaca / Julie Angel / Ruedi Baur / Citámbulos.

INSTANT URBANISM – en udstilling af S AM Schweizerisches Architekturmuseum, Basel. Kurateret af Francesca Ferguson (S AM). Visningen på DAC er den første uden for Schweiz. Udstillingen i DAC er finansieret af Realdania.

INSTANT URBANISM – på sporet af situationisternes teorier i samtidens arkitektur og urbanisme vises i Dansk Arkitektur Center fra den 14. marts – 1. juni 2008

×