Mennesker foran BLOX

Foto: Lasse Dearman

Arkitekturbiennale 2025

Udstilling

2025

Sted

Arkitekturbiennalen i Venedig, Italien

Følg med

Se opdateringer fra Den danske Pavillon på Instagram

Udstillingen i Den danske Pavillon skal svare på spørgsmålet: Kan vi bygge videre på verden uden at bygge nyt?

På vegne af Kulturministeriet har et bedømmelsesudvalg bestående af repræsentanter fra Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, den filantropiske forening Realdania og Dansk Arkitektur Center valgt arkitekt og grundlægger af pihlmann architects, Søren Pihlmann, som kurator for det officielle danske bidrag i Den danske Pavillon på den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2025. I alt seks inviterede kuratorkandidater bød ind med hver deres vision for udstillingen i Den danske Pavillon, inden Søren Pihlmann blev valgt til opgaven.

Kan vi bygge videre på verden uden at bygge nyt?

Under overskriften ‘Kan vi bygge videre på verden uden at bygge nyt?’ ønsker bedømmelsesudvalget for det danske bidrag at sætte fokus på omstillingen til et bæredygtigt samfund gennem vedligehold og genbrug af den eksisterende bygningsmasse og kulturarv.

”Vi nedriver og bygger mere nyt, end vi arbejder videre med det, vi allerede har, og vi gør det på måder, der skader vores, og i særdeleshed kommende, generationers eksistensgrundlag. Er de barske realiteter egentlig virkelig gået op for os?” spørger Søren Pihlmann. Søren Pihlmann vil skabe en sanselig totalinstallation, hvor Den danske Pavillon skal danne ramme om formidlingen af en ny cirkulær arkitekturpraksis, der fokuserer på brug af de materialer og bygningskomponenter, der allerede findes i bygningen og på stedet.

”Søren Pihlmanns bud rummer et overraskende og originalt svar i skala 1:1 på spørgsmålet om, hvordan vi kan bygge videre på verden uden nødvendigvis at bygge nyt. Vi forventer et radikalt bud, der forener byggekunst, historie og kulturhistorie på en måde, der kan opleves sanseligt, og som samtidig formidler en helt ny arkitektfaglighed og tilgang til det at bevare og genbruge vores eksisterende bygningsarv,” udtaler juryen.

Kuratorteam

Søren Pihlmann, arkitekt MAA, er grundlægger af tegnestuen pihlmann architects. Søren Pihlmann er anerkendt for sit arbejde med fokus på den sanselige og ærlige arkitektoniske oplevelse, hvad end det er inden for transformation af gammel industri til nye formål, midlertidige pavilloner eller enfamilieshuse. Søren Pihlmann udforsker gennem sit arkitektoniske virke genbrugsmaterialers potentiale og undersøger, hvordan man kan skabe en ny æstetik, der er tilpasset nye bæredygtighedskrav. Udstillingen skabes i samarbejde med et nøje udvalg af førende fageksperter – blandt andet eksperter fra landets arkitektskoler, byggebranchens videnscentre, håndværkere, producenter og materialespecialister. De udvalgte bidragsydere vil alle bidrage med specifik viden inden for hver deres fagområde, hvilket skal sikre, at udstillingens rumlige greb står på et solidt fundament af faglig tyngde.

Om Den danske Pavillon

Biennale - Coastal Imaginaries - Installation

Kulturministeriet ejer Den danske Pavillon i Venedig, der anvendes til hhv. arkitektur- og kunstbiennalerne. Kulturministeriet har udpeget Dansk Arkitektur Center som kommissær for det officielle danske bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Projektet gennemføres med støtte fra blandt andet Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg. Arkitekturbiennalen åbner i Venedig i 2025.

Her kan du læse mere om Den danske Pavillon.

Om Den danske Pavillon 2023

I 2023 kunne man opleve udstillingen Coastal Imaginaries på Den danske Pavillon på Arkitekturbiennalen.

Foto: Rasmus Hjortshøj