Bellavista og Bellevue

Bolig

800
Photo: Astrid Maria Rasmussen, Copenhagen Media Center
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Med boligbebyggelsen Bellavista og Bellevue Teatret slog funktionalismen for alvor igennem i Danmark.

Boligbebyggelsen Bellavista fra 1934 er det tydeligste eksempel på en dansk udgave af Bauhaus-arkitekturen. Her virkeliggjorde Arne Jacobsen drømmen om den moderne by.

Boliger der fremmer udsigten

Kommunen ønskede hvide huse med flade tage. Husene måtte ikke være højere end tre etager og kun to etager yderst mod Strandvejen. For at udnytte udsigten over Øresund placerede Arne Jacobsen lejlighederne i tre fløje omkring en græsplæne.

Desuden er lejlighederne i de to sidefløje forskudt i en rytme i forhold til hinanden, så hver lejlighed har to stuer med udsigt til havet. Udsigten kan også indtages fra altanerne, der er integreret i bygningen i modsætning til andre samtidige bebyggelser, hvor altanen hænger uden på.

Lejlighederne i den tredje fløj, der ligger bagerst og parallelt med Strandvejen, er traditionelt opbygget og har ingen forskydninger i facaden.

Sydlandsk modernitet

I Bellavista opnår Arne Jacobsen flotte effekter i kraft af etageforskydningerne, tremmeværket over altanerne og de rundede hjørner. Bebyggelsen udstråler en elegant, sydlandsk modernitet og er med sine hvidpudsede facader, flade tage og hjørnevinduer en typisk repræsentant for funktionalismen.

Byen fik et teater

I 1937 opførtes Bellevue Teatret tæt på Bellavista. Teaterbygningens indgangsfacade med to cirkulære trappetårne er vendt mod Strandvejen. Indgangspartiet er formet som en buet væg med en baldakin. Teatersalens vægge er beklædt med hvidt og blåstribet lærred, mens scenevæggen og balkonens bølgende former er beklædt med spanskrør. En indretning med lette materialer, der emmer af sommer, hvilket understreges af taget, der kan skydes til side.