Dortheavej

Bolig

800
Photo: Frederik Lyng
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

BIG har høstet stor anerkendelse efter indvielsen af et billigt, alment boligbyggeri i Københavns slidte Nordvest kvarter. Dortheavej er et inkluderende og mangfoldigt projekt, som gør bylivet muligt for flere.

Den danske tegnestue BIG står i dag bag nogle af de mest spektakulære prestigefyldte projekter i verden. Med Dortheavej har de verdenskendte arkitekter valgt at give sig i kast med et billigt boligbyggeri til folk med lavere indkomst i et ufashionabelt kvarter mellem punkkultur, moské og små-erhverv.

Budgettet har næppe gjort tegnestuen velhavende. Adressen er der ikke noget særligt ved. Og som alment boligbyggeri bliver der aldrig udsigt til, at boligerne udvikler sig til noget prestigefyldt – i hvert fald ikke i klassisk forstand. Så meget desto mere er de umagen værd at opleve.

Store vinduer og forskudte ’lejlighedsklodser’

Bygningen er relativt enkel at afkode. Bokse af præfabrikerede moduler er stablet, så de hviler oven på hinanden og skaber en lang bølgende facade. Gulv-til-loft vinduer gennemlyser samtlige boliger og bygningen står nu let og imødekommende i det ellers lidt trætte kvarter. Er man en smule indiskret, kan man faktisk se gennem hele bygningen.

Hvert andet modul er skubbet tilbage som små klodser i et stabelspil. På husets facade er gevinsten åbenlys. Der er variation og dybde, og træet omkring alle vinduerne er lagt i sirlige mønstre, der giver liv til alle flader.

Ved at skubbe midten af bygningen længere ind på grunden, er der kommet en mindre plads foran huset. Et par moduler i gadeplan er blevet sløjfet og pladsen deles nu med byen rundt om den. I dag ser man kondiløbere, cyklister og fodgængere bevæge sig gennem bygningens åbninger. Det bidrag til gadens liv kan byens klassiske boligkarreer ikke give.

Ikke en kvadratmeter for meget

Det lyder simpelt. Men at få alle brikker til at passe var uhyre komplekst. Kravene til almene boliger er enorme, og blot en kvadratmeter for meget kan betyde farvel til den støtte, der gør at priserne kan holdes nede. Så der er stablet minutiøst, igen og igen. Det er BIG, når de er bedst. Umagen ses i resultatet.

Dortheavej rummer i dag 22 forskellige typer boliger, der er ekstraordinært rumlige – nogle steder er loftshøjden hele 3,5 meter. Man skal have adgang til en af byens gamle herskabslejligheder, for at vide, hvor dejligt det er.

Genbrugsmaterialer gør stedet levende

Udgifterne er holdt nede ved blandt andet at få værdi ud af det, der allerede fandtes. Altanværnet er skabt af det materiale, man normalt bruger som hegn rundt om byggepladser, og lofterne i lejlighederne er efterladt i den beton, de er gjort af. Det kan lyde tarveligt og fattigt, men sådan virker det ikke.

Taler man med nogle af de nye beboere, oplever de også alt andet end det: ”Levende” og ”autentisk” er ord, der bliver brugt. Og ovre i det etablerede anmelderkorps er anerkendelsen uden forbehold som for eksempel Politikens Karsten Ifversen udtrykte det ved byggeriets afslutning: »At det er lykkedes BIG og Lejerbo at skrue boligkvaliteter, som man skal til den dyreste ende af det private boligmarked for at finde, er simpelthen knaldgodt gået«.

BIG forsøger igen at slås med de høje boligpriser

Det er ikke usædvanligt for BIG at give sig i kast med at udvikle modsvar til de stigende boligpriser i storbyerne. For nyligt skabte de Urban Rigger til studerende, og faktisk er både VM Huset og 8-tallet udviklet ud fra præmissen om, at man ikke skal høre til i den højeste indkomstklasse for at få adgang til en fed bolig.

Men det er deres første almene boligbyggeri. Og måske er der starten på en ny æra, hvor de almene boliger igen bliver lige så værdsat i den brede befolkning, som de altid har været det i den noget smallere arkitektstand, hvor de største navne til alle tider har bestræbt sig på at skabe gode boliger til almindelige mennesker, hvem det så end er.

Arkitektforeningen tildelte Dortheavej deres egen pris, Lille-Arne i 2018.