Material World

Udstillingsperiode

30. marts - 5. juni 2012

Emne

Udstilling

Kurateret af

‘Material World’ var udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med den danske arkitektvirksomhed 3XNs udviklingsafdeling GXN. Udstillingen blev realiseret med sparring fra en række strategiske samarbejdspartnere og materialeproducenter, der har bidraget med enten viden eller mock ups og materialeprøver.

 

Støttet af

Udstillingen var støttet af Realdania.
Udstillingens katalog var støttet af Dreyers Fond og Bergia Fonden

Politiken skriver: ‘det er blevet en af de mest interessante og substantielle udstillinger i lang tid i arkitekturcenteret.’ I udstillingen “Material World” bød Dansk Arkitektur Center indenfor i materialernes verden og viste, hvordan nye måder at anvende materialer på er med til at udvikle og forny arkitekturen med nye overflader, nye udtryk, nye oplevelser.

Fem ud af seks hjerter i Politiken:

“Det er en mærkelig fornemmelse at stå med et stykke træ i hånden, man lige har bøjet, og opleve, at det ikke straks springer tilbage i sin oprindelige form, men bevarer bøjningen, som var det ståltråd. Eller at holde en massiv betonplade op mod en lyskilde og se lyset trænge igennem…. Det er nogle af de vaneudfordrende oplevelser, jeg får, mens jeg begærligt og undrende går rundt på udstillingen ‘ Material World’ på Dansk Arkitektur Center og rører og piller ved det hele.

 …det er blevet en af de mest interessante og substantielle udstillinger i lang tid i arkitekturcenteret.”

– Karsten Ifversen, Kultur, side 16, 4. april 2012

I udstillingen ‘Material World’ bød vi indenfor i materialernes verden og viste, hvordan nye måder at anvende materialer på er med til at sikre en bæredygtig udvikling inden for byggeriet og udvikle og forny arkitekturen med nye overflader, nye udtryk, nye oplevelser.

“Selvpudsende” glas på facaderne af 500 meter høje bygninger koster færre menneskeliv og sparer penge. Hule plastikkugler i betonelementer mindsker brugen af beton og transportomkostninger. Og nye typer isolering sparer milliarder på verdens samlede energiregning og nedsætter dermed klodens CO2-udslip.

Udstillingen ‘Material World’ viste, hvordan arbejdet med og udviklingen af materialer bidrager til øget bæredygtighed inden for byggeriet og til nye konstruktioner, udtryk og oplevelser i arkitekturen.

Menneskets evne til konstant at bruge eksisterende materialer på nye måder og samtidig skabe helt nye materialer har været afgørende for, hvordan arkitekturen gennem tiderne har skiftet form, udtryk og stil. Eksempelvis var det udviklingen af et nyt bygningsstål, der i slutning af 1800-tallet gjorde det muligt at bygge Eiffeltårnet i Paris og verdens første skyskrabere i USA, ligesom det var udviklingen af præfabrikerede betonelementer, der i efterkrigstiden gjorde det muligt på kort tid at bygge millioner af huse og etageejendomme i Europa.

I dag er forskning og udvikling inden for nye materialer blevet en kompleks videnskab, der har fokus på økonomisk, ressourcemæssig og miljømæssig bæredygtighed.

Gå på opdagelse i materialerne

I udstillingen kunne man se, røre og udforske 100 forskellige materialers kvaliteter og egenskaber inden for fem kategorier: stærke, lette, grønne, smarte og transparente materialer.

Derudover kunne man se nærmere på 12 af materialerne i bygningsudsnit i virkelig størrelse og få fortællingen om nogle af de danske og internationale bygningsværker, som materialerne har været med til at muliggøre, herunder f.eks. Elbphilharmonien i Hamburg, Hellig Kors Kirke i Jyllinge og forskningsstationen Halley VI i Antarktis.

Få dit eget ‘materialebibliotek’

Beskrivelserne af de 100 materialer samt fortællingen om de 12 bygningsværker indgik i udstillingens katalog. Her er alle materialedata samlet på hvert sit materialekort, samlet i en praktisk opbevaringsboks, der kan fungere som opslagsværk eller inspirationskatalog. Her kan du læse om materialernes egenskaber og tekniske data samt eksempler på deres anvendelse.