Generisk bo-celle

Foto af: Vicki Thake
Konstruktionen med glasfiberrammen

Udstillingsperiode

11. januar - 10. juni 2016

Støttet af

Projektet var støttet af Realdania og Dreyers Fond

Hvilke materialer skal vi bygge boliger af i fremtiden? Fra januar til juni kunne du følge med i konstruktionen af en ‘Generisk bo-celle’, der eksperimenterede med nye materialer.

I løbet af foråret 2016 indtil den 10. juni kunne man finde konstruktionen ‘Generisk bo-celle’ på pladsen foran Dansk Arkitektur Center. Projektet blev opført som en undersøgelse af fremtidens bolig, hvor fiberkomposit og tekstil blev afprøvet som bygningsmaterialer. Arbejdet med lag af de forskellige materialer gav mulighed for at undersøge og skabe særlige stemninger. Projektet blev derfor videreudviklet under selve udstillingen, og gik fra blot at være en rå konstruktion til at have facader og tekstil i de indre rum.  På den måde kunne beskueren følge projektets tilblivelse og se, hvordan konstruktionerne blev samlet og udviklede sig.

Se hvordan en generisk bo-celle kan konstrueres

 

Glasfiberramme til tekstillag på bocellen

I løbet af udstillingsperioden, har projektet ‘ Generisk Bocelle’ udviklet sig.
Fiberkonstruktionen fik monteret en ny ramme udviklet af translucente glasfiberlaminater leveret fra Fiberline Composites, som bar et nyt lag digitalkodet tekstil på fiberkonstruktionen. Glasfiberrammen og tekstilet er udviklet i samarbejde med Mette Ramsgaard Thomsen (CITA), Vicki Thake (ErhvervsPhd-studerende), Jan Søndergaard (KHR Arkitekter), forskningsassistenter og studerende fra KADK og tømrerlærlinge fra Københavns Tekniske Skole. Det nye lag på frp-konstruktionen undersøgte sammenstillingen af materialer med translucente egenskaber. Materialet var skærmen, modtageren og formidleren af lyset og siluetterne. I ny dialog med fiberkompositterne udviklede og anvendte vi i dette tilfælde et tekstil med et neutralt geometrisk mønster. Herved var det omgivelserne, der skabte og printede de forskellige universer skabt af dagslysets konstante foranderlighed. Materialet og tektonikken skabte i samhørighed den homogene sammenhængende geometriske struktur, der formidlede de effekter omgivelserne og naturen satte i gang.

Videnskaben, teknologien og materialet ville i denne udvikling imellem forskning, praksis og industri blive anvendt som ledende til nye arkitektoniske sammenstillinger. Dette blev gjort igennem observationer og eksperimenter med de fiberforstærkede polymere kompositter, der aftvinger nye rumlige dimensioner i sin leg med sine særlige egenskaber og relation til lyset.

Samarbejdspartnere

Den generiske bocelle blev til via en lang række samarbejdspartnere; KADKKøbenhavns Tekniske skoleKHR ArkitekterFiberline Composite og Københavns Tømrerlaug. Projektet var derfor særligt af sin art, da det forenede forskning og uddannelse med praksis inden for arkitektur og håndværk  samt industrien med produktionen af kompositmaterialet.