BIG HQ: Bastion i rå beton

Erhverv

800
© Rasmus Hjortshøj
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Bjarke Ingels Group har for vane at skabe overskrifter med sin arkitektur. BIG HQ er ingen undtagelse. Historien om arkitektvirksomhedens hovedkvarter i Nordhavn er også en historie om byggestil, beton, bæredygtighed – og hvem der egentlig bestemmer, hvad der skal bygges.

I Nordhavn, helt ude på spidsen af Sundmolen, står BIG HQ i rå beton og glas. Store vinduespartier og bastante betonvægge hviler forskudt ovenpå hinanden og giver associationer til brutalisme i en nutidig udgave. Bjarke Ingels Group har hovedkvarter her – eller headquarter, som forkortelsen rettelig står for. Bygningen er det første projekt, hvor arkitektvirksomheden selv har stået for formgivningen af alt fra landskabsdesign til de enkelte dørhåndtag.

Domicilet er på syv etager – hver med direkte udgang til en terrasse, som er forbundet med terrassen ovenover og nedenfor. De sammenhængende terrasser har grønne planter og snor sig trinvist fra kajen op ad bygningen til en taghave med træer, plankestier og solceller.

Rimer beton på bæredygtighed?

Det grønne uderum står dog ved første øjekast stadig i skarp kontrast til en bygning i rå beton – en af de største klimasyndere inden for byggeriet. Derfor var det vigtigt for BIG at bruge en nyudviklet, mindre klimabelastende betoncement, som først kom på markedet ved byggeriets start.

Byggeriet blev af samme grund også et eksperiment, hvor man under konstruktionen måtte forsøge med nye metoder inden for brug af beton. Samtidig har den nye type beton en CO2-udledning, der er op mod 25 procent lavere i forhold til den konventionelle slags. Undersøgelser peger desuden på, at ubehandlet beton over tid optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.

Hovedkontoret opvarmes og afkøles derudover mestendels af geotermisk energi – jordvarme, en vedvarende og stabil energikilde, der hentes gennem slanger støbt i fundamentets betonsøjler.

Halve etager og åbne rum

Bygningens indre byder på stort lysindfald fra de enorme vinduer, og halve etager er opsat forskudt af hinanden, så der opstår åbne planer hele vejen op. Etagerne bindes sammen af sorte ståltrapper, der bevæger sig i asymmetrisk zigzag-mønster mellem de forskellige plan, som alle balancerer på massive granitpæle i bygningens centrum. Overalt i bygningen er overflader og vægge ubehandlede. Og selv om de bastante betonvægge står tungt og råt frem, hersker en fornemmelse af plads og lethed.

Hvem bestemmer, når der bygges?

De indledende skridt i byggeriet var anderledes tunge for Bjarke Ingels og den internationalt anerkendte tegnestue. Imod forventningerne blev planerne for bygningen afvist i kommunen. Der blev efterspurgt et mere klimavenligt byggeri. Og så var det ikke æstetisk tilfredsstillende, mente beslutningstagerne. Den konservative lokalpolitiker Jakob Næsager gik så langt som til at kalde domicilet ’historisk grimt’.

Bølgerne mellem arkitekter og lokalpolitikere gik højt. Efter stor debat fik BIG formidlet bygningens klimahensyn bedre – blandt andet i selskab med planer om en offentlig strandpark. Samtidig blev der også produceret nye visualiseringer af bygningen til lokalpolitikerne, som til sidst godkendte projektet.

Det igangsatte endnu en debat. Hvor meget må arkitekter egentlig ”pynte” på den slags visualiseringer? Første forsøg havde vist BIG HQ i en simpel fremstilling på lys baggrund. I andet forsøg blev visualiseringen leveret med godt vejr, fugle, legende børn og frodige træer. I virkeligheden et mere realistisk billede, men kan disse visualiseringer blive for optimistiske i forhold til det endelige resultat? Bygningen står der i hvert fald nu. Vejret er nok stadig lidt omskifteligt.

I nærheden af BIG HQ

Fra Sundmolen, hvor BIG HQ ligger, er der blandt andet udsigt til Spidsen af Nordø, en siloformet kontorbygning med en glimtende facade fuld af asymmetriske vinduer. Metrostationen Orientkaj ligger ikke langt væk, og har med sin rå beton et udtryk i samme boldgade som BIG HQ. I Århusgadekvarteret tæt på finder du også markante byggerier som The Silo og Konditaget Lüders.