Gammel Strand 48

Kultur

800
© Sandra Gonon

Gammel Strand er navnet på gaden, der ligger lang Slotsholmskanalen. Det er også navnet på metrostationen samme sted. Og så er det navnet på en kunsthal i huset, der ligger i nummer 48. Kunstforeningen Gl. Strand – eller blot Gammel Strand.

Ud mod Slotsholmskanalen ved Gammel Strand ligger en strækning af lave huse fra 1700-tallet, som sætter stemningen med sin hollandsk inspirerede arkitektur i en dansk tilpasset udgave. I nummer 48 har det tidligere borgerhus siden 1941 været ejet af Kunstforeningen Gammel Strand, som – udover at præsentere skiftende udstillinger af moderne kunst – har gjort det muligt at opleve den karakteristiske og velbevarede bygning.

Fiskerihavn og ildebrande

Gammel Strand 48 er et vidnesbyrd om både borgerskab, brande og internationale påvirkninger, der har sat blivende præg på Københavns identitet. Helt frem til 1950´erne var der her stor daglig aktivitet fra de mange fiskerbåde og boder, hvorfra der blev solgt fisk. Hele rækken af huse stammer tilbage fra 1700-tallet, hvor borgere med penge fik bygget ejendomme. Langs strækningen her brændte langt de fleste ved en omfattende brand i 1795, men huset på Gammel Strand 48 overlevede i store træk.

Hjælp fra Holland

Det blev bygget af arkitekt og bygmester Philip de Lange i årene 1750-51 som Isenberg Gård for købmanden Peter Isenberg. Og netop Philip de Lange kom til at blive en meget central figur i den periode af dansk arkitekturhistorie. Han kom til landet for at hjælpe med at genopbygge København efter den tidligere store brand i 1728, der havde lagt store dele af København i ruiner. Han kom oprindeligt fra Holland, som havde oparbejdet en længere lokal arkitekturtradition, og den kom nu til at præge København – igen skal man måske sige. For det var også hollænderne, der leverede de vigtigste streger til Christianshavn godt hundrede år tidligere.

Tilbygningernes århundrede

De Langes arkitektoniske stil var præget af den hollandske senbarok med en rig udsmykning af især facaderne. Man kan endnu se den velbevarede sandstensportal, som blev skabt af stenhuggeren Andreas Gercken den Yngre i 1750, og inde i bygningen er den noget simplere udsmykning med høje oliemalede paneler og stuk i lofterne også bevaret. Bygningen var oprindelig kun på to etager. Barokkvisten er blevet bygget til efter endnu en brand i slutningen af 1700-tallet, og det er sigende for meget af det ældre byggeri i indre by. Ødelæggende brande var et vilkår, så tilbygninger og ombygninger gennem tiden kan man finde mange af.
I dag er det Gammel Strands fortjeneste, at både bygning og gården bag den store portal også formidler arkitekturhistorie i så velbevaret form, for gennem deres ejerskab er der blevet restaureret med blik for historien – allersenest for få år siden, hvor Vilhelm Lauritzen Arkitekter blandt andet har givet den historiske gård kærlig opmærksomhed.

I nærheden af Gammel Strand

Står man med ryggen til facaden af Gammel Strand ser man direkte over på gavlen af Thorvaldsens Museum, som var Københavns første egentlige museum bygget til offentligheden. Mod højre ligger Nationalmuseet. Mod venstre kan man se kirkespiret fra Nikolaj Kunsthal. Alle er prominente institutioner i Københavns Kulturkvarter i det allerinderste af landets hovedstad.

Sted

København, Indre by

Arkitekt

Philip de Lange

Opført

1751

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.