BIG HQ: Hvem bestemmer?

Erhverv

800
Illustration: BIG architects

For enden af Sundmolen er der planer for et domicil for BIG, der har sat sindene i kog hos både kommune, borgere og arkitekt.

Det har længe været en offentlig kendt hemmelighed, at Bjarke Ingels Group havde udset sig et byggefelt for enden af Sundmolen til et nyt hovedkvarter. Vejen til det nye byggeri blev dog anderledes vanskelig for den verdenskendte tegnestue. 

Stik imod forventning blev de indledende lokalplaner for byggeriet afvist i teknik- og miljøforvaltningen. Der blev efterspurgt et mere bæredygtigt byggeri. Og så var det ikke æstetisk tilfredsstillende. Den Konservative lokalpolitiker Jacob Næsager gik endda så langt at han kaldte kontoret ’historisk grimt’. 

Det igangsatte en heftig debat, hvor arkitekter i det ene ringhjørne og lokalpolitikkere i det andet, skød frem og tilbage med argumenter. Debatten handlede især om beslutningsprocessen i projekter som dette. For hvem ved egentlig bedst, hvem bør bestemme, hvad byen har brug for?

I denne sag med en verdenskendt arkitekt, som efter bedste evne har fulgt forvaltningens egne anbefalinger. I det andet ringhjørne folkevalgte politikere, som ikke nødvendigvis har den æstetiske erfaring, men som taler på veje af borgernes interesser. 

BIG fik formidlet bygningens bæredygtige kompetencer bedre og produceret nogle flottere visualiseringer til lokalpolitikkerne. Det var nok og i anden omgang blev projektet sendt videre i lokalplansprocessen. 

Det startede – ikke overraskende – endnu en debat. For hvor meget må arkitekterne egentlig pynte på sådanne visualiseringer? 

Det første forsøg viste bygningen med en hvid tonet baggrund og mere simpelt udskåret. Den andet forsøg fik fuld fart på Photoshop og blev leveret med godt vejr, fugle, legende børn og frodige træer. Sidstnævnte viser klart det mest realistiske bud på et slutresultat, men kan disse visualiseringer nogle gange blive for optimistiske i forhold til det endelige resultat? 

BIG HQ er endnu ikke bygget og undervejs har der da været tvivl om det nogensinde ville blive. I September 2019 godkendte Teknik og Miljø Forvaltningen projektet, nu mangler kun den formelle godkendelse fra borgerrepræsentationen som ventes afklaret senere i efteråret.

En ting man med sikkerhed kan konkludere igen. Bjarke Ingels er kendt for at skabe overskrifter med sin arkitektur i ind- og udland. I 2019 er det stadig lige så aktuelt, som da arkitekten brød i gennem i slut 00’erne med sin perlerække af prisvindere i Ørestad.

Fakta:

  • Det er ikke første gang at BIG bliver afvist i denne ende af Nordhavn. Den næste mole mod syd hedder Redmolen og var for få år siden udset til en stor, Inka-lignende glaspyramide til pensionsselskabet PFA. Planerne er efterfølgende blevet ændret til et cylinderformet kontor/hotelbyggeri.
  • Står man for enden af Sundmolen, kan man på klare dage se helt til Malmø og Turning Torso der med sine 190 meter er Skandinaviens højeste bygning. Den kan stå for skud hvis det lykkedes BIG og HCAAT at gennemføre sine planer for et 280 meter højt H.C. Andersen Adventure Tower. Tårnet skal placeres længere ude i Nordhavnen, bag ved det store UNICEF verdenslager. Tårnets højde næppe får lov til at ende på 280 meter. HCAAT arbejder på at få en lidt lavere udgave af tårnet til byen.  

Sted

København, Nordhavn

Arkitekt

BIG - Bjarke Ingels Group

Bygherre

BIG - Bjarke Ingels Group

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.