Frederiksborg Slot: Fra kongebolig til historisk museum

Slot

800
Photo: Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Christian IV’s renæssanceslot, Frederiksborg Slot, overgik med sine svungne gavle, rige udsmykninger og kobbertage alt, man hidtil havde set i Norden.

I 1560 byttede Frederik II sig til herregården Hillerødsholm, som han efter en række ombygninger gjorde til jagtslot under navnet Frederiksborg – opkaldt efter ham selv. I 1577 fødtes sønnen Christian IV på Frederiksborg Slot. Han lod i 1602 størstedelen af de gamle bygninger rive ned for at starte opførelsen af det nuværende slot.

Fordelt på tre øer

Slottet er anlagt på tre småøer ved Slotssøens vestside. På den nordligste ø ligger det trefløjede hovedslot bestående af den nordlige Kongefløj med de kongelige lejligheder, den vestlige Kirkefløj med slotskirken og den store riddersal og den østlige Prinsessefløj. Mod syd er gården lukket med en lav portbygning og en hovedportal.
På den mellemste ø byggedes to ens bygninger: Slotsherrens Hus, hvor lensmanden boede, og Kancellihuset, der indeholdt regeringskontorer, og mod syd opførtes det store porttårn. På den sydligste ø fik bygningerne fra Frederik II’s tid lov til at blive stående, mens den svungne S-bro forbandt øen med resten af slottet. Det hele stod færdigt i 1625 med Hans van Steenwinckel den yngre som afsluttende arkitekt.

Kongens magt udtrykt arkitektonisk

Slottet er bygget i nederlandsk renæssances til med røde teglstensmure, svungne gavle, dekorationer i lys sandsten og kobberbeklædte tage og spir. Christian IV holdt dog samtidig fast i gamle danske byggetraditioner såsom de udvendige trappetårne. Kongens magtfulde rolle blev udtrykt gennem sejrstegn som triumfbuer og portaler, ligesom slottets mange spir symboliserede det kongelige scepter.

En begivenhedsrig historie

I 1659 erobredes slottet af svenskerne, som tog det meste af inventaret i krigsbytte. 200 år senere, i 1859, hærgedes slottet af en voldsom brand. Slottet blev dog genopbygget af arkitekt Ferdinand Meldahl fra 1860-84 med økonomisk støtte fra blandt andre brygger J.C. Jacobsen. Samtidig indrettedes et nationalhistorisk museum, der stadig kan besøges.
Slots- og Ejendomsstyrelsen genskabte i midten af 1990’erne den oprindelige barokhave anlagt i 1720-25 af den berømte have kunstner Johan Cornelius Krieger.