ARKEN: Skibet i klitterne

Kultur

800
Photo: Arken, Copenhagen Media Center

På ARKEN Museum for Samtidskunst genfinder man den gyngende og sejlende fornemmelse, som vi kender den fra et skib. Arkitekten har arbejdet med skibet som metafor for sin bygning, som er placeret i Ishøj ved Køge Bugt Strandpark.

Har du nogensinde sejlet rundt i et museum for moderne kunst? Arkitekten Søren Robert Lund har arbejdet med skibet som metafor for sit bygningsværk, der også er placeret i et klitlandskab.

I ARKEN genfinder man den gyngende og sejlende fornemmelse, som vi kender den fra et skib. Konkret er bygningen udformet med for eksempel en lang rød gang, som minder om et skibs maskinrum. Desuden er her gangbroer og et indbygget kompas. Flere steder får man en fornemmelse af at gå under havoverfladen.

Skibet er sejlet ind i klitterne i Ishøj ved Køge Bugt Strandpark, og masten ligger i søen på den anden side af Skovvej. Når man ser bygningen fra oven, kan man fornemme, hvordan “vraget” fortsætter ud i det omkringliggende landskabs linjer. Grænsen mellem bygning og landskab synes til tider usynlig.

Kunstakse skaber dybde

ARKENs markante hovedrum er en 150 meter lang “Kunstakse”, som går parallelt med Gammel Køge Landevej. Museets anden hovedakse, “Biaksen” følger strandlinjen. I Kunstaksen varierer bredden fra 3,5 meter til 10 meter, hvilket giver en helt særlig dybdevirkning. Med sine 13 meter i højden minder aksen om et kirkerum.

Museet består desuden af en række splittede dele og byder på mange kontraster: skæve vinkler overfor lige, firkantede udstillingsgallerier og store åbne rum som efterfølges af små lukkede.

Plads til kostbar kunst

I 2006-2008 undergik ARKEN Museum for Samtidskunst en udbygning. Formålet var blandt andet. at udvide museets udstillingsareal med nye såkaldte “National Indemnity” eller NI-gallerier. NI-gallerier indeholder avancerede lys-, ventilations- og sikringsanlæg og kan derfor bruges til, at udstille de mest kostbare kunstværker.

Udbygningen af ARKEN omfatter i alt ca. 2000 kvadratmeter. Konkurrencen blev vundet af Hoffmann A/S og arkitektfirmaet C.F. Møller.