Vil du forandre et sted i din by? – Så byg det op!

Nu bliver der stillet skarpt på borgernes muligheder, råderum og handlekraft i deres nærmiljø. For alle kan være med til at gøre deres by til et bedre sted at være. Kom med jeres forslag til ‘Byg det op’.

“Med denne event giver vi alle i hele landet mulighed for at komme med deres ideer og forslag til hvordan deres nærmiljø kan indrettes. Vi ønsker, at vende den gængse opfattelse af arkitektur på hovedet og vise, at god arkitektur kan være meget mere end ikon-byggeri. Legepladsen, læskuret, tankstationen og cykelstien er også arkitektur. Alle de fysiske rammer, der omgiver os har betydning for det levede liv. Og i ‘Byg det op’ kan borgerne få mulighed for at komme med deres bud på, hvordan et konkret sted i deres by- eller landområde kan forandres til det bedre,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør for Dansk Arkitektur Center.

Mandag den 15. april lancerer DR og Dansk Arkitektur Center (DAC) en ny stor medie- og arkitekturevent under overskriften ‘Byg det op!’. Her bliver alle i hele landet opfordret til at kigge sig omkring i deres nærmiljø og pege på steder, der rummer muligheder til gavn for fællesskabet. Måske drømmer man om at forvandle en nedlagt butik til en balsal, en lukket kirke til byens nye mødested, eller få både børnefamilier og øldrikkere til at trives side om side på torvet. Byen og de fælles steder er mulighedernes legeplads for arkitektur, hvor kun fantasien sætter grænser.

Landsdækkende konkurrence

Omdrejningspunktet for ‘Byg det op’ er en landsdækkende konkurrence, hvor der skal findes frem til fire projekter, der bliver realiseret med hjælp fra nogle af landets mest interessante unge arkitekter, rådgivere og med økonomisk støtte på op til 1,6 millioner kroner. Men det er også et langt mediefokus på de redskaber og muligheder, som arkitekturen rummer for dem, der vil gøre en forskel, løse et problem eller imødekomme et behov på det sted hvor de bor. Og for at vise, at med forholdsvis små økonomiske midler kan man løfte meget på et sted, når bare engagementet er til stede. Landet over vil der blive arrangeret aktiviteter, som inviterer til oplevelse, handling og dialog med kulturpersoner, kreative iværksættere, arkitekter og fagfolk.

Fokus på nødvendighed, drømme og visioner

DRs kulturdirektør Morten Hesseldahl siger:
“‘Byg det op’ er et godt eksempel på moderne public service. Her sættes borgerengagement og høj faglighed i spil og bliver til en fælles diskussion om, hvordan vi indretter de fælles offentlige rum. Projektet sætter fokus på nødvendighed, på drømme og visioner samt viden om arkitektur og beslutningsprocesser med det formål at understøtte lokale fællesskaber rundt om i Danmark.” Han tilføjer: “Samarbejdet med Dansk Arkitektur Center gør det muligt at brede et unikt projekt som ‘Byg det op’ ud, så det både kan blive til programmer, aktiviteter og helt konkrete resultater.”

Særligt univers på dr.dk

Hele forløbet dækkes tæt af DR på radio, tv og web. Der sker i form af programmer og indslag fra aktiviteter og debatter.  Det er her, man skal tilmelde sit forslag eller sin ide ved at beskrive den i tekst, lyd, billede eller video og tilføje den til et interaktivt danmarkskort. På websitet kan man udforske andres forslag, følge med i seneste nyt, finde inspirationsmateriale, baggrund med mere.

‘Byg det op’ er udviklet i samarbejde mellem DR og Dansk Arkitektur Center i partnerskab med Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg med rådgivning fra COWI.