Mennesker foran BLOX

Foto: Pihlmann Architects

Build of Site

Udstilling

2025

Sted

Arkitekturbiennalen i Venedig, Italien

Følg med

Se opdateringer fra Den danske Pavillon på Instagram

Under overskriften Build of Site undersøger det danske bidrag ved Arkitekturbiennalen i Venedig i 2025, hvordan genanvendelse af eksisterende byggeri og ressourcer kan løse nogle af de mest pressende udfordringer i arkitekturen. 

Bag udstillingen står arkitekt Søren Pihlmann, der med afsæt i Arkitekturbiennalens overordnede tema, “Intelligens. Natural. Artificial. Collective.”, undersøger hvordan vi kan finde ny værdi i de bygninger, der allerede findes. Til Arkitekturbiennalen sætter udstillingen i Den danske Pavillon konkret fokus på vedligeholdelse af pavillonen selv gennem anvendelse af de ressourcer, der allerede er i bygningen. Søren Pihlmann demonstrerer hermed hyperlokale metoder for genanvendelse af bygningers materialer. Udstillingen præsenteres som en teknisk og æstetisk formidling af en igangværende proces – som et work in progress. 

Som led i sin kuratering gennemfører Søren Pihlmann en omfattende undersøgelse af Den danske Pavillon for at finde nye måder at bruge bygningens materialer på. Udstillingen viser, hvordan vi kan fremme mere bæredygtige og ressourcebevidste byggemetoder ved at kombinere eksisterende materialer med utraditionelle bindemidler og moderne teknologi. Hermed fremvises en ny arkitektonisk praksis, hvor formgivningen tager udgangspunkt i det, der allerede findes på stedet. 

Foto: Hampus Berndtson

En ny tilgang til materialers værdi 

“Vi har allerede skabt det, vi har brug for. Derfor skal vi blive bedre til at forstå og finde værdi i det, der findes,” forklarer Søren Pihlmann. 

Build of Site udfordrer vores traditionelle opfattelser af materialers værdi ved at vise, hvordan eksisterende komponenter fra byggeprojekter kan få nyt liv. Udstillingen har til formål at inspirere omverdenen til at adoptere en ny ressourcebevidst tilgang med respekt for stedets iboende kvaliteter og potentialer.  

Besøgende i Den danske Pavillon inviteres til at opleve et øjebliksbillede af en eksperimenterende proces, hvor man kan opleve, hvordan bygningens egne ressourcer recirkuleres og anvendes i en ny form. Her fremvises de tekniske og arkitektoniske processer, og gæsterne får adgang til et kunstnerisk vidensarbejde, der normalt er skjult for de fleste. Udstillingen demonstrerer derved de økonomiske, miljømæssige og æstetiske potentialer ved nye og radikale måder at genanvende velkendte ressourcer på. 

En open source-vision for fremtidens byggeplads 

Udstillingen gennemføres i samarbejde med førende akademiske institutioner, håndværkere og materialespecialister, herunder fra Det Kongelige Akademi, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og ETH Zürich. Denne tværfaglige indsats gør det muligt at forene teknologisk udvikling med lokal ressourceanvendelse.  

Build of Site giver et indblik i en nytænkende tilgang til bæredygtigt byggeri og fremhæver dets potentiale som model, der kan anvendes i byggerier over hele verden. Ved at udvide definitionen af arkitektonisk værdi inviterer Den danske Pavillon besøgende til at opleve og gentænke, hvordan arkitektur kan bidrage til en bæredygtig fremtid 

Kuratorteam

Søren Pihlmann, arkitekt MAA, er grundlægger af tegnestuen pihlmann architects. Søren Pihlmann er anerkendt for sit arbejde med fokus på den sanselige og ærlige arkitektoniske oplevelse, hvad end det er inden for transformation af gammel industri til nye formål, midlertidige pavilloner eller enfamilieshuse. Søren Pihlmann udforsker gennem sit arkitektoniske virke genbrugsmaterialers potentiale og undersøger, hvordan man kan skabe en ny æstetik, der er tilpasset nye bæredygtighedskrav. Udstillingen skabes i samarbejde med et nøje udvalg af førende fageksperter – blandt andet eksperter fra landets arkitektskoler, byggebranchens videnscentre, håndværkere, producenter og materialespecialister. De udvalgte bidragsydere vil alle bidrage med specifik viden inden for hver deres fagområde, hvilket skal sikre, at udstillingens rumlige greb står på et solidt fundament af faglig tyngde.

Om Den danske Pavillon

Biennale - Coastal Imaginaries - Installation

Kulturministeriet ejer Den danske Pavillon i Venedig, der anvendes til hhv. arkitektur- og kunstbiennalerne, der organiseres af La Biennale di Venezia. Kulturministeriet har udpeget Dansk Arkitektur Center som kommissær for det officielle danske bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Projektet gennemføres med støtte fra blandt andet Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg. Arkitekturbiennalen åbner i Venedig i 2025.

Her kan du læse mere om Den danske Pavillon.

Tak til alle, der har bidraget

Kurator

Udstillingen er kurateret af
Søren Pihlmann, pihlmann architects

Dokumentarfilm

Lousiana Channel: Marc-Christoph Wagner og Simon Weyhe

Grafisk Design

Line-Gry Hørup og Laura Silke, stanza

Publikation

Adam Dickinson, Marianne Krogh og Chrissie Muhr

Bidragsydere til udstillingen

Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering; Institut for Bygningskunst og Kultur; Masterprogram for Kulturarv, Transformation og Restaurering; Center for Bæredygtig Bygningskultur: Victor Boye Julebæk, Alberte Hyttel Reddersen, Lars Rolfsted Mortensen, Thomas Hacksen Kampmann
Københavns Universitet: Julian Christ
Lehmag AG: Felix Hilgert
Danmarks Tekniske Universitet: Serkan Karatosun, Katja Irene Møller
yasuhirokaneda STRUCTURE: Yasuhiro Kaneda
Jan Boelen
Carlotta Borgato
Gjerulff & Lassen A/S
M+B Studio
Spazio Legno Venezia
Oxara AG
Studio Gisto

Støttet af

Kulturministeriet
Realdania
Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur
Dreyers Fond
Knud Højgaards Fond
Beckett-Fonden
Otto Møntsteds Fond
Politiken-Fonden
Arne V. Schleschs Fond
Udenrigsministeriet