Pandahuset: En opvisning i diplomati
Kultur
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeHvordan skaber man et hus, som udover at huse to verdensstjerne-pandaer også balancerer på kanten mellem forskellige samfund og idealer?
For BIG blev løsningen at udforske dualiteten i yin-yang symbolet, et logo vi kender som symbolet på harmoni. Bag symbolet gemmer der sig en dualitet, som i sin essens handler om, at enhver ting forstås gennem sin modsætning.
Projektet er fuld af denne dualitet: modsætningen mellem Kina og Danmark, mellem vores samfunds idealer, mellem vores natur og vores dyr. Poetisk fortalt skal pandaerne ikke bare sidde og spise bambus på toppen af Valby. De skal få os til at tænke over vores modsætninger og os selv. Hvad vil vi, hvad mener vi og hvem er vi?
Prisskiltet er på 160 millioner kroner plus den årlige leje og drift for de 2 pandaer i Københavns Zoo. Anlægget ligger ved siden af Elefanthuset, som Norman Foster har tegnet.
Hele postyret omkring åbningen viste, at det var et vigtigt hus. Så det skulle designet selvfølgelig også være.
BIG tog vigtigheden i diplomatiet bag det nye hus til sig. De har formået at skabe et byggeri, som på smukkeste vis respekterer den kinesiske historie og kultur. Det er samtidig også lykkedes med at iscenesætte det som et symbol på den forskellighed, der findes imellem vores lande og kulturer.
Bag projektet står Bjarke Ingels Group i samarbejde med Schønherr Landskabsarkitekter, der har skabt et hus skræddersyet til de to nye verdensstjerner, der skal leve adskilt men alligevel kunne fornemme hinanden.
Huset rummer bl.a. en restaurant som ikke kun giver de besøgende udsigt til pandaerne, men som også åbner sig op ud mod elefanterne på den anden side – to oplevelser i én.
Fakta
- En voksen panda kan spise op til 40 kilo bambus om dagen, det svarer til 14 tons om året per panda! Det betyder at der for at få nok bambus til Pandaerne er blevet plantet omkring 5 hektarer bambus på Sydsjælland.
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeUdforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.